fbpx

Balanseanalyse: Hvordan unngå å tape penger i krisetider

All informasjon på Investorkilden er veiledende. Reklame: Siden innholder lenker fra samarbeidspartnere. Mer innhold på sosiale medier: Instagram Twitter

Likviditet er svært viktig når kriser inntreffer, ettersom det gir handlingsrom og muligheter. Mangler et selskap likviditet, blir de låst, og må sannsynligvis hente kapital. Det fører til at dagens aksjonærer blir utvannet, og taper penger.

Balansen forteller oss hvordan likviditeten ser ut. Der kan vi se gjeldsforpliktelser, lånebetingelser og annen relevant informasjon. Ved å analysere balansen, kan vi velge ut de selskapene som vil klare seg gjennom en krise.

Som Warren Buffett sier; regel nummer 1 for investorer er å ikke tape penger. Regel nummer 2, er å huske regel nummer 1.

Les også: Trading med Teknisk Analyse

Gjeld er positivt og praktisk

Først og fremst, gjeld er en god ting.

Det gir mulighet til å starte prosjekter man ellers ikke ville hatt råd til, for eksempel boligkjøp, eller oppstart av et selskapet du har drømt om.

For selskaper er gjeld en relativt billigere form for kapital, siden en lånegiver vil kreve mindre avkastning på kapitalen enn eiere. Det er fordi risikoen er lavere for lånegivere, siden lånegivere har loven på sin side. Staten vil passe på at det blir utbetalt hva som er avtalt, ellers blir selskapet straffeforfulgt.

Det er i motsetning til eiere, som får det som er igjen etter alle forplikelser er utbetalt. Eiere sitter med størst risiko, og vil derfor kreve mer.

balanseanalyse

Les også: 25 Gyldne Regler For Investorer av Peter Lynch

Utfordringen er hvis gjeld blir misbrukt

Hvis et selskap misligholder gjeldsforpliktelsene sine, kommer loven og krever at de skal betale hva som ble lovet. Hvis ikke blir eiendeler tvangssolgt, og inntektsgrunnlaget vil forsvinne. Dermed må selskapet ha nye investorer eller ta opp mer lån, og da går verdien for dagens aksjonærer sannsynligvis ned.

I gode tider er det enkelt å håndtere gjeld. Pengene strømmer inn, og situasjonen ser lys ut. Er selskapet uforsiktig, tar de opp mer og mer gjeld, ettersom alt virker fint. Dette kan føre til at selskapet blir utsatt, når situasjonen forandrer seg.

Noen sa en gang at,

Når tidevannet renner ut, ser vi hvem som svømmer med rumpa bar.

Les også: Mindre avkastning i ESG-aksjer?

Aksjeanalytiker Ole-Andreas Krohn

Han skriver i en artikkel 19. mars at, kun et fåtall oljeservice-selskaper på Oslo Børs vil komme seg ut av dagens krisesituasjon, uten å hente ny kapital. Han trekker frem TGS, Subsea 7, og Kværner. For de andre, sier han praktisk talt at dagens aksjonærer vil tape penger.

Dette er på grunn av likviditeten. Derfor er det utrolig viktig å vite at selskapet vi investerer i, vil ha likviditet til å klare seg gjennom en krise.

Han skriver også,

Selskapene må slik vi ser det nå håndtere kunder som gjør betydelige nedskjæringer i planlagte investeringer, som ønsker å reforhandle allerede inngåtte kontrakter og som, hvis mulig, også vil terminere løpende avtaler.

Ole-Andreas Krohn, aksjeanalytiker hos Dnb.

Hvordan kan aksjonærer vite at et selskap har kontroll? Hvordan kan vi vite at; når en krise skjer, er min investering trygg og selskapet har likviditet?

Det er flere finansielle nøkkeltall som sier noe om likviditeten til selskapet, jeg trekker fram de jeg mener er interessante.

Er det noen andre nøkkeltall du mener er viktig?

Les også: Aksjekrakk, hvordan skal vi reagere?

Gjeldsandel

Gjeld / Totalkapital.

Dette nøkkeltallet forteller oss hvor stor gjeldsandel selskapet har.

Hvor mye gjeldsfinansiering har de?

Øker gjelden over tid?

Det er spesielt interessant å sammenligne med konkurrerende selskaper.

Si vi analyserer et selskap, og finner at det har 70 % gjeld, og en egenkapitalavkastning på 10 %. Så ser vi at et konkurrerende selskap har like mye kapital, og 50 % gjeld. Vi regner ut at selskapet har 15 % avkastning på egenkapitalen, som betyr at det konkurrerende selskapet gjør det bedre. De får høyere avkastning, med mindre gjeld!

Betjeningsevne av gjeld

Gjeld / EBITDA

EBITDA = Earnings before interest, taxation, deprecation and amortization.

EBITDA = Resultat før rentekostnad, skatt, avskrivninger og amortisering.

Man kan også bruke netto gjeld, som er gjeld minus kontanter og ekvivalenter.

Nøkkeltallet forteller oss om selskapet kan dekke gjelden med pengene de får inn. Gir regnestykket 1 i svar, så betyr det at selskapet kan betale all gjeld med periodens resultat, det er unormalt.

Tommelfingerregelen er at du ønsker denne så lavt som mulig.

Sammenlign med konkurrerende selskaper, og bransjen som helhet. Er det betydelig høyere enn resten, så burde det skru på en varsellampe.


Plukk opp boken Regnskapsanalyse, og lær mer om hvordan du kan analysere selskaper.


Likviditetsgrad 1 & 2

Likviditetsgrad 1 = omløpsmidler / kortsiktig gjeld

Likviditetsgrad 2 = Mest likvide omløpsmidler / kortsiktig gjeld

Likviditetsgrad 2 tar bort varelager og lignende, og ser på eiendelene som kan raskest omgjøres til kontanter for å betale kortsiktig gjeld.

Kortsiktig gjeld er forpliktelser som forfaller innen 1 år. Det betyr at disse nøkkeltallene ser hvor enkelt det er for selskapet å nedbetale gjelden som forfaller innen et år. Hvis en krise inntreffer, er det positivt hvis disse tallene er høye.

En tommelfingerregel man lærer på universitetet er at, likviditetsgrad 1 burde være over 2, og likviditetsgrad 2 burde være over 1. Jeg syntes de er best når vi ser utvikling over tid, og sammenligner med konkurrerende selskaper.

Les også: Millionær på 4 år med 42 % Sparerate!

Rentedekningsgrad

EBITDA / Rentekostnad

Nøkkeltallet forteller oss hvor mange ganger selskapet kan betale dagens rentekostnader. Er denne lav, er det fare for at selskapet ikke klarer å betale rentekostnadene når en krise forekommer. Det kan føre til tvangssalg av eiendeler, eller at selskapet må hente mer kapital.

Analyser lånebetingelser

Les og forstå lånebetingelsene lånegivere har satt for selskapet. Har selskapet du analyserer fleksibilitet, eller er de i nærheten av å bryte låneavtalen? Er det liten margin, er de utsatt hvis en krise inntreffer.

Denne informasjon finner du som regel i notene i rapporten. Se på balanseregnskapet, der hvor gjelden står. Ved siden av beløpet, står det et lite tall som henviser deg videre for mer informasjon.

Les også: 3600 dager med aksjer og fond: 5 verdifulle lærdommer

Hvilke selskap ønsker du å få analysert balansen til?