fbpx
All informasjon på Investorkilden er veiledende. Reklame: Siden innholder lenker fra samarbeidspartnere. Mer innhold på sosiale medier: Instagram Twitter

Det vi opplevde 09.03.2020, er historisk. Sist aksjemarkedet gjorde en lignende bevegelse, var på slutten av 1980-tallet.

Hovedindeksen på Oslo Børs var ned 12 % ved åpning, og avsluttet dagen ned rundt 8 %.

Dnb var ned 29 % ved åpning, og avsluttet dagen ned 12,5 %.

Equinor avsluttet dagen ned 17,7 %!

Det norske aksjemarkedet gikk rett i kjelleren, med andre ord.

Det skrives mye om aksjer, og hvordan man skal utnytte nedgang som en kjøpsmulighet.

Et verdenskjent aksjesitat fra Warren Buffett går som følger.

Be fearful when others are greedy, and greedy when others are fearful.

Warren Buffett

Så skjedde det, og frykten rådet.

Hadde du en handlingsplan?

Klarte du å være grådig, mens alle andre var skremt?

Les også: Tapte alle sparepengene i 2010.

Hvordan burde vi reagere?

Jeg spurte tradere og investorer om de hadde opplevd lignende, og hva de mener er riktig å gjøre.

Bruk kommentarfeltet under innlegget, og fortell hvordan du reagerer. Sitter du stille, eller handler du?

Peter Warren

Peter Warren har over 30 års erfaring som forvalter, trader og investor. Han skriver jevnlig på bloggen Peter Warren Finansblogg og høres i podcasten Tid er Penger.

Les også: Aksjebøker anbefalt av Peter Warren.

Har du opplevd dette før?

Fire ganger tidligere. 1987, 1998, 2001 og 2008.

Hvordan burde investorer reagere?

Langsiktige investorer burde unngå å følge børskursene og høre på nyheter. I stedet bør de følge spareplanen sin.

Investorer som har tatt i risiko utover egen bæreevne kan tenke på tapene som voksenopplæring.

Karl Oscar Strøm

Han har jobbet med aksjer og investeringer siden 1996, blant annet som aksjemegler og profesjonell trader.

Følg med på hans markedskommentarer her.

Har du opplevd dette før?

Ja, og nei. Bildet er komplisert, og man må egentlig snakke om mange forskjellige markeder i stedet for «markedet». OSEBX ned 12,46% som det var rett etter åpning i dag kan jeg ikke huske å ha sett før. Mener det meste jeg har sett intradag før var ca 7% i 2003 en gang. Forøvrig sjelden markeder som USA går rett fra bull- til bear modus uten en lengre prosess. Ei heller denne gangen, tror jeg. Endog 1987 (inkludert krakket) var et år S&P 500 gikk i pluss.

Hvordan burde investorer reagere?

Kjøpe, om de kan, tror jeg.

Les også: 3600 dager i aksjemarkedet: 5 lærdommer.

Richard Paulsen

Han har jobbet 12 år med trading og megling, primært i aksjemarkedet og med fraktderivater. Flere er kjent med morgenrapporten hans for Nordnet, som dessverre ble avsluttet i februar, etter 7 år i produksjon.

Har du opplevd dette før?

Ja, jeg har opplevd flere store bear markets, da IT boblen sprakk og finanskrisen 8 år senere. Nå har det gått 10-11 år siden finanskrisen og vi opplever en krevende situasjon utløst av et virus, men forsterket at massiv kredittvekst. Det positive er at det kommer til å gå over. På et tidspunkt snur det, og vi skal opp igjen. Det negative er at vi skal ødelegge så mange verdier at det er nye krefter som er med på oppturen igjen, ikke de som sitter og folder hendene akkurat i dag.

Hvordan burde investorer reagere?

Investorer som ikke er giret kan ta det med ro. Forhåpentligvis har du ikke inngang på all-time high, men gjennom flere år med akkumulasjon. Investorer med tørt krutt bør tenke på å skalere inn i markedet, ta litt uke for uke. Man treffer aldri bunnen uansett. Investorer som er giret har mest sannsynlig mistet alt de eier etter forrige uke og i dag, så der har jeg ikke annet råd enn å gire mindre neste gang.

Mads Johannesen

Han er investeringøkonom hos Nordnet Norge, og kan høres i podcasten Pengepodden.

Har du opplevd dette før?

Nei, at Oslo Børs åpner ned 12 prosent har jeg ikke opplevd i min karriere. Sist vi så slike hendelser intradag var i 1987 og da var jeg ikke engang født. Jeg fikk min læring under finanskrisen i 2008, så lignende tilstander har jeg absolutt vært gjennom før.

Typiske kjennetegn er stor frykt og mange kaster kortene i ren nervøsitet. Enkelte er også tøffe og velger å kjøpe aksjer, det kan vise seg på sikt å være en god ide. Kjøper du kvalitetsselskaper med en solid balanse og evnen til å komme gjennom dårlige tider, vil de komme styrket ut av situasjonen. Det er viktig å være bevisst på.

Hvordan burde investorer reagere?

Det kommer veldig an på ditt perspektiv og risikovillighet. Sover du dårlig under slike hendelser, så anbefaler jeg å lette din eksponering. Er du glad i svigninger og har en klar strategi, har du muligheten til å kjøpe kvalitetsselskaper til en billig lenge.

Les også: Hva er en aksjekorreksjon?

Bjørn Erik Sættem

Han er spareøkonom hos Nordnet, og kan høres i podcasten Pengepodden.

Har du opplevd dette før?

Ja, jeg har opplevd noe lignende før. Tenker da på finanskrisen og dotcom-boblen, så gjenstår det å se om det blir like dypt fall nå. Under finanskrisen jobbet jeg som kommunikasjonssjef i Storebrand, og hadde en liten privat portefølje med aksjer og fond. Den gang satt jeg gjennom nedturen med den samme porteføljen som jeg hadde på topp, men jeg turte ikke kjøpe mer aksjer og aksjefond da det så som mørkest ut.

Under dot-com-krisen i 2000 jobbet jeg som redaksjonssjef i Dine Penger. Den gang gikk jeg på noen store tap på amerikanske IT-aksjer, men beholdt min langsiktige aksjefondsportefølje.

Hvordan burde investorer reagere?

Det er ikke ett svar som passer alle.

Jeg kan forsøke å nyansere litt:

Har du en langsiktig plan om å spare i aksjer og aksjefond, for eksempel til pensjon, så hold deg til planen.

Har derimot den langvarige aksjeoppgangen ført til å du sitter med en for høy aksjeandel i forhold til planen din, bør du vekte deg ned i aksjer nå – og holde deg til den aksjeandelen du er komfortabel med.

Har du nerver til det, bør du heller se på børsfallet som en kjøpsmulighet. Skal du opprettholde aksjeandelen i porteføljen din på 80 prosent, må du faktisk kjøpe aksjer (og selge rentepapirer) under eller etter et børsfall. Og motsatt: Selg aksjer og kjøp rentepapirer når aksjekursene har steget mye. Denne smarte strategien kalles rebalansering, som betyr at du nullstiller porteføljen med jevne mellomrom. Blant andre Oljefondet og spareprofilene i innskuddspensjon har denne strategien.

Hvis du er kortsiktig og dette er penger du skal bruke om for eksempel ett år, har du gjort en tabbe, og skulle egentlig ikke ha investert i aksjer og aksjefond.

Les også: Investere bærekraftig, mindre avkastning?

Trendtraderen

Han har tidligere skrevet et innlegg hos Investorkilden om trading med teknisk analyse.

Har du opplevd dette før?

Jeg har ikke opplevd et så stort børsfall før. Jeg har som nevnt i tidligere innlegg at jeg har opplevd -60% på aksjer ila 24timer, men det gjelder kun den ene aksjen. Nå opplever vi en korreksjon i samtlige sektorer. Det nærmeste jeg kommer en tilsvarende opplevelse var «panikken» som oppstod rundt #metoo. I 2018 I var jeg tungt investert i Wynn Resort hvor jeg hadde hatt en 16% oppgang på noen uker. Så kom nyheten om at Mr. Wynn hadde tafset på noen jenter, og det var full rulle med #metoo. Dette gjorde slik at mine 16% ble plutselig til -13% på 2 dager. Det var skikkelig surt. Alt jeg hadde tjent på noen uker var plutselig helt borte.

Hvordan burde investorer reagere?

Investorer er i markedet for det lange løp. Dersom du har gjort hjemmeleksa di, så kjøper du mer, dersom du har mer cash liggende. Dersom du ikke har mer cash liggende, gjelder det bare å sitte rolig i båten, og stole på sin egen plan.

Pengebloggen

Pengebloggen hadde dette å si.

Kopp aksjekrakk

Hvordan reagerte du?

Hvordan burde investorer reagere?

Les også: Tapte alle sparepengene i 2010.