fbpx

3600 dager med aksjer og fond: 5 verdifulle lærdommer.

All informasjon på Investorkilden er veiledende. Reklame: Siden innholder lenker fra samarbeidspartnere. Mer innhold på sosiale medier: Instagram Twitter

Her er noe av det jeg har lært etter 3600 dager i aksjemarkedet.

  • Det er viktig med egen analyse.
  • Vi må forvente tap og dårlig tider.
  • Ha kontroll på risikoen du utsetter deg for.
  • Ikke fortell om investeringene dine.
  • Skriv aksjedagbok eller aksjeblogg.

Viktig med egen analyse

Flere av mine første kjøp i aksjemarkedet var etter å ha lest tips på forskjellige aksjeforum. Hvis det er et sted man kan få tips om aksjekjøp, så er det der. Mitt første kjøp resulterte i at jeg tapte hele sparekontoen fordi jeg visste for lite. Alle har noen aksjer de har klokketro på. Problemet med å ta i mot aksjetips, er at du lett mister kontroll hvis noe uforsett skjer. Ledelsen kan for eksempel forandre strategi, selskapet kan være i dårligere stand enn først antatt, eller aksjetipset du fikk var basert på dårlig antagelser.

Aksjemarkedet er komplekst. To aksjetips på det samme selskapet kan være basert på totalt ulikt grunnlag. Grunnen til det, er at det finnes uttalige analysemetoder i aksjemarkedet og investorer legger vekt på forskjellig ting. Tar du i mot aksjetips, aner du ikke hva det er basert på, bortsett fra det korte sammendraget du får utdelt på aksjeforumet.

Lærer aksjer og fond

Ha kontroll på forventningene

Når du gjør din egen analyse, får du bedre kontroll på forventningene dine og du gjør dine egne antagelser. Du får en bedre oversikt over situasjonen. Du vet hva som kan føre til oppgang og du vet hva som kan føre til nedgang. Når du vet dette, er det enklere å reagere på ny informasjon, siden du har et sted å feste informasjonen til. Når ledelsen kommer med en uttalelse, vet du hva slags betydning det kan ha. I tillegg vil egne analyser gi deg mulighet til å lære av feilene dine.

Forvent tap og dårlig tider i aksjer og fond

Jeg har lært hva jeg skal forvente fra aksjemarkedet, og det er at støy og svingninger er vanlig. Vi leser at aksjemarkedet stiger over tid, og at vi kan forvente mellom 8 % – 12 % avkastning på pengene. Det er greit nok det. Men, siden 1926 har S&P 500 gitt mellom 8 % – 12 % avkastning kun 6 ganger i et gitt kalenderår. 6 av 91 kalenderår siden 1926, det er under 7 % av tilfellene!

Alle prikkene i diagrammet over er avkastningen ett gitt år for S&P 500 siden 1926. Den grå linja er gjennomsnittlig avkastning i perioden.

Det er utrolig viktig at forventningene våre er på linje med realiteten. Hvis man kommer inn i aksjemarkedet og forventer 10 % avkastning år til år, så er det lett å overreagere i dårlig tider. Det kan bli dyrt.

Les mer: Spare i Aksjefond: Hva kan du forvente?

Kontrollèr risikoen du utsetter deg for.

Når vi investerer, er det viktig å vite hvor mye tap vi tåler. Investerer du 100 % av sparekontoen, som jeg gjorde i 2010, utsetter du deg for enorm risiko. Derfor må man spørre seg selv; Hva hvis denne investeringen går dårlig? Har jeg mulighet til å investere videre? Hvor stort tap kan jeg gå på med denne investeringen?

Her gjelder det å ha gjort bra forarbeid før du investerer. Du må kjenne selskapet godt og vite hva slags farer som truet. Hvis selskapet mister en kontrakt som utgjør 30 % av de årlig inntektene, hva vil det bety for aksjekursen?

Jeg brukte lang tid på å få en viss forståelse rundt dette, og det var vanskelig. Hvordan kan man vite hvor mye en aksjekurs kan falle? Du må ha analyse-kunnskap for å kunne gjøre antagelser om den potensielle nedgangen. Lær deg enten teknisk analyse eller fundamental analyse.

Se også: Aksjebøker om Teknisk Analyse

Forventet avkastning

I forbindelse med risiko, så synes jeg at det er interessant at en investering som går dårlig, også kan være en smart investering.

Si du får denne muligheten: Å investere i en aksje som har 60 % sannsynlighet på å stige 50 %, og 40 % sannsynlighet på å falle 50 %. Det betyr at om du investerer 100 kroner, så er forventet resultat 110 kroner. Denne investeringen har et positivt forventet resultat, og vi burde investere hver gang vi får denne mulighet. Samtidig er det 40 % sannsynlighet for at du taper 50 %, så det vil også skje flere ganger.

Ikke fortell om investeringene dine

Snakker om aksjer og fond

Da jeg var i militæret i 2011, satt jeg brorparten av sparepengene mine i Norsk Hydro, fordi de så ut til å stige på børsen. Noen dager gikk og aksjen fortsatte å stige. De andre jeg bodde på rom med, ble overrasket over at jeg hadde «tjent» 500 kroner over natten. Så begynte begynte aksjekursen å falle, og jeg lå plutselig i minus. Jeg solgte meg ut i redsel for å tape hele beløpet. Glad var jeg for at de ikke spurte mer om resultatet, for det ville vært flaut.

Når vi forteller om aksjekjøp eller gir aksjetips, tilfører det oss en ekstra psykologisk belastning. Aksjemarkedet er fylt med nok følelser allerede. Faller aksjekursen etter du har gitt tipset vil dette, uten tvil, ha en eller annen form for psykisk påvirkning. Hvem vil vel miste ansikt?

For en tid tilbake, opplevde jeg akkurat dette da jeg anbefalte Oceanteam Shipping til en venn. Jeg var klar over risikoen ved å anbefale aksjer, så jeg prøvde å tydliggjøre sannsynligheter, utfallsrom og risiko. Men jeg merket at det påvirket meg personlig, når det gikk nedover. Jeg ble defensive og prøve å bortforklare. Poenget mitt er, vi trenger ikke en ekstra psykisk belastning når vi investerer i aksjemarkedet.

Les også: Skal vi velge passive- eller aktive aksjefond?

Skriv aksjedagbok eller aksjeblogg!

Jeg publiserte nylig et innlegg om fordelene ved å skrive aksjeblogg. Har nemlig stor tro på dette. Det vil hjelpe deg på mange måter å skrive om aksjer og fond, enten du kjøper eller er interessert i å kjøpe.

  1. Du vil få muligheten til å reflektere over valgene dine.
  2. Du vil få krystalisert valgene dine.
  3. Du kan bli utfordret på valg du tar av andre som leser bloggen.
  4. Du vil kunne se tilbake senere.
  5. Det vil gi flere muligheter senere.

Ser ofte tilbake på ting jeg skrev og avgjørelser jeg tok. Det er spesielt morsomt å se tilbake på aksjedagboken min jeg skrev i 2014.

aksje og fond

Les mer: 3 grunner for at du skal skrive Aksjeblogg.