fbpx

Hvordan er min Aksjestrategi? En kronglete vei inn i aksjemarkedet.

All informasjon på Investorkilden er veiledende. Reklame: Siden innholder lenker fra samarbeidspartnere. Mer innhold på sosiale medier: Instagram Twitter

Gjesteinnlegget er skrevet av eieren bak bloggen Aksjeinvest. 31. mars tvitret han om resultatene de siste 39 månedene med en ny aksjestrategi. Jeg ble naturlig nok nysjerrig, og tok kontakt for å lære mer om aksjestrategien. Hvordan finner man en aksjestrategi?

aksjeinvest resultater

Først og fremst ønsker jeg å takke Investorkilden for muligheten til å skrive et gjesteinnlegg om min kronglete vei på aksjemarkedet, og hvordan strategien min ser ut i dag.

Skyhøy risiko og flaks

Min første møte med aksjemarkedet fant sted i 2011, da jeg og en skolekamerat fant Aksje-NM til E24. Dette var en konkurranse som gikk ut på å få best mulig avkastning på én måned. Med andre ord, du kunne få betalt ved å ta skyhøy risiko og ha flaks. Treffende nok var premien 50 000 kroner hos CMC Markets.

Innstillingen fra Aksje-NM tok jeg dessverre med meg videre, og da jeg høsten 2012 startet å studere økonomi møtte jeg mange likesinnede. Du kan lese hele mitt første møte med aksjemarkedet på «Hvordan det gikk da jeg startet med aksjer», men jeg vil gi en kort oppsummering her.

Tipset av en venn

Høsten 2012 møtte jeg en venn med store summer investert i Wentworth Resources Limited, et oljeselskap med operasjoner i Tanzania. Min logiske resonnering gikk ikke lenger enn at jeg tenkte at han hadde tjent mye, da kom jeg til å tjene mye. Uten å kjede deg med detaljene, endte min første tur på aksjemarkedet våren 2014, med en avkastning på 46,23 % på halvannet år.

Sommeren 2015 tok jeg igjen en tur inn på markedet, da jeg hadde en sommerjobb i bank og trengte noe volatilt å følge med på. Jeg kjøpte da noen aksjer i Bionor Pharma (nå kjent som Solon Eiendom).

Som man kan forstå var strategien i mine første investeringsår flaks. Grunnen til at jeg kunne velge denne strategien var fordi jeg hadde små summer investert. Dersom min pensjon var avhengig av det ville jeg aldri sovet godt om nettene. Vi spoler videre frem til høsten 2017, og jeg var ferdig med en mastergrad i økonomi med fordypning i finans. Det var endelig tid til å anvende det jeg hadde lært i praksis.

Les også: ESG-aksjer: Mindre avkastning?

En aksjestrategi blir til: 5 viktig punkter.

Aksjestrategi

Jeg forstod raskt at det var nødvendig med en aksjestrategi, og med tidligere resultater som deltidstrader kunne muligens dette vært en vei. Men jeg valgte noe helt annet. Det er også viktig å nevne at en aksjestrategi vil bli til mens man investerer, og dette innlegget har absolutt hjulpet meg i å evaluere min strategi. Jeg har derfor listet opp fem punkter jeg vektlegger før jeg kjøper et selskap.

Forståelse er viktig.

Jeg ønsker ikke å investere i noe jeg ikke forstår. Her ryker blant annet alle selskaper som utvikler medisiner. Dette fordi jeg ikke har noe grunnlag for å forstå selskapenes børsmeldinger og årsrapporter. Dette er knyttet til Warren Buffett’s «Circle of Competence». Ved å redusere mitt nedslagsfelt kan jeg øke sannsynligheten for å treffe på mine fokusområder. Jeg er langt fra kompetent på mange områder, men jeg vil si at jeg er bedre enn jeg var før.

Se også: Aksjebøker anbefalt av Warren Buffett.

Vekst er bra.

Som alle andre investorer ønsker jeg å se vekst i min portefølje. Det er derimot ikke så viktig at veksten skjer i aksjekursen, det viktigste er mine selskapers bunnlinje. Dersom denne fortsetter å stige, vil aksjekursen etter hvert følge etter. Jeg foretrekker selskaper som har hatt vekst i topp og bunnlinje i minst syv av de siste ti årene. Dette indikerer at selskapets produkter er ettertraktet, og ikke en kortvarig hype.

Utbytte er gøy.

At mine selskaper er aksjonærvennlige og betaler ut utbytte ser jeg på som en stor fordel. Eksempelvis har jeg TransAlta Renewables i min portefølje, et selskap som betaler ut utbytte månedlig. Selv om det ikke er store summer gleder jeg meg til starten av hver måned når utbyttene triller inn på konto. I likhet med at banker får renter foretrekker jeg å få utbytte.

Les også: Alt du trenger å vite om utbytte.

Gjeld er skummelt.

Fortrinnsvis ønsker jeg en gjeldsgrad under én på mine investeringer, i verste fall en nedadgående trend i gjeldsgraden de siste årene. Dette for å gjøre mine investeringer litt sikrere under kriser, som den vi ser nå. Tilgjengelige gjeldsrammer kan også gjøre selskapet rigget for eventuelle oppkjøp i perioder der andre selskaper eller investeringer kan være fordelaktig.

Les også: Hvordan ikke tape penger i krisetider.

Avkastning er essensielt.

Her tenker jeg ikke på avkastning på min investering, men heller selskapets avkastning på egenkapitalen. Denne består av to deler, først er det avkastning på totalkapitalen (Net profit/Total assets). Her kommer det an på bransjen, eksempelvis vil en kapitalintensiv bransje som oljeproduksjon ha en lavere ROA enn en kapitallett bransje som konsulentbransjen. Dette kan eksemplifiseres ved å sammenligne Exxon Mobile mot Accenture, som har henholdsvis 4 og 17,6 prosent ROA. Her synes jeg dataen levert av Aswath Damodaran (NB: åpnes i excel) er ekstremt hjelpsom for å sammenligne selskapet jeg er interessert i med bransjen. Det andre leddet er leverage (Egenkapital/Eiendeler), høyere leverage vil øke ROE, gitt at renten er lavere enn ROA.

Når skal jeg selge? Exit-strategi.

Det er også viktig å ha en strategi for salg, en exit-strategi. Jeg elsker å gjøre ting enkelt for meg selv. For meg blir et selskap solgt dersom det kuttes i utbytte. Med den volatiliteten vi har i markedet for tiden har dette vært svært behagelig, og jeg har flere ganger enn jeg kan telle tenkt på å selge. Da er det enkelt å gå inn i sjekklisten min, og se hva som skal til for et salg. Har TransAlta kuttet utbytte? Ikke enda, og da selges det ikke.

Les også: Aksjekrakk! Hvordan skal vi reagere?

Skriv ned din strategi og lag sjekkliste.

Til slutt ønsker jeg å råde deg til å skrive ned din strategi, og lag gjerne en sjekkliste du kan fylle ut før kjøp og salg, og ha én sjekkliste, kolonne eller excel-ark for hver investering. For det første vil du tenke mer over strategien din, hvorfor du kjøper og hvorfor du selger. For det andre, i hvert fall for meg, blir man roligere.

Les også: 3600 dager med aksjer og fond: 5 verdifulle lærdommer.