fbpx

Skatt på utbytte 2020 | Det viktigste om utbytteskatt.

All informasjon på Investorkilden er veiledende. Reklame: Siden innholder lenker fra samarbeidspartnere. Mer innhold på sosiale medier: Instagram Twitter

Skatt på utbytte er vrient å få hode rundt innimellom. Spesielt når man handler aksjer og fond med flere aksjekontoer og eier utenlandske selskaper.

Av den grunn er det nok smart å sette seg inn i det før eller siden, så man ikke går glipp av gratis penger, i form av skattefradrag, eller møter den berømte skattesmellen.

Det positive er at når man har lest grundig om det en gang, gir det mening. Derfor har jeg samlet det viktigste i dette innlegget.

I tillegg har jeg undersøkt andre nærliggende spørsmål, som hvordan holdingselskaper skattlegges, hva er kildeskatt, og annet nyttig.

Hva er skatt på utbytte?

Skatt på utbytte er 31,64 % i 2020. Utbytte blir skattlagt som alminnelig inntekt, men i tillegg blir utbytteskatt oppjustert med en faktor.

ÅrSkatt på alminnelig inntektOppjusteringsfaktorSkatt på utbytte
202022 %1,4431,64 %
201922 %1,4431,64 %
201823 %1,3330,59 %
201724 %1,2429,76 %
201625 %1,1528,75 %
201527 %127 %

Hvorfor en oppjusteringsfaktor fra alminnelig inntekt?

Når skatten på alminnelig inntekt startet å synke i 2016, ble det lønnsomt å endre arbeidsinntekt til eierinntekt (utbytte). Løsningen for dette ble å justere opp utbytteskatten med en faktor.

Hva du faktisk kommer til å betale i utbytteskatt et gitt år, vil variere basert på flere ting.

  • Hva har du kjøpt aksjene gjennom? (Aksjesparekonto, Holdingselskap, etc.)
  • Er det utbytte fra et utenlandsk selskap?
  • Har du skjermingsfradrag?

Utbytteskatt på ekstraordinært utbytte

Skatt på ekstraordinært utbytte er det samme som for vanlig utbytte og gevinst ved aksjesalg.

Eksempel:

Selskapet utbetaler 2 kroner i ordinært utbytte et gitt år, og litt senere annonserer de at de vil betale ut et ekstraordinært utbytte på 3 kroner.

Det er enkelt å tenke at det er egne regler for ekstraordinært utbytte, men det er ikke tilfelle. For regnskapsåret skal det dermed betales utbytteskatt på 5 kroner.

Hva er aksjonærmodellen?

Metoden vi bruker for å regne ut skatt på utbytte kalles aksjonærmodellen, og den gjelder for alle med alminnelig skatteplikt til Norge.

Aksjonærmodellen forteller oss med andre ord hvor mye utbytte og gevinst, etter at skjermingsfradraget er fratrukket, som er skattepliktig som alminnelig inntekt.

Formålet med aksjonærmodellen er å redusere forskjellen i beskatning av kapital og arbeid ved å beskatte utbytte, utover et visst nivå, som alminnelig inntekt.

Skatteetaten

For å finne ut hva du skal betale som skatt på utbytte gjør du dermed dette regnestykket:

Skatt på utbytte = (Utbytte – skjermingsfradrag) * (skatt på alminnelig inntekt * oppjusteringsfaktor).

Skjermingsfradrag, skjermingsgrunnlag og skjermingsrente

Skjermingsfradraget er skapt for at vi skal slippe å betale skatt på avkastning som er lik eller mindre enn risikofrirente. Det betyr at all avkastning vi klarer utover risikofri rente, blir skattlagt som alminnelig inntekt + oppjusteringsfaktoren nevnt tidligere.

Personlig syntes jeg det er enklere å forstå med eksempler, så det kommer straks.

Regnestykket for å finne skjermingsfradrag:

Skjermingsfradrag = skjermingsgrunnlag * skjermingsrente.

Skjermingsgrunnlaget er kostprisen pluss ubenyttet skjermingsgrunnlag fra tidligere. Skjermingsrenten blir fastsatt hvert år av myndighetene. Renten for 2020 blir fastsatt Januar 2021.

Utgangspunktet for beregningen av skjermingsrenten er aritmetisk gjennomsnittlig observert rente på statskasseveksler med 3 måneders løpetid, slik den er publisert av Norges Bank.

Skatteetaten
ÅrSkjermingsrente
2020TBT
20191,30 %
20180,80 %
20170,70 %
20160,40 %
20150,60 %

Skatt på utbytte og aksjonærmodellen eksempel

La oss si at du investerer 500 kroner i et selskap, og kjøper 5 aksjer til 100 kroner per aksje. For å ta tall fra virkeligheten, sier vi kjøpsåret er 2017.

2017:

Antall aksjer5
Utbytte0,3 kroner per aksje
Skatt på utbytte29,76 %
Skjermingsgrunnlag500 kroner (kostpris)
Skjermingsrente0,70 %

Skjermingsfradrag: 0,0070 * 500 = 3,5 kroner.

Utbytte: 5 * 0,3 = 1,5 kroner.

Skattepliktig aksjeutbytte: 1,5 – 3,5 = – 2

Fordi skjermingsfradraget er høyere enn utbytte og gevinst (ingen gevinst ettersom aksjene ikke er solgt) er utbytte skattefritt, og ubenyttet skjermingsfradrag vil overføres til 2018.

I regnestykket kommer det tydelig frem at vi får fritak for skatt på avkastning som er mindre eller lik risikofri rente.

2018:

Antall aksjer5
Utbytte6 kroner per aksje
Skjermingsrente0,80 %
Ubenyttet skjermingsfradrag fra 20172 kroner
Skjermingsgrunnlag502 (kostpris + ubenyttet skjermingsfradrag)
Skatt på utbytte30,59 %

Skjermingsfradrag: 0,0080 * 502 = 4,016 kroner.

Utbytte: 5 * 6 = 30 kroner.

Skattepliktig aksjeutbytte: 30 – 4,016 = 25,984 kroner.

Skatt på utbytte: 25,984 * 30,59 % = 7,985 kroner.

Dermed er skjermingsfradraget brukt opp, og det vil ikke bli overført noe til 2019.

Skatteetaten har en god ressurs for å regne ut skjermingsfradraget, du trenger opplysninger opp kostpris, utbytte og om du har solgt aksjen.

Om du faktisk må betale utbytteskatt et gitt år, kommer an på hvordan du oppbevarer eierandelene dine. I dag finnes det flere kontotyper som utsetter utbytteskatt.

Her er tre vanlige aksjekontoer:

  • Aksjesparekonto.
  • Aksje- og fondskonto.
  • Investeringskonto zero.

Hvilken aksjekonto er best for utbytteskatt?

AksjesparekontoAksje- og fondskontoInvesteringskonto zero
Utsatt utbytteskattJaNeiJa
SkjermingsfradragJaJaJa
AksjonærrettigheterJaJaNei
Privat / BedriftPrivatPrivat / BedriftPrivat

Du anbefales å lese deg opp før du skal velge aksjekonto, men min oppfatning er at aksjesparekonto er det beste valget for utbytteaksjer. Vær oppmerksom på at denne tabellen kan endre seg uten at vi har fått det med oss.

Utbytteskatt på aksjesparekonto.

Med en aksjesparekonto kan du kjøpe og selge aksjer og aksjefond uten å tenke på utbytteskatt, så lenge det skjer innenfor kontoen.

Mottar du 50 kroner i utbytte, eller selger aksjen med 100 kroner i gevinst, må du ikke betale utbytteskatt. Det er først når du tar ut pengene, at det er skatteplikt.

I tillegg kan du ta ut innskutt kapital skattefritt. Eksempelvis om du satt inn 1000 kroner, og har tjent 200 kroner på utbytte og gevinst, så kan du ta ut 1000 kroner skattefritt.

Resterende 200 kroner må du betale skatt på, og da følger du aksjonærmodellen for å regne det ut.

Av tabellen over kan du se det også gjelder for Investeringskonto Zero, men du får ikke aksjonærrettigheter. Det er fordi IKZ er en kapitalforsikring.

Hva er fritaksmetoden?

fritaksmetoden

Istedenfor å eie aksjene gjennom en aksjesparekonto, eier noen aksjer gjennom selskaper. Disse selskapene kalles holdingselskaper, men navn som investeringsselskap eller morselskap brukes også.

I likhet med ASK, er holdingselskaper fritatt fra å betale utbytteskatt så lenge kapitalen forblir innad i selskapet. I tillegg kan et morselskap motta utbytte fra et datterselskap, eksempelvis ved at datterselskapet har mottatt gevinst ved salg av eiendeler, uten at det må skattlegges.

Av den grunn er det vanlig at holdingselskaper ikke produserer noe som helst, men kun eier aksjer og andre typer kapitalandeler.

En av forskjellene fra aksjekontoer, er at holdingselskaper skattlegges under fritaksmetoden. Ikke aksjonærmodellen.

Aksjeselskaper, allmennaksjeselskaper og en del andre selskaper og sammenslutninger er etter sktl. § 2-38 i stor grad fritatt for skatt på aksjeutbytte og for gevinst ved realisasjon av aksjer, andeler og finansielle instrumenter som har aksjer og andeler som faller inn under fritaksmetoden som underliggende objekt.

Skatteetaten

Ettersom fritaksmetoden sier at aksjeutbytte og gevinst/tap ikke skal skattelegges før det går ut av holdingselskapet, er det så å si likt for hvordan en ASK fungerer.

Når bør du vurdere å opprette holdingselskap?

  • Når flere går sammen om å investere i noe.
  • Når du driver virksomhet på flere områder.

Skatt på utbytte for amerikanske aksjer?

Når vi eier aksjer i utenlandske selskaper og de betaler utbytte, så må vi betale skatt til landet selskapet er registrert i.

For at vi skal slippe å betale skatt to ganger (først til landet selskapet er registrert i, og deretter til Norge), så har Norge inngått skatteavtaler med andre land.

Denne skatten kaller vi kildeskatt, og blir vi påvirket av dette må vi på egenhånd si fra til myndighetene.

Hva er kildeskatt?

Når vi mottar utbytte fra utlandet, må vi betale kildeskatt til det landet. Kildeskatten er avtaler inngått mellom andre land og Norge.

Kildeskatt oversikt:

LandKildeskatt
USA15 %
Sverige15 %
Danmark15 %
Hellas40 %
Tyskland15 %

Se full tabell hos skatteetaten.

Det er enklere illustrert med eksempel:

Vi mottar 100 kroner fra The Coca-Cola Company. Ettersom kildeskatten mellom Norge og USA er 15 %, betaler vi 15 kroner i skatt til USA så fort utbytte er betalt.

Deretter betaler vi 31,64 % til Norge.

For at vi skal slippe dobbeltbetalingen, gir vi beskjed til Skatteetaten om dette. De vil refundere kildeskatten vi betalte til utlandet.

Vi ender opp med å betale 31,64 %, som om det var utbytte fra et norskt selskap.

Er kildeskatten høyere enn 31,64 %, som i Hellas, så vil vi få tilbakebetalt differansen. Husk, dette må vi si fra om på egenhånd.

Her er skjemaet.

Utbytteskatt på fond

skatt på utbytte med fond

Hittil har vi gått gjennom utbytteskatt på enkeltaksjer, men hvordan skattlegges fond? Vi må holde tunga rett i munnen, ettersom fond kan klassifiseres i tre kategorier basert på andelen aksjer.

  • 80 % aksjer eller mer
  • 20 – 80 % aksjer
  • 20 % aksjer eller mindre

Innholder fondet 80 % aksjer eller mer, blir gevinst og utbytte skattlagt som aksjer.

Innholder fondet 20 % aksjer eller mindre, blir gevinst og utbytte skattlagt som renteinntekter.

Er det derimot en mellomting, vil det blir regnet ut et gjennomsnitt av året.

Utbytteskatt på aksjefond

Utbytteskatt på aksjefond skattlegges på samme måte som enkeltaksjer.

Utbytteskatt på renter og obligasjonsfond

Akkurat som med pengene i banken, vil du betale skatt på renter hvert år. Det kan ikke utsettes som utbytte fra aksjer.

4 typiske investeringer du får renter fra:

  • Sparekonto.
  • Pengemarkedsfond.
  • Obligasjonsfond.
  • Selskapsobligasjonsfond.

Skatt på renter er 22 %.

Gevinst eller tap vil ikke bli utsatt for skatt før det innløses, eller at du overfører / flytter fondet.

En forskjell mellom sparekonto og de tre rentefondene i listen over, er at renter fra rentefondene blir reinvestert ved årsslutt.

DNB forklarer det bra:

Renter beregnes for hvert år, og blir reinvestert i fondet hver 31. desember. Når du kjøper andeler i obligasjons– eller pengemarkedsfond er opptjente renter fra årsskiftet og frem til kjøpstidspunktet inkludert i kjøpesummen. Dette forklarer hvordan antall andeler i obligasjons- og pengemarkedsfond øker fra 31.12 til 01.01 hvert år.

DNB

One thought on “Skatt på utbytte 2020 | Det viktigste om utbytteskatt.

  • juli 14, 2020 kl 7:17 pm
    Permalink

    Først 15 %, så nesten 32 % og nå får vi heller ikke kildeskatten tilbakebetalt. Ser ikke ut som amerikanske utbytteaksjer er det beste å investere i allikevel. :/

Kommentarfeltet er stengt