fbpx

Mangfoldskapitalisme: Ulike perspektiver bidrar til økt lønnsomhet

All informasjon på Investorkilden er veiledende. Reklame: Siden innholder lenker fra samarbeidspartnere. Mer innhold på sosiale medier: Instagram Twitter
Olav Haraldseid

Dette innlegget er skrevet av Olav Haraldseid. Han har bakgrunn som HR direktør i store norske konsern som Equinor ASA, NorgesGruppen ASA, Circle K, og Apotek1. Han har vunnet HR Norges kompetansepris (for å forretningsorientere HR-funksjonen), og vunnet Annonsørforeningens pris som Norges beste foredragsholder.

Les mer i boken hans Mangfoldskapitalisme.

Lønnsomt mangfold

Mangfold er et tema som har hatt stor interesse og fokus den senere tid, og mange ledere og politikere snakker varmt om dette, med utgangspunkt i sine ideologiske vinklinger. Få har imidlertid satt seg godt nok inn i hvilke typer av mangfold som kan virke prestasjonsfremmende for næringslivet, og i hvilke sammenhenger det er lønnsomt på et mer praktisk og operasjonelt nivå.

I tillegg til dette, tar de fleste som snakker om mangfold kun for seg det ytre og observerbare i mangfoldet – «toppen av isfjellet» (som kjønn og etnisitet). Ved en slik snever vinkling av begrepet går man glipp av et potensial som i praksis er langt større. Det mest prestasjonsfremmende av mangfold sitter i våre hoder, og er ulik kompetanse, erfaring, ferdigheter, personlighet og holdninger.

Mer enn kun samfunnsansvar

Mangfold i dag blir av de aller fleste selskaper beskrevet som et viktig samfunnsansvar, med hovedfokus på kjønn og innvandring. Det er et virkemiddel i omdømmebygningen, og skal bidra til å fremstille et positivt verdisyn for selskapet. I bedriftenes årsrapporter får ofte mangfold en fast årlig spalteplass med dette som formål. Det har så langt handlet om å styrke selskapets anseelse internt og eksternt.

Omdømmebygging er viktig for organisasjoner, og potensialet for å få et positivt omdømme er definitivt til stede ved å ta aspekter rundt mangfold og samfunnsansvar på alvor. Vel så viktig, og langt mer lønnsomt, er det imidlertid å ta ut det enorme økonomiske potensialet som ligger i et prestasjonsfremmende mangfold

Mangfold som styrker prestasjoner er i dag en uutnyttet ressurs, og sannsynligvis en av de største forretningsmulighetene for bedrifter og organisasjoner i fremtiden. Vi bør derfor dreie fokus mot å profittere på mangfold på andre måter enn kun omdømmebygging.

Kan vi i større grad enn i dag vise til lønnsomt mangfold, vil dette med all sannsynlighet også påvirke toleranse i positiv retning. Med et riktig sammensatt team av ulike evner, kompetanser, personligheter, geografi, kjønn, alder og holdninger, har mangfold et enormt potensial i seg. Klarer vi å utnytte ulikhet på en slik måte at vi kapitaliserer på forskjellene, vil dette være et viktig virkemiddel for å styrke organisasjoners konkurransekraft.

Les også: Er det en indeksfond boble?

Prestasjonsfremmende mangfold

Det mest prestasjonsfremmende av mangfold er ikke det man kan se, men det som finnes av ulikhet i hodet til hver enkelt, i form av kunnskap, ferdighet, erfaring, holdning og personlighet. Faktisk viser det seg i mange sammenhenger at man må være litt spesiell for å oppnå noe spesielt. Det sies sågar at det geniale oppstår på grensen av galskap. De som lykkes med fremragende resultater i næringslivet har en uendelig energi, de er risikovillige, pågående og tenker ofte utenfor boksen.

Mange har hevdet at man trenger en form for «besettelse» som drivkraft for å oppnå resultater i verdensklasse. Ser man historisk på mennesker som har oppnådd noe ekstraordinært innenfor vitenskap, næringsliv med andre, er det forbløffende mange som har diagnoser som adhd, bipolar, asberger mm. I en undersøkelse av Professor Michael Freeman fant de at 49% av alle suksessfulle entreprenører i USA har per i dag diagnoser.

Vi må spørre oss selv om geniale, men spesielle mennesker, kan få plass på vår arbeidsplass. Helt normale balanserte personligheter gir som oftest et normalt og forutsigbart resultat i den andre enden.

Faren ved enfold

Tenkes det altfor likt, tenkes det lite ifølge den amerikanske journalist og forfatter Walter Lippmann. Faren for sneversynthet, diskriminering og dumhet øker med enfold og enfoldige tanker. Det en stor fare for at vi oppsøker miljøer som rettferdiggjør våre egne overbevisninger, og at vi rekrutterer mennesker basert på likhet enn selskapets behov for komplimentere ferdigheter. Vi må være bevist på prestasjonsfremmende mangfold, hvis ikke tenderer mange til å handle bevisst eller ubevisst i retning av enfold. Det er jo tross alt behagelig å omgås likesinnede.

Les også: Kom i gang med teknisk analyse: start å analyser aksjer.

Balanse er viktig

Ikke alle typer mangfold er prestasjonsfremmende. Man kan se for seg at stor grad av ulikhet, kan skape store motsetninger som går utover samarbeidet og klimaet i en gruppe. Av den grunn, kan det være av interesse å finne ut hva som fremmer, og hva som hemmer prestasjoner relatert til mangfold, samt finne gode eksempler på bedrifter som har lykkes godt med prestasjonsfremmende mangfold.

Sist, men ikke minst, stiller økt globalisering, økt migrering, økt kvinneandel med karriereønsker, stor spennvidde av ulike holdninger og personligheter, mennesker i ulike livsfaser og mennesker med særskilte behov, større krav til et fremtidig lederskap. Mye tyder på at de lederne / bedriftene som i praksis klarer å profittere på en høy spennvidde av mangfold, er morgendagens vinnere.

Økt spennvidde av mangfold (spesielt i ledergrupper) synes å ha en positiv effekt på rekruttering, talentutvikling, kundetilfredshet, medarbeidertilfredshet, beslutningstaking og innovasjon (McKinsey & Compeny 2017).

Kombinasjonen «dyktig og annerledes»

Krav til å løse ulike oppgaver i et selskap er mangfoldige, og beslutningsprosesser er ofte komplekse. Derfor må man lete etter ulik kompetanse, ferdigheter og personlighet hos kandidater for ulike stillinger.

En utfordring med dette, er at vi tenderer til å verdsette kompetansebakgrunn, egenskaper og personlighetstrekk hos andre som samsvarer med våre egne, men det er neppe kloninger av oss selv vi har behov for. Kombinasjonen «dyktig og annerledes» er katalysatoren for å sette sammen et høyt presterende team.

For å få et godt lag trenger vi:

  • En motiverende, helhetstenkende leder som kan sette retning.
  • En idérik rebell som kan utvikle nye og bedre forretningsmodeller og løsninger.
  • En organisator som kan lage fornuftige mål og handlingsplaner.
  • Noen karismatiske selgere som får transaksjonene gjennomført.
  • En «revisortype» som kan kontrollere og kvalitetssikre at arbeidet er i henhold til prosedyrer, regelverk og til akseptabel kvalitet.
  • Noen som kan sørge for gode tekniske og faglige løsninger.

Det er ikke slik at det finnes mennesketyper som er gode på alt, eller sågar finner alle ovennevnte oppgaver stimulerende. Blir man satt til å gjøre en jobb man ikke egner seg til, blir resultatet ofte tilsvarende svakt.

Bedre beslutninger

Daniel Kahneman er en av verdens mest fremtredende adferd-psykologier, og mener på et generelt grunnlag at mennesker er intellektuelt late, fulle av fordommer, og av vi trekker konklusjoner på sviktende grunnlag. Litt enkelt forklart, mener han at vi ofte tar beslutninger basert på utilregnelige og upålitelige impulser, fremfor å bruke energi på å resonnere og ta inn over oss nye perspektiver (utfordre oss selv gjennom å tenke nøye igjennom beslutninger).

Dersom ikke mangfoldet er godt nok i et team når beslutninger skal tas, er det lettere for at fordommer, og upålitelige impulser vinner frem. Man ser etter logiske argumenter som rettferdiggjør en impulsiv beslutning (kognitiv dissonans).

Et mangfold av ulike perspektiver vil kunne medvirke til langt bedre beslutninger over tid av flere årsaker. Man får belyst en beslutningssak fra flere sider, og vil gjennom dette få frem flere viktige nyanser før en beslutning blir foretatt. Gjennom ulike perspektiver får man også en bedre diskusjon. Blir man utfordret av andre syn, må man tenke igjennom om egne meninger er så rasjonelle som man tror.

Les også: Millionær på 4 år med 42 % sparerate.

På toppen av høye individuelle prestasjoner

Høye prestasjoner på individnivå er en forutsetning for å skape et høyt presterende team. Et fotballag med god samhandling og gode komplementære ferdigheter, kommer ingen vei dersom de individuelle ferdighetene er på nivå med «Tufte IL». Da er mangfold lite verd. Mangfold er for næringslivet en katalysator på toppen av høyere individuelle ferdigheter.

De største talentene må ellers inn i de mest forretningskritiske stillingene, altså A-spillere i A-posisjoner. Men husk; Med bare spisser på et fotballag blir det mange baklengsmål.

Les mer i boken hans Mangfoldskapitalisme.