fbpx

Hva er din sparerate og hvordan holde sparemål?

All informasjon på Investorkilden er veiledende. Reklame: Siden innholder lenker fra samarbeidspartnere. Mer innhold på sosiale medier: Instagram Twitter

Sparerate og sparemål henger sammen. Vil du bli en supersparer, trenger du kontroll på begge. Her finner du ut hvordan du regner ut sparerate, setter opp budsjett, og hvordan du kan øke sparingen.

Vil du få oversikt over dine inntekter, utgifter og sparerate?

Last ned Investorkilden sitt Excel-dokument for komplett oversikt over sparingen.

Hvor mye du kan spare, avhenger av to enkle faktorer: Hvor mye penger du får inn og hvor mye du bruker. Det som er igjen gir en pekepinn på potensiell sparerate. Ingen av disse tallene er i utgangspunktet låste, men på kort sikt er det lettest å gjøre noe med hvor mye du bruker versus sparer.

Hva er sparerate?

Sparerate = (Penger spart / Inntekt) x 100

Sparerate er hvor mye du prosentvis sparer av netto inntekt, men spareraten kan defineres på flere måter. Her er det ikke noe riktig eller feil, men det er greit å vite at man snakker om det samme, om du sammenligner sparerate med andre. Eksempler på definisjon av sparerate:

  • Rubbel og bit av hva du putter til kort- og langsiktig sparing
  • Alt du sparer + nedbetaling av boliglån
  • Kun langsiktig sparing (ev. + nedbetaling av boliglån)

Denne formelen kan også benyttes til å beregne prosentvis fordeling av inntekten din, som f. eks. faste/variable utgifter og forbruk, og hvor mange prosent du sparer.

Variable kostnader % = (Variable kostnader / Inntekt) x 100

Faste kostnader % = (Faste kostnader / Inntekt) x 100

Les også: Millionær på 4 år med 42 % sparerate.

Hvorfor forholde deg til sparerate?

De fleste som har et bevisst forhold til egen sparerate, bruker det for å finne ut når man kan bli økonomisk uavhengig, altså å ha nok penger spart og investert, til å slutte å jobbe eller å jobbe mindre.

Jo høyere sparerate – jo kortere tid til økonomisk uavhengighet.  

Om du er som meg, så er enhver mulighet til å kutte i faste kostnader hjertelig velkommen. Jeg kan anbefale deg å ta et kritisk blikk på de såkalte faste kostnadene dine – lenger ned finner du tips til typiske poster som kan kuttes helt eller delvis.

OK, du har regnet ut din sparerate og funnet ut hvordan du kan gjøre den høyere. Hvordan holde seg til spareplanen?

Sett opp budsjett og få oversikt

For å finne ut hvor mye du både kan og vil spare, må du ha stålkontroll på faste og variable utgifter, og hvor mye penger du trenger til forbruk hver måned. Det som blir igjen kan øremerkes sparing.

Det du trenger, er et budsjett. Sparing er ikke gøy hele tiden, derfor er det gull verdt å ha en plan å følge. Som jeg har skrevet tidligere; et budsjett kan du gjøre hvor enkelt eller komplisert du vil. Jeg bruker selv en ferdig Excel-mal på mobilen, delt inn i månedlige inntekter, utgifter, sparing og disponibel inntekt. Det viktigste er å unngå økonomiske overraskelser.

Bruk Investorkilden sin spareoversikt (excel).

Dessuten, når du har skaffet deg en oversikt over hvor pengene dine går, er det lettere å finne kostnader å kutte – slik at du kan putte mer på sparing og oppnå høyere sparerate.

Budsjetter sparing

Du vet hvor mye du kan spare, men hva sparer du til? Uansett om du sparer 10 % eller 50 % av inntekten din, bør du tenke igjennom hva målet ditt er.

Hvor mye vil du spare langsiktig (les; pensjon)? Har du noen kortsiktige sparemål? Det kan være til ferie, konfirmasjon, bryllup, bil, bolig osv. Hva med bufferkonto – har du det?

Når du først er i gang med et budsjett, lag samtidig en plan for ulike sparemål. Å fordele kostnaden til kortsiktige sparemål utover en lenger periode, gjør det lettere å holde seg til budsjettet du har satt. Glem heller ikke; spar før du bruker. Overfør (gjerne automatisk) penger til sparing med en gang du får lønn.

Poster i budsjettet som kan kuttes

Selv de beste sparerne kan øke spareraten. Her er noen typiske poster å spare penger på:

  • Streaming-abonnementer
    Hvor mange streaming-abonnementer trenger du? Kan du rullere, sånn at du f. eks. bytter på å ha tilgang til Netflix og HBO?
  • Unødvendige forsikringer
    Har du forsikringer du egentlig ikke trenger? Er du dobbelt-forsikret? Betaler du for mye for de forsikringene du har og trenger? Det er nesten alltid penger å spare på jevnlig gjennomgang av forsikringer.
  • Snus og røyk
    Noen laster må man ha, men klarer du å kutte snus eller røyk, er det godt nytt for både helse og sparemulighetene.
  • Matutgifter
    Planlegg matinnkjøpene dine og begrens turene i butikken. Bruk både det du har fra før av og det du kjøper for å unngå svinn. Bra for økonomien og miljøet.

Som du ser, er sparerate noe du kan påvirke. Er du ny i spare-gamet, anbefaler jeg deg å ikke gå for hardt ut, finn et nivå du er komfortabel med nå og utfordre heller deg selv til å øke spareraten når du føler det er rom for det.

Hva er ditt beste sparetips?