En flott måte å bli en bedre investor på, er å diskutere og lære fra andre. Et aksjeforum gir oss den muligheten. I dag er det flere plasser å diskutere aksjer på, og hovedfokuset i et aksjeforum kan være forskjellig fra ett annet. Noen aksjeforum fokuserer på trading, andre på langsiktig investeringer. Allikevel, er det åpent for å snakke om relevante temaer i alle.
Et aksjeforum har fordeler og ulemper. Det er lett å bli revet med, som jeg erfarte når jeg investerte hele sparekontoen, og tapte. Haussing av aksjer på tynt grunnlag er vanlig.
Jeg har satt sammen en liste med aksjeforum, hva jeg tenker om de, og til slutt 6 tips, for å få mest mulig ut av å delta.
Er du enig, uenig, eller vil legge til andre aksjeforum? Skriv i kommentarfeltet.
Innholdsfortegnelse
Shareville
Shareville er eid av Nordnet, som er min foretrukne nettmegler. Shareville er utrolig bra, og det beste er at medlemmene deler handler, utvikling, og portefølje. Det er et friskt pust at du kan se hva andre medlemmer gjør, og har gjort, når du diskuterer med de.
For å få tilgang må du være kunde hos Nordnet, som er gratis.
Inne på Shareville finner du grupper om alle relevante temaer, og jeg opplever at nivået er godt spredt mellom nybegynnere og erfarne. Et bra sted for å lære mer, og stille spørsmål.
Du finner også spennende funksjoner som gir deg mulighet til å finne de beste medlemmene, eller mest kjøpte aksjene.
Ser du etter et trading-forum, vil jeg ikke anbefale de derimot. Det er ikke live-chat, og jeg opplevere at det ikke er like mye trading-snakk som i noen andre.
Discord: Tid er Penger
Nettside-link (trenger ikke laste ned discord).
Er du interessert i trading, anbefaler jeg Discord-serveren til Tid er Penger. Her opplevere jeg høyt kunnskapsnivå, og stor aktivitet. Spesielt under børsens åpningstider.
Tid er Penger er en trading-podcast med Peter Warren og produsent Sverre, som jeg også anbefaler.
Se også: Aksjebøker anbefalt av Peter Warren
Det er kjapp og god kommunikasjon, men rotete å gå tilbake for å se. Vil du ha trading-prat og hyppige oppdateringer, anbefaler jeg denne.
Tekinvestor
Tekinvestor oppleves mer som et trading forum, enn motsatt (langsiktig investering). I likhet med Tid er penger-serveren, er det hyppig informasjon utveksling. Jeg spurte på Twitter hvilke aksjeforum andre anbefaler, og Tekinvestor ble nevnt flest ganger.
Det som er forskjellig fra andre aksjeforum, er merkene medlemmer får, og statistikken vi får se. Det fungerer som likes, som i realiteten gir deg svært lite, men for oss statistikk-elskere, er det spennende.
De skiller mellom to brukere, vanlig og betalt. Ved å betale 199kr/mnd åpner du funksjoner som insiderchat, ukentlig aksjonærlister, triggerkalender og mer.
I likhet med Shareville, kan medlemmer dele portefølje. Utfordringen er at det ikke skjer automatisk, og man må legge inn selskap, snittkurs, antall aksjer og annen relevant informasjon. Usikker på hvor mange som gjør det.
Dette er det eneste aksjeforumet, i denne gjennomgangen, som har betalt medlemskap.
Les også: 6 Aksjebøker for nybegynnere
Finansavisen
Aksjeforumet til Finansavisen, tidligere Hegnar Forum, har jeg historie med. Når jeg skulle kjøpe mine første aksjer i 2010, brukte jeg Hegnar Forum for å få tips. Det resulterte med at jeg tapte hele sparekontoen. Det hadde mer med meg å gjøre, enn aksjeforumet.
Jeg opplever at det er enklere å se gjennom forumposter hos Finansavisen, i forhold til Tekinvestor og Tid er Penger-serveren. Publiseringer og kommentarer er satt opp i en reddit-stil, som fungerer godt.
I tillegg er det lagt til funksjoner som teknisk analyse, makrokalender, og kryptovaluta oversikt.
Xtrainvestor
Her har vi et populært aksjeforum, og som minner om Tid er Penger forumet.
Jeg fikk servert statistikk fra Lars T. Brandeggen, og han fortalte meg at de, her om dagen, hadde et nytt innlegg i en av kanalene hvert 21. sekund, mellom 07:00 og 23:00.
Xtrainvestor ble også nevnt på Twitter som et aksjeforum verdt å besøke, og eventuelt bruke.
Det går i trading og hyppig informasjonsutveksling, og er sannysnligvis et godt tilbud. Er personlig ikke godt kjent med plattformen.
Facebook-grupper
På facebook har flere startet en aksjegruppe, også Investorkilden, og de fleste er aktive.
Jeg opplever at det kan være mer rotete i facebook-grupper, enn på nettsider som dedikerer seg til aksjeforum. Fordelen er at du får notifikasjoner på en plattform du bruker uansett , og dermed har du alt på en plass.
La meg begynne med litt selvpromotering, og nevne Investorkilden sin facebook-gruppe.
Les også: Aksjekrakk, hvordan skal vi reagere?
Alt om Aksjer & Fond
Den er nyoppstartet, og har 202 medlemmer. Hvis du kun vil være i 1 aksjegruppe, så velg en annen. Det er ikke i like mye aktivitet i Alt om Aksjer & Fond som i de andre store. Vil du derimot være i flere, og i tillegg støtte Investorkilden, så bli medlem og bidra. Det settes pris på!
Børsforum
Børsforumet har over 14 000 medlemmer. Det deles aktuelle nyheter, diskuteres, og stilles spørsmål.
Aksjer&Fond Norge
Aksjer&Fond Norge har 3600 medlemmer. Det deles aktuelle nyheter, diskuteres, og stilles spørsmål.
AksjeJentene
AksjeJentene har 3 800 medlemmer, og er forbeholdt kvinner. Regner med det deles aktuelle nyheter, diskuteres, og stilles spørsmål her også.
Les også: Hvordan ikke tape penger i krisetider
Hvordan få mest ut av et aksjeforum
Et aksjeforum har fordeler og ulemper. Fordelene er tilgang til informasjon, erfaringer, kan stille spørsmål, lære av andre, og hjelpe andre. Ulempene er haussing, spam, mobbing, og lignende.
For å få mest mulig ut av et aksjeforum, er det nyttig å ha riktig innstilling, og følge grunnleggende skikk når du skal delta.
6 tips jeg tenker vil gjøre et aksjeforum mer nyttig.
Få overblikk over reglene.
Sett deg inn i reglene. Du trenger ikke lese de ord for ord, men få en forståelse for hva som er lov og ikke. Som regel er de like for alle aksjeforumene, med noen unntak her og der.
Du snakker med mennesker.
Jeg opplever at det er enklere å være mer aktiv på et aksjeforum, enn man ellers ville vært om man satt ansikt til ansikt. Sitter man rundt et bord, har man en tendens til å være mer høflig.
Still deg spørsmålet, ville du sagt dette om du snakket med de i den fysiske verden?
Husk at det er en person som vil lese det du skriver, og personer har følelser. Det er ikke noe poeng i å være spyddig og ekkel, når det er et annet menneske som vil motta det. Ikke bare vil det være negativt for mottakeren, det vil være negativt for deg selv. Unngå å vær en spyddig person.
Bare tenk på all tiden man bruker på tull, som kunne blitt brukt på produktive gjøremål.
Skriv tydlig og utfyllende.
Vil du være med i en diskusjon, eller stille spørsmål, vær tydlig og utfyllende. Jo mer informasjon du legger fram, jo enklere er det for andre medlemmer å forstå hva du mener, og er ute etter.
Ignorer de som troller.
Hva er et troll?
Someone who deliberatly pisses people off online to get a reaction.
Urban Dictionary
Det vil alltid være spydig medlemmer, og det er enkelt å se hvem det er. Bedrevitere er det bare å ignorere. Ikke oppfordre til diskusjon, selv om du har stor tro på at du har riktig. Ingen ting vil komme godt ut av det. Er det ille, rapporter til administrator.
Igjen, er det verdt å bruke tid på dette?
Ting kan komme ut feil.
Gi rom for feil. Når noen svarer deg, så kan det hende det høres annerledes ut enn hva de tenkte.
Unngå å bidra til dårlig stemning.
Vær en åpen og lærevillig person, det vil sannsynligvis gagne deg i det lange løp. Ingen tjener på spydighet, spam, mobbing og lignende oppførsler.
Innser du at du tar feil, vær åpen om det.
Les også: Investere i ESG-aksjer: Lavere avkastning?
Nettside om finans, sparing og personlig økonomi. Vårt mål er å bli økonomisk sterke ved å spare penger og investere smart.
Du glemte å få med det nye aksjeforumet aksjesnakk.com!
Du glemte å ta med http://www.stocktalk.no – Norges eldste diskusjonsforum for aksjer og finans – etablert i 1998.
Har flere skribenter med god trac-record, bl.a. tidligere Norgesmester i Kapitals Børs-NM, oppdaterte tekniske og fundamentale analyser, aksjonærlister m.m.
Fint du sier i fra 🙂