fbpx

Hvordan oppnå økonomisk frihet? Praktisk og inspirerende

All informasjon på Investorkilden er veiledende. Reklame: Siden innholder lenker fra samarbeidspartnere. Mer innhold på sosiale medier: Instagram Twitter

Investorkilden her: Dette er et inspirerende gjesteinnlegg om økonomisk frihet av NordicCashflow. Først går han gjennom hvordan han startet på veien til økonomisk frihet og hvor han er i løypa i dag. Etter det gir han verdifulle tips om hvordan det gjøres. Er du interessert i økonomisk frihet, er dette et innlegg for deg.

Skap en størst mulig månedlig cashflow, for så å få denne cashflowen til å vokse mest mulig.

NordicCashflow

Jeg deler opp veien mot økonomisk frihet i tre faser:

  1. Startfasen (Mål og plan)
  2. Byggefasen (Investeringer)
  3. Høstefasen (Leve av investeringene)

I dette innlegget vil jeg gå kort gjennom de to førstnevnte.

Først om min reise.

5 år med hard jobbing

Jeg bruker meg selv som eksempel slik at alle skal vite at det er mulig å oppnå økonomisk frihet. Selv med et dårlig utgangspunktet.

Jeg var 25 år. Jeg hadde et billån på 50 000 kr og et studielån på 100 000 kr. Det eneste jeg eide var en PlayStation 3. For å toppe det hele lå min månedlige inntekt på 12 000 kr.

Da jeg ble singel i denne perioden, bestemte jeg meg for å ta tak. Jeg søkte etter muligheter for å tjene penger på nett. Så lenge jeg kan huske har jeg hatt en drøm om å jobbe for meg selv. Jeg elsker å bygge opp ting og utvikle prosjekter.

Etter flere mislykkede forsøk, dukket et spennende resultat opp når jeg søkte etter “How to make money online” på YouTube. En av de øverste videoene inneholdt “Buy & Sell Stocks” (Kjøp og selg aksjer).

Jeg ble hektet. Før jeg åpnet en konto hos meglerhus, skrev jeg opp informasjon om aksjer, fondsparing, obligasjoner og råvarer. Alt jeg kunne komme over. Læringsprosessen har vært lang, men jeg har lært utrolig mye og hatt det veldig gøy på veien.

Jeg tar opp denne aksjehistorien fordi det var dette som gjorde at jeg oppdaget muligheten for å bli økonomisk fri.

For første gang i livet fikk jeg glede av å spare penger. Det ene førte til det andre, og plutselig hadde jeg en bedre betalt jobb (jobber med min hobby – idrett for barn og ungdom) der jeg får utbetalt rundt 22.000,- pr måned.

I tillegg til å tjene mer penger, gjorde jeg det å leve minimalistisk til min nye livsstil. Jeg prøver å kutte kostnader mest mulig, og leve med minst mulig ting uten at det går utover livskvaliteten til meg selv og de rundt meg.

Uttrykket “less is more” har fått en helt ny betydning for meg.

Min status i dag:

Samboer, 2 barn, hund, eier egen leilighet, eier bil uten gjeld og sparer minst 10.000,- hver måned.

Sparing, sparing og sparing

Målet videre er å øke den månedlige sparingen med 10% hvert eneste år, og prøve å få sparingen til å vokse mest mulig over tid.

Hovedmålet for å nå økonomisk frihet, er å få investert en så høy sum at investeringene kan betale lønn. Uten at totalsummen går nevneverdig nedover.

Si du har spart 3 millioner kroner i aksjemarkedet, så tar du ut 5% av dette årlig. Det blir 150 000 kr. Deretter trekker du fra skatt og deler det på 12 (måneder). Det blir 10 000 kr utbetalt hver måned.

På grunn av min minimalistiske livsstil, trenger jeg 12.000,- utbetalt hver måned for å dekke alle utgifter. De fleste trenger litt mer enn det.

Når jeg kan dekke alle utgiftene mine hver måned ut livet er jeg økonomisk fri.

På bildet kan du se hvordan min cashflow har blitt så betydelig, at jeg i løpet av 2030 kan nå målet om økonomisk frihet etter min standard. Jeg har ikke medregnet inntektsøkning i 2021, noe som fort kan skje.

Les også: Utbyttefond oversikt | Norske, utenlandske, ETFer og forklaringer

De tre fasene

Jeg deler opp veien mot økonomisk frihet i tre faser:

  1. Startfasen (Mål og plan)
  2. Byggefasen (Investeringer)
  3. Høstefasen (Leve av investeringene)

Startfasen

Før man begir seg ut på reisen mot økonomisk frihet, må man vite hvor man skal gå og hva som kreves. Man må bestemme seg for hvor mye man vil ofre og hvor fort du vil nå målet innenfor realistiske grenser.

1. Sett deg mål

Bestem deg når du vil bli økonomisk fri.

Mitt mål: “Bli økonomisk fri senest i løpet av 2030”.

Da hadde jeg omtrent 14 år på meg. Jeg visste jeg trengte tid med tanke på mitt dårlige utgangspunkt. For de fleste mener jeg det er realistisk å kunne oppnå målet innen 10-15 år.

Skriv ned målet ditt, ram det inn som et bilde hvis du kan slik at du ser det hver dag. Selv har jeg det skrevet på whiteboard og i en bok der jeg skriver opp alle mine målsetninger.

Nedskrevne mål har en magisk effekt.

2. Lag en plan

Når du har satt deg mål, er neste steget å lage planen for hvordan du skal klare å oppnå det målet.

Skriv opp inntektene dine og regn ut månedlige utgifter.

Slik kan du se hvor mye du har til overs for sparing. Hvis du har mulighet til å spare nok, er det bare å sette i gang.

Hvis ikke må du gå inn å gjøre justeringer: Øke inntektene, kutte kostnadene eller begge deler.

Eksempel på min plan i 2020: Holde kostnadene så lave at jeg kan spare 10.000 kr hver måned.

Mine sparetips

økonomisk frihet

En del av planen er ofte å kutte utgifter. Her er noen av mine beste sparetips:

  • Kutt mest mulig av matspising ute. Ta heller med matpakke enn å kjøpe dyre baguetter
  • Drikk for det meste vann. Dette er fornuftig både for helsa og lommeboka
  • Reduser forbruket på klær. Ønsk deg heller dette til bursdag og jul. Et tips kan være å ha en klespost under utgifter som sørger for at du ikke skeier helt ut
  • Gjør flest mulig aktiviteter som er gratis. Spesielt om du har barn. Hyppige kjøpesenterturer, bowling, badeland etc blir veldig dyrt i lengden. Barna har det som regel like gøy i skogen eller på lekeplasser
  • Vær bevisst på valg av mat. Her finnes det som regel et vanvittig forbedringspotensial og man kan spare mange tusen hver måned på smartere valg

Les også: Gode sparetips for 2020 | Spar tusenvis av kroner med noen enkle grep.

Veldig enkelt handler det om å skape en størst mulig månedlig cashflow (inntekter minus utgifter), og få denne cashflowen til å vokse mest mulig.

Hvordan du får penger til å vokse skal vi gå gjennom i neste fase.

Byggefasen

I byggefasen handler alt om å få den månedlige cashflowen til å vokse mest mulig. Det er 2 viktig punkter.

1. Månedlig sparing

Jeg vil anbefale sterkt å spare hver eneste måned. Med en gang du får lønn setter du av sparingen din, slik at ikke pengene blir brukt opp på kortsiktige fristelser. Jeg mener ikke at man skal slutte å leve, men penger man kan “kose seg med” er det lurt å sette som en egen post under utgifter.

Det viktigste er å være disiplinert slik at du hver måned klarer å spare det du har satt deg som mål i planen.

Les også: Lunar Spareapp i Norge: Erfaringer og bruk.

2. Spar i aktiva som gir høy avkastning over tid

En enkel og god strategi er å spare månedlig i aksjefond. Da kan du over tid forvente deg en årlig avkastning på 8-10%. Merk at dette kan variere kraftig fra år til år, og du må tåle at sparepengene dine svinger en del. Derfor er det viktig at du har en sparehorisont som strekker seg over minst 5 år.

Selve grunnmuren i byggefasen er den månedlige sparingen, og jo mer du klarer å spare hver måned, jo fortere når du målet om økonomisk frihet.

I tillegg til den månedlige sparingen går det an å sette inn penger som kommer litt mer uventet.

For min del kan dette være:

  • Penger jeg får igjen på skatten
  • Deler av feriepengene
  • Lønn over det normale
  • Penger jeg får i gaver (jul, bursdag)
  • Ting jeg selger på Finn.no

Her kan du se eksempler på hvor viktig det er å sette sparingen i noe som gir en avkastning på 10%, sammenlignet med vanlig banksparing:

Odin sparekalkulator

Oppsummering

  • Sett deg mål. – Skriv ned.
  • Lage en plan. – Hvordan og hvor mye må du spare hver måned.
  • Invester. – Få sparingen til å vokse. Månedlig kjøp i aksjefond er en ypperlig løsning.
  • Penger til overs? – sleng de inn i sparingen.

For meg har sparingen og veien mot økonomisk frihet blitt en hobby i seg selv. Jeg synes det er gøy å investere i aksjer og se pengene vokse til nye høyder. Håper du også oppnår dine mål. Lykke til!

Les også: 4 kraftfulle egenskaper du trenger for å lykkes med aksjer