fbpx
All informasjon på Investorkilden er veiledende. Reklame: Siden innholder lenker fra samarbeidspartnere. Mer innhold på sosiale medier: Instagram Twitter

Sliter du med å få pengene til å strekke til? Eller vil du gjerne spare mer, men vet ikke hvordan? Om du lurer på hva du kan spare penger på, så er det kjappe svaret; alt. For det er jo egentlig bare fantasien som setter grenser – sammen med hvor mye du er villig til å ofre.

Hva er potensialet ditt?

For å finne ut hva du kan spare penger på, må du finne hva du faktisk bruker. Hvilke faste og variable utgifter har du? Hvilke av de er egentlig faste og helt umulig å gjøre noe med? Hvor mye trenger du til forbruk hver måned? Hva kan du kutte på?

Siden man i teorien kan spare penger på hva som helst, har jeg samlet 20 sparetips du kan starte med, fordelt på fem kategorier. Listen vil aldri bli fullstendig, men kan forhåpentligvis vekke kreativiteten din – for ofte handler det nettopp om å være kreativ når det kommer til å spare penger.

Tenk utenfor boksen, og utfordre hvordan du og de fleste andre bruker penger.

Lån og kreditter

  • Kvitt deg med dyre smålån og kreditt-/forbrukslån så fort du kan. Om du har flere, kan du f. eks. samle disse i et forbrukslån med lavere rente, eller bake kortsiktig gjeld inn i boliglånet.

  • Forhandle om renter. I skrivende stund er rentene på boliglån generelt lave, men ikke alle får den beste renten. Bruk kalkulatoren på finansportalen.no for å se hvordan din bank ligger an i forhold til andre banker – resultatet kan du bruke for å be om lavere rente i banken din, eller faktisk bytte bank.

  • Ikke kast bort penger på unødvendige gebyrer. Dette kan f. eks. være papirutskrifter eller papirgebyr på fakturaer. Fire fakturaer i måneden på papir, hvor papirgebyret er på 45,- kroner, blir over 2 000,- kroner i året. Vurder også å bytte bank, om banken din tar seg godt betalt for tjenester andre banker tilbyr kostnadsfritt.

  • Betal i tide. Når vi snakker om unødvendige gebyrer og omkostninger; betal regningene dine til forfall. Purre- og inkassogebyrer er noe av det mest bortkastede jeg vet om. Ved siden av bøter, da. Det er bortkastet det!

Mat

  • Omfavn ukeshandling. Du har hørt det før; men planlegg matinnkjøpene dine og begrens turene i butikken. Med handleliste på mobilen, er det lettere å holde seg til det du har planlagt og å unngå impulskjøp.

  • Spis opp maten. Bruk opp både det du har av mat fra før av og det du kjøper for å unngå svinn. Bra for pengene dine og miljøet.

  • Ha med matpakke på skole/jobb. Jeg har tidligere regnet på at du kan spare 11 500,- kroner i året på å droppe kjøpe-lunsj hver dag. Anbefaler deg også å ta med niste på tur, f. eks. om du skal kjøre langt. Veimat er dyrt!
      
  • Følg med på appen Mattilbud. De fleste av oss har flere kjeder i nærheten, og kan handle ulike steder om det er mye å spare. Benytt deg for øvrig bare av 3 for 2-tilbud ol. om det er varer du virkelig har behov for og faktisk bruker.

Shopping

  • Dropp impulskjøpene. Har du kjent på følelsen av å ha vært en tur i byen og kommet hjem med en haug med ting som du egentlig ikke trenger? Og som du faktisk ikke hadde handlet om det ikke var for at du bare var i byen eller på et kjøpesenter? Venn deg til å kjenne litt på behovet og tenke igjennom før du handler noe.

  • Før liste over ting du planlegger å kjøpe. Om du vet at du trenger f. eks. ny vinterjakke eller nye hagemøbler om litt, er det lettere å følge med for å sikre best mulig pris. Når du vet hva du leter etter og kjenner markedet, kan du slå til når du finner et tilbud eller får en rabattkode. Før enkelt en liste i notater på mobilen.

  • God research før kjøp av de dyrere tingene. Når du f. eks. må kjøpe nye hvitevarer eller dyr elektronikk, lønner det seg å bruke litt ekstra tid på å sjekke priser, for her varierer det mye.

  • Gjenbruk. Kan du kjøpe noe brukt? Gjør det til en vane å sjekke f. eks. Finn, Tise eller Facebook-grupper når du skal kjøpe noe. Ikke alt egner seg å kjøpe brukt, men svært mye – og du kan spare penger på god kvalitet.

Livsstil

  • Lån bøker på biblioteket. Er du glad i å lese, kan du spare mye penger på å låne bøker gratis på biblioteket, fremfor å kjøpe. Der har du tilgang til magasiner og aviser også.
  • Ta godt vare på tingene dine. Godt vedlikehold forlenger levetiden til bil, hvitevarer, møbler, klær og sko. Og om noe har fått en skade – hva må kastes og hva kan repareres?
  • Selg ting du ikke trenger lenger. Du har garantert ting du ikke trenger hjemme – selg det! Noen andre får glede av det, du får ryddet litt OG får ekstra penger.
  • Følg med på drivstoffprisene. Du vet at drivstoffprisene varierer gjennom uka, så ikke vent til tanken er helt tom og prøv å fylle på de rimeligste dagene. Her kan det svinge så mye som 3,- kr/l fra én dag til en annen.
  • Lån utstyr gratis. Om ungene dine aldri går på ski, er det kjipt (og dyrt) å kjøpe skiutstyr for den ene skidagen med skolen i året. Mange kommuner låner ut utstyr til idrett og friluftsliv helt gratis, så sjekk om dette finnes der du bor.

Abonnementer og avtaler

  • Ta forsikringsrunden. Minst én gang i året bør du gjennomgå og forhandle pris på forsikringene dine. Har du forsikringer du egentlig ikke trenger? Er du dobbelt-forsikret? Betaler du for mye? Det er nesten alltid penger å spare på jevnlig gjennomgang av forsikringer.

  • Følg med på strømavtalen din. Ikke betale mer enn du må. Flere leverandører tilbyr prismatch, men ikke nødvendigvis uten at du ber om det. Les et helt innlegg om hvordan du kan spare penger på strøm.

  • Streaming-abonnement. Hvor mange streaming-abonnementer trenger du? Kan du rullere, sånn at du f. eks. bytter på å ha tilgang til Netflix og HBO? Eller kan du dele et abonnement med noen i familien?

  • Mobilabonnement. Har du riktig mobilabonnement for din bruk? Om du f. eks. konsekvent betaler for mer data enn hva du bruker eller rett og slett bare har et veldig dyrt abonnement, anbefaler jeg deg å bytte.

Ikke betal mer enn du må

Som nevnt, så kan man spare penger på det meste. Mye handler om planlegging, å gjøre gjennomtenkte kjøp og å være villig til å ofre noe. Noen ganger er sistnevnte ikke et valg. Om du fant veien til dette innlegget i desperasjon over at pengene ikke strekker til, håper jeg du fikk noen ideer til steiner å snu.

Uansett om du spare eller ikke, er det aldri feil å ikke betale mer enn du må.

Se etter muligheter

Et lite sidespor, med hint til det kreative: Jeg går litt lengre turer en eller to ganger i uka. Da har jeg med meg en pose som jeg plukker bokser og flasker i, for det er overraskende mye pant (les; penger) som kastes ute. Godt for helsa OG miljøet.

Jeg begynte med dette i sommer og har til nå spedd på med rundt 150,- kroner i måneden på fondssparing. For jeg plasserer selvsagt disse pengene i et billig indeksfond for, slik at de har mulighet til å vokse over tid.

Kan du finne tilsvarende måter å være kreativ med penger på?