fbpx
All informasjon på Investorkilden er veiledende. Reklame: Siden innholder lenker fra samarbeidspartnere. Mer innhold på sosiale medier: Instagram Twitter

Noen dager lurer jeg på hvorfor jeg gidder å fokusere på sparing. Kan jeg ikke bare droppe hele greia, og leve her og nå – for jeg vet jo aldri hva fremtiden bringer. På de dagene hvor motivasjonen er på bunn, kan veien fra supersparer til supersløser være kort.

Et langsiktig spareprosjekt

Hovedmålsettingen med sparingen min er økt økonomisk frihet, gjerne før jeg når pensjonsalder om 30 år. Aller helst drømmer jeg om muligheten til å trappe ned min faste jobb om 15 år. Om jeg fortsetter med samme sparerate og investerer pengene smart, vil jeg potensielt ha ca. 4,5 millioner kroner investert når jeg kommer så langt.

Som ny sparer, er det lett å finne inspirasjonskilder for å ta grep om egen økonomi, og stadig finne nye måter å spare både mer og smartere på.

Motivasjonen er på topp.

Når du har blitt dreven og trygg på sparingen, er det ikke like spennende lenger. Det kan skape utfordringer.

Jeg blir fortsatt motivert av å tenke på mine mål, om enn ikke i like stor grad, men jeg må faktisk holde på den motivasjonen i ca. 5 500 dager til.

Som Warren Buffet så klokt sa en gang;

The stock market is a device for transferring money from the impatient to patient.

Warren Buffett

Belønningen, de store tallene og skikkelig rentes rente-effekt – alt dette materialiserer seg gjerne mot slutten av målet. Det krever med andre ord seriøs dedikasjon for å holde seg til en langsiktig spareplan.

Les også: Spare i aksjefond: Hva kan du forvente?

Gjør det enklere med sparingsmål

Om du sitter med 10 000,- kroner på sparekontoen, og har satt deg mål om 1 million, kan det kjennes rimelig uoppnåelig. Ikke rart noen faller av underveis. Et triks du kanskje kjenner fra andre områder i livet, er å bryte ned det store målet i mindre, mer lettoppnåelige mål.

  • Hvor mye vil du spare denne måneden?
  • Dette året?
  • Når skal du nå 100 000,-?

Sparingen din trenger faktisk ikke å være lik fra måned til måned, du kan legge inn et ekstra gir her og der, gjør det til en slags sport.

Unngå sparesmell

Så kommer de dagene hvor motivasjonen er på bunn. Kanskje er du litt sliten, føler at du fortjener noe ekstra, lurer på meningen med livet. De dagene sitter pengene løst hos meg, og jeg har flere enn en gang røket på en smell, og brukt penger på noe jeg absolutt ikke trenger.

Og angret som en hund etterpå.

Løsningen for meg har vært å lære meg å kjenne igjen den følelsen. For den går over, men jeg vet også at den kommer tilbake. Jeg drar derfor ikke på shopping, jeg oppsøker ikke nettbutikker, og jeg prøver å ikke ta drastiske valg de dagene.

Har jeg fortsatt virkelig behov for en iPad Pro når livet er i vater igjen, så vær så god!

Legg en plan for hvordan du skal håndtere dager med lite motivasjon, og prøv å finne andre ting som gjør deg glad enn et blaff av kjøpt lykke.

Les også: Aksjer og aksjehandel for nybegynnere.

Gi deg selv en lufteventil

Når du er dedikert med sparingen din, og står på dag etter dag, måned etter måned, er en del av suksessen å belønne deg selv underveis. Å være god på å spare innebærer jo ofte å forsake noe du setter pris på, enten det er reiser, klær, elektronikk, restauranter eller annet.

Jeg vet mange benytter dette til ekstra sparing, men jeg synes de halvårlige hendelsene med feriepenger og halv skatt, er gode anledninger til å lette litt på «trykket», og belønne deg selv med noe du har kuttet helt eller delvis. Gi deg selv en klapp på skulderen og nyt belønningen!

Av erfaring smaker det ekstra godt når du ikke bare kjøper det du har lyst på hele tiden, men utsetter gleden litt. Og sist, men ikke minst, disse små lufteventilene gjør det lettere å gjøre sparingen til en naturlig del av livet, å unngå smellene og holde deg til planen din.

Les også: Slik tapte jeg 99,99 % på en aksjehandel.

Søk re-motivasjon, og bli en supersparer

Hva var det som gjorde at du ville begynne å spare i utgangspunktet?

Ble du inspirert av noen du snakket med, leste du en blogg eller en artikkel, hørte du en podcast?

Jeg leser jevnlig spareblogger, hører på podcaster og følger andre som er opptatt av sparing i sosiale medier. Dette gir meg re-motivasjon. Noen ganger lærer jeg noe nytt, andre ganger ikke, men det er mye god motivasjon i å bare få bekreftet valgene mine av noen jeg ser opp til. Og har du noen å snakke med som deler samme interesse for økonomi, sparing og investering, er det gull verdt! 

Lykke til med ditt langsiktige spareprosjekt!

Les også: Aksjebøker for nybegynnere.