fbpx

Trading med teknisk analyse: Metode og Resultater

All informasjon på Investorkilden er veiledende. Reklame: Siden innholder lenker fra samarbeidspartnere. Mer innhold på sosiale medier: Instagram Twitter

Et innlegg av Trendtraderen. Besøk han på Twitter.


Jeg vil begynne med å si tusen takk til Investorkilden for dette gjesteinnlegget, siden jeg anser det som en ære å få lov til å skrive et innlegg. Det oppleves dritkult å få dele min kunnskap og erfaring (beklager språket).

I denne teksten skal jeg gi et innblikk i mine erfaringer fra markedet, og en av metodene jeg bruker for å lykkes.

Hvem er jeg

Jeg kaller meg Trendtraderen, er 21 år, og studerer til lektor på Universitetet i Bergen. På fritiden elsker jeg å løpe. Tidligere har jeg løpt baneløp, men nå beveger jeg meg mot halvmaraton og maraton. Utover dette, går mye av tiden til skole, jobb, trening og aksjer.

Mine erfaringer med aksjemarkedet er bredt. Jeg startet med å kjøpe «kjedelig» aksjer, med lave summer, og forvente «millioner» i avkastning. Denne våte drømmen ble knust av realiteten. Jeg leste flere aksjebøker, og kom over metoden som kalles teknisk analyse. Jeg ble forklart linjer, støtte, motstand, «walk the line», «gapfills», og andre eksotiske ord som virket forfengelige. Jeg ble hektet.

Nå har jeg vært i aksjemarkedet i 5 år, og tradet aktivt i 4 av dem. Jeg har en utbytte-portefølje, investeringer i shipping, og jeg daytrader, med hjelp fra tekniske analyser (heretter TA).

Trading med teknisk analyse

TA får veldig mye hets for å være useriøst.

Man kan umulig analysere et helt selskap, basert på enkle linjer. Selskaper er langt mer komplisert enn noen dustete linjer.

Dette har jeg fått høre på sosiale medier. Likevel fungerer det for meg, og jeg tror at man kan tjene på å lære det.

En av teknikkene jeg har hatt gode resultater med, kalles «walk the line», eller direkte oversatt: «gå på båndet». Teknikken bruker et glidende snitt (Engelsk: Moving Average (MA)) for å bestemme om vi skal kjøpe og selge. Jeg pleier å bruke 20 dagers glidende snitt.

Les også: Aksjebøker om Teknisk Analyse

200 % oppgang

En god kjøpsmulighet er når aksjen bruker denne linjen som støtte. Se på aksjekursen til Square Inc under. Dette var en aksje jeg kjøpte på $27, og solgte på $83. Her ser dere at aksjeprisen nærmest følger linjene slavisk (grønn linje), som om det var linjene som bestemte at aksjeprisen skulle opp. I det aksjen brøt MA, solgte jeg. Denne oppgangen var på 200%.

Teknisk Analyse
1 candlestick = 1 uke

Dersom du kombinerer MA med trendlinjer, så er man på god vei for en solid TA. Grunnen til at jeg kjøpte på $27, var nettopp brudd på motstand, som var en tidligere topp for aksjen. Se den oransje linjen.

Trading av NEL ASA
1 candlestick = 1 uke

Vanskeligere trenger man ikke å gjøre det. Et annet sunnhetstegn på Square Inc, var pullbacken aksjekursen hadde etter den traff $26 (oransje linjen). Som dere ser, den gikk tilbake til MA, konsoliderte litt, for deretter å skyte fart oppover. Dette er et svært sunt tegn på en aksje som er i en bullish trend.

Denne MA-teknikken er en trend-setup, fordi man rir bølgen. Denne bølgen kan også gjelde hele sektorer, som man kan utnytte til sin favør.

Les også: 25 Gyldne regler for Investorer av Peter Lynch

Trading av ESG-aksjer

ESG-bølgen har skylt over flere selskaper i 2020, og dette har jeg kapitalisert på. Et selskap jeg traff godt på var NEL ASA. Her brukte jeg nøyaktig samme teknikk som beskrevet tidligere, og tjente 45% på investeringen min. Eneste forskjellen jeg gjorde på NEL, var at jeg solgte når jeg opplevde at aksjen gitt for langt unna MA.

Det fine med denne MA-metoden, er at man aldri kjemper mot aksjemarkedet. Man følger strømmen. Dette betyr at strategien fungerer for svært mange, uavhengig av alder og kapital. Man trenger ikke å måtte forstå store tall, vanskelige rapporter med vriene ord, kverulerende formuleringer av politikere som skal mene noe om sektoren, eller annet støy fra finansverdenen.

Les også: Mindre avkastning med ESG-aksjer?

Når skal vi selge?

Det eneste som er greit å bemerke seg i forhold til denne metoden, er at man selger når aksjen ikke holder støttenivået. Dersom man holder for lenge etter den har brutt støtten, kan det bli et stygt tap.

Faller aksjekursen 10 % og bryter støtten, må man selge. Det er viktig, fremfor å sitte å håpe på at aksjen går opp igjen. Et tap er aldri feil, dersom man følger planen. NEL var et eksempel der jeg begynte å tenke; nei, gå litt lenger, opp til 20kr! Her innså jeg at dette begynte å bli skummelt, og solgte. Den 20. februar solgte jeg meg helt ut på 14 kroner, og 28. februar sto aksjen i 9,60 kroner.

Les også: 10 Spørsmål alle tradere bør stille seg

Resultater Trading med Teknisk analyse
Avkastning siste 3 månedene.

Det er som en luftetur med hunden

Man kan se på MA som å gå tur med hunden, hvor aksjen er hunden. Dersom hunden løper for langt unna, roper eieren på hunden, og hunden kommer løpende tilbake. Dette skjedde med NEL.

Teknisk analyse eller fundamental analyse?

Svært sjeldent ser jeg på noe annet enn chartet. Med andre ord; jeg bryr meg sjeldent om politikk, sykdommer, rapporter og fundamentale analyser. Det absolutt viktigste for meg, er prisen av aksjen og hvordan kursen beveger seg.

Her er det et klart skille mellom TA og fundamental analyse, hvor man kan mene mye. Jeg skal ikke begynne en debatt nå, men det er viktig å kjenne til forskjellene når man skal finne en personlig investeringsstrategi.

Se også: Aksjebøker om Trading

Mer om min metode

Her er noen likehetstrekk med Square Inc, NEL ASA, og mine erfaringer, som danner gode muligheter for gevinst:

  1. Pullback etter å ha løpt langt fra tidligere topp.
  2. Opprettholder en god prising uten å falle helt i stykker etter ny topp er dannet.
  3. Følger MA nærmest slavisk.
  4. Bryter tidligere topp.
  5. Hunden går for langt fra eier = kommer rett tilbake igjen, og selg før dette skjer.

MA, kombinert med en enkel linje, danner et mektig våpen for profitt.

Men du tjener mye penger på kort tid, men da er jo risikoen helt ellevill også?

Kort svar: nei.

Trading av NEL

Jeg bruker NEL ASA som et eksempel på hvorfor det er feil. Når aksjekursen brøt den oransje motstandslinjen på 9 kroner, kjøpte jeg aksjer. Faller den gjennom nåværende støtte, som tidligere var motstand på 9 kroner, selger jeg. Det er fordi aksjen viser svakhet over ny prising.

Her satt jeg stop-loss på litt i underkant av 10%. Det var ren tilfeldighet, ettersom jeg satt stop loss hvor MA ikke lenger holdt som støtte. Som dere kan se på den grønne kursbevegelsen, hadde jeg en 58% økning, hvor jeg risikerte 9%.

Med andre ord, er dette en Risk vs Reward på 1:6,5.

For hver krone jeg risikerer, kan jeg tjene 6,5kr. Dersom jeg risikerer 10 000kr, kan jeg tjene 65 000kr. Alt jeg brukte, var MA og en oransje linje som ga en indikator på tidligere motstand for aksjekursen.

Det er likevel greit å nevne: Å risikere 10% er mye for noen, så det handler om hva man anser som «mye» og «lite».

Å kunne risikere 10% for å tjene 6,5x er svært attraktivt, for min del.

Forskjeller mellom Square Inc og NEL ASA, var at jeg holdt Square Inc i 13 mnd, og NEL i 28 dager.

Les også: Aktive- eller passive aksjefond?

Moderna Inc

Et annet eksempel er Moderna Inc, som jeg handlet 28.02.2020. Jeg gjorde nøyaktig det samme som beskrevet over:

  1. Pullback etter en ny topp.
  2. Pullback til MA, og holder MA.
  3. Viser styrke ved å fortsette oppover.
  4. Bryter tidligere topp/motstand.
  5. Jeg selger når hunden går for langt unna eieren.
Teknisk analyse av Moderna
1 candlestick = 1 minutt

Denne traden varte i 13 minutter og defineres som en daytrade.

Grønn pil = hvor jeg kjøpte.

Rød pil = hvor jeg solgte.

Jeg sier det igjen: når hunden løper for langt fra eieren, kommer hunden løpende tilbake.

En dynamisk stop-loss

En beroligende side ved å trade en aksje «som går på båndet», er at når aksjen fortsetter i din favør, flytter man stop-loss sammen med MA. Dette betyr ikke «om jeg tjener penger eller ei», men et spørsmål om «hvor mye jeg faktisk tjener». Dette er akkurat den posisjonen jeg prøver å sette meg selv i, så ofte som mulig.

Les også: 3600 dager med aksjehandel

Det skjer tap ved trading

Men jeg skal ikke snakke denne metoden opp i skyene, fordi det ville vært løgn. Jeg taper penger 35% av tiden ved å bruke denne teknikken. Så lenge taperne er mindre enn vinnerne, så mener jeg at man er på rett vei.

Men i noen tilfeller er taperne veldig store, hvor jeg har blitt for grådig. Et eksempel på dette var Proteostasis Therapeutics Inc, som gikk fra $1 til $4,5 på noen få dager (det er en økning på omtrent 400%!). Jeg kjøpte aksjer fra $1,7, og solgte meg gradvis ut, men klarte likevel ikke å komme meg ut i tide.

Tap ved trading med teknisk analyse
1 candlestick = 1 uke

Aksjen gikk fra $4.5 til $1.5 på 24 timer!. Her ser man at hunden løp for langt unna eieren, og kom løpende tilbake i en ekstrem fart. -60% i løpet av 24 timer er ikke gøy, men iblant er det en nødvendig lærepenge.

Derfor er det viktig å selge seg gradvis ut, mens hunden stadig løper lenger og lenger unna eieren. Blir man for grådig og tenker «bare litt til», så brenner man seg godt, og det blir fort en dyr lærepenge.

Fungerer trading med teknisk analyse?

Teknisk analyse virker fjernt og dumt for mange. Dette kan jeg forsåvidt si meg enig.

At Ola Nordmann skal kunne tegne noen «dumme» linjer på aksjen, og tjene godt på dette, høres for godt ut til å være sant. At man kan forutsi aksjekursen til et enormt selskap, med mange tusen ansatte, føles rart.

Men jeg har opplevd at det fungerer, og så lenge man ikke blir grådig, er dette en fin måte å tjene penger på. Man slipper å risikere å måtte legge ut en nyra på Ebay.

Denne metoden har jeg på ingen måte skapt selv, og har kopiert rikinger som har benyttet seg av like metoder.

Tenk som en riking, så blir du snart en selv

Dette har jeg hørt.

Dersom dere har noen spørsmål rettet til meg eller om noe jeg har skrevet, så ta kontakt på Twitter, under brukernavnet Trendtraderen. På denne brukeren publiserer jeg aksjer jeg har i kikkerten. Norwegian shortet jeg på 28kr, og det er den nyligste jeg publiserte.

Les også: 3 grunner til å skrive Aksjeblogg