fbpx

Teknisk analyse for nybegynnere: Start å analyser aksjer.

All informasjon på Investorkilden er veiledende. Reklame: Siden innholder lenker fra samarbeidspartnere. Mer innhold på sosiale medier: Instagram Twitter

Teknisk analyse er en populær metode å bruke for å analysere aksjer, og de virkelig gode tjener penger på denne måten. De forstår fordelene og ulempene, og hvordan de skal bruke tekniske indikatorer. Dette innlegget går gjennom alt du trenger å vite for å komme i gang med teknisk analyse, og vil skape et godt fundament du kan bygge videre på.

Er du godt kjent med teknisk analyse, anbefaler jeg at du hopper rett til bok-delen, og blir virkelig god.

Hva er teknisk analyse?

teknisk analyse

Teknisk analyse er analysen av den kollektive psykologien ved å se på balansen mellom tilbud og etterspørsel i markedet. Teknisk analyse er en metode for å analysere timing av en aksjehandel ved å analysere historiske aksjekurser. Tradere bruker teknisk analyse daglig i jobben sin.

Se også: Nettkurs i teknisk analyse og trading

Vi som bruker teknisk analyse, tror på at historisk adferdmønster vil repetere seg. Ved å forstå kritiske punkter og de psykologiske endringene hos investorer, kan man forutse om interessen er økende eller synkende for aksjen.

Det som er greit å vite, er at det finnes utallige tekniske indikatorer. Velg ut de som passer for deg og din personlighet. Dette vil automatisk skje over tid, når du blir kunnskapsrik og får erfaring.

Slik bygger du deg en strategi i det markedet som du velger å handle i.

Det er viktig å huske at det ikke finnes fasit for hva som er best, eller én indikator som kan forutsi framtiden.

Matthew McConaughey sa det best i filmen The Wolf of Wall Street:

Number one rule of Wall Street. Nobody, and I don´t care if you´re Warren Buffet or if you´re Jimmy Buffet. Nobody knows if a stock is gonna go up, down, sideways or in fucking circles. Least of all, stockbrokers, right?

Med andre ord, ingen vet sikkert.

Nybegynnerfeil med teknisk analyse

Som med alt annet, vil man begå feil i starten. Det er helt naturlig. Det smaker vondt der og da, men over tid, om du klarer å lære av feilene, vil du bli en mester. Jeg har samlet 4 nybegynner feil som jeg ser det, og som jeg har opplevd selv.

Tidshorisont

Den største feilen mange gjør, er at de kun ser på en tidsramme, og glemmer å utvide horisonten.

En tidsramme er hvor lang tid tilbake du ser, og kan være fra 5 minutter til flere år. Om en aksje har steget den siste timen, men samtidig falt stabilt den siste uken, og du ikke merker det, så kan det ende med et stygt tap.

Sjekk alltid den langsiktige trenden.

Overbruk av tekniske indikatorer

En annen feil jeg mener mange gjør, er at de bruker for mange tekniske indikatorer.

Jeg ser nybegynnere fylle opp skjermen med alt mulig, uten at de vet hva alt er, eller hvordan det funker.

Begynn med å lære deg et par, se om det funker, og hvis ikke, kast det vekk. Ikke bruk mer enn 3-4 tekniske indikatorer om gangen, fordi jo flere du har, jo mer usikker kan man bli på valgene sine. Det kan føre til irrasjonelle valg, og tap av egenkapital.

Les også: Trading med Teknisk analyse: Metode og resultater.

Følg planen din

Det er enkelt å bli ivrig, og det klør kanskje i fingrene for å handle aksjer. Når det skjer, begynner man å se ting som ikke hører til i planen, og man finner opp strategier underveis.

Det er bedre å ikke handle, enn å handle og tape penger. Hold deg til strategien. Hvis den stadig vekk ikke fungerer, så bytter du til en annen.

Følelser er grunnen for at mange taper penger. Alle klarer å kjøpe en aksje basert på at en indikator, men utfordringen er å selge til riktig tid. Plutselig vil vi ha litt til.

Det er ikke skrevet i stein

Støtte og motstandslinjer er ikke fasit på at kursen kommer til å snu.

Tanken bak teknisk analyse er at tidligere handelsmønstre er en indikator på hva som skal skje i framtiden, men dette er ikke noe fasit. Det handler om sannsynligheter.

Kursen gjør som den vil. Har aksjekursen et støttenivå, betyr ikke det at aksjekursen vil automatisk støtte seg. Noen ganger vil den, andre ganger ikke. Det er statistikk.

Det er viktig å forstå at teknisk analyse handler om sannsynligheter basert på historisk aksjekurs.

Les også: Slik tapte jeg 99,99 % av investeringen min.

Hvordan gjøre teknisk analyse?

Det finnes flere måter å utføre teknisk analyse på.

En løsning jeg ofte bruker for teknisk analyse er investing.com. Denne leverer forsinket kurser, men det vil fungere utmerket om du vil lære deg teknisk analyse. Her får du mulighet til å gjøre god teknisk analyse, med et stort spekter av indikatorer.

En annen side som tilbyr teknisk analyse, og som kommer med anbefalinger basert på teknisk analyse, er tradingview.com. De lager analysen for deg. Den må du gjerne ta med en klype salt. Gjør alltid din egen analyse før du investerer i verdipapirer.

En tredje løsning som er mulig å bruke, er E24 sin tekniske analyse løsning på bors.e24.no Den er grei å bruke dersom du også ønsker å lese nyheter samtidig som du gjør teknisk analyse. Finn aksjen du ønsker å gjøre teknisk analyse på, og trykk på «teknisk analyse»-knappen.

En utfordring er at gratis tjenestene har forsinkete aksjekurser på enkelt børser. Dersom du har konto med Nordea, DNB, Nordnet, Pareto eller Saxo, så tilbyr de gratis realtid priser, som du kan gjøre teknisk analyse på.

Enkelte har også avtaler med Infront, og er betalt.

Nordnet er en populær nettmegler, og du kan opprette aksjekonto gratis. De gjør det enkelt å handle, og gir alle brukere tilgang til Shareville. For teknisk analyse så tilbyr de Active Trader gjennom Infront.

Introduksjon til 5 tekniske indikatorer

Her vil jeg presentere 5 indikatorer, og hvordan de brukes. Denne introduksjonen vil gi deg et godt fundament til å bygge videre på, sånn at du blir virkelig god.

Avsluttningsvis presenterer jeg 3 tekniske aksjebøker, som er skrevet av profesjonelle tradere. Der finner du informasjon som skiller amatøren og mesteren.

Støtte og motstand

Støtte- og motstandsnivå er det første man lærer innen teknisk analyse. Det er nivåer for en aksjekurs hvor det enten er overskudd av kjøpere (støtte) eller overskudd av selgere (motstand). En annen måte å forklare støtte og motstand på, er at det de oppstår når man får et skifte i forholdet mellom kjøpere og selgere, slik at kursutviklingen snur.

Faller aksjekursen til 100 kroner, og begynner å øke igjen, kan man si det er et støttenivå. Øker aksjekursen til 110 kroner, og begynner å falle, kan man si det er et motstandsnivå.

Se på et støttenivå som et gulv, og et motstandsnivå som et tak. Bryter den en av delene, indikerer det et at kursen skal videre. Det er en indikator.

Basert på tidligere kursbevegelser, kan man finne disse nivåene.

støtte og motstand teknisk analyse
DNB ASA

Vi observerer her aksjen til DNB ASA (Ticker: DNB), og ser at når kursen nærme seg 174, så snur aksjen. Dette kan være et signal på at aksjemarkedet mener at 174 er for dyrt, ettersom det er et overskudd av selgere (motstand).

Vi sier vi har en trend, hvis aksjekursen snur på samme sted flere ganger, da kan man tegne en linje mellom punktene. Det gir en trendlinje.

støtte og motstand teknisk analyse
FUNCOM ASA

Vi observerer her selskapet Funcom (Ticker: FUNCOM), hvor trenden er positiv helt til den bryter gjennom støttenivået. Det er et negativt signal.

Simple moving average (SMA)

Glidende gjennomsnitt er en populær teknisk indikator.

Jeg har skrevet et detaljert innlegg om glidene gjennomsnitt og strategier tilknyttet den indikatoren. Bli bedre kjent med den, og strategier tilknyttet glidende gjennomsnitt. Slik slår du konkurransen i markedet.

Denne indikatoren bruker et gjennomsnitt fra en periode. Perioden kan være kort, for eksempel 5 dager, eller lang, for eksempel 1 år.

Eksempel.

Hvis vi tar en periode på 5 dager, med følgende kurser, så får vi 5 dagers glidende gjennomsnitt.

  1. Dag 1: 100
  2. Dag 2: 105
  3. Dag 3: 110
  4. Dag 4: 107
  5. Dag 5: 101

SMA: (100 + 105 + 110 + 107 + 101) / 5 = 104,6, som da er gjennomsnittskursen for de siste 5 dagene.

Hva skjer så neste dag?

Vi bruker da de siste 5 dagene fortsatt, og det betyr at dag 1 fra forrige beregning forsvinner.

  1. Dag 1: 100
  2. Dag 2: 105
  3. Dag 3: 110
  4. Dag 4: 107
  5. Dag 5: 101
  6. Dag 6: 110

Vi ønsker 5 dagers glidende gjennomsnitt, og har da ikke bruk for den første dagen.

Dermed gir en ny utregning oss 5 dagers SMA.

(105 + 110 + 107 + 101 + 110) / 5 = 106,6.

Fortsetter vi utregningen av 5 dagers glidende gjennomsnitt, vil vi få en graf.

På diagrammet under, er den rosa linjen SMA for Crude Oil Brent (oljeprisen).

Glidende gjennomsnitt teknisk analyse
Crude Oil Brent

Tanken er at dersom kursen bryter SMA-linjen oppover, indikerer det et positivt signal. Motsatt dersom kursen bryter SMA-linjen nedover. Jeg har tegnet inn punktene hvor du ville ha kjøp/solgt dersom du brukte denne strategien.

Les også: 3 grunner til at du vil bli bedre ved å skrive aksjeblogg.

RSI

RSI står for Relative Strength Index, og måler hvordan oppgangen og nedgangen i aksjekursen har vært i forhold til hverandre over en periode.

RSI forteller om aksjekursen er overkjøpt eller oversolgt, og indikerer dette med et tall mellom 0 og 100. Er RSI under 30, sier vi den er oversolgt, og er den over 70, sier vi den er overkjøpt.

Investtech undersøkte indikatoren, og fant at den fungerer godt som momentum-indikatorer.

Samlet indikerer resultatene at RSI egner seg godt som momentumindikator, og at investeringer basert på kjøpssignaler fra RSI-momentum gir en statistisk bedre avkastning enn gjennomsnittlig børsavkastning.

Investtech

Ta en titt på grafen under. Den nederste delen er RSI, mens den øvre er Crude Oil Brent (Oljepris)

RSI teknisk analyse

Jeg har markert de stedene hvor olje var overkjøpt og oversolgt i henhold til RSI.

Bollinger Band

Bollinger band er 3 linjer som baserer seg på glidende gjennomsnitt.

Teknisk analyse bolling band

Utregningen av den øverste linjen:

SMA + (standardavvik i perioden til SMA)* 2

Utregning av den nederste linjen:

SMA – (standardavvik i perioden til SMA)*2

Her er tanken at kursen vil holde seg mot midten, så når kursen går over den øverste eller den nederste linjen, så vil den snu slik som det er merket i figuren under.

eksempel bolling band
Crude Oil Brent

Her har vi igjen brukt Crude Oil Brent (oljepris) som utgangspunkt, og ser at i dette tilfellet passer det overaskende bra. Merk at perioden som Bollinger Band regnes ut på, kan endres. Det er ikke et fasit svar. Jeg brukte her 50 dagers periode.

Les også: Lær hvordan porteføljeforvalter Thomas Nielsen i FIRST Norden Fokus finner aksjer.

MACD

MACD står for Moving Average Convergence Divergence. I aksjediagrammet under ser du MACD nederst. MACD består av to linjer, hvor den ene (hvite) er 12-dagers EMA, mens den andre (rød) er en 26-dagers EMA.

EMA står for exponential moving average, og er et glidende gjennomsnitt som vektlegger nye datapunkter.

MACD indikator teknisk analyse

En av måtene å bruke denne indikatoren på, er å følge med på når den hvite linjen krysser den røde. Det er et signal. Jeg har markert disse punktene i grafen over.

Vil du bli virkelig god med tekniske indikatorer, må du lese, lære, og erfare. En teknisk analyse bok er enkelt å slå opp i, og er fylt med viktig informasjon og lærdommer. Den vil gi deg verktøyene som gjør det mulig å å tjene penger i aksjemarkedet. Nedenfor har jeg samlet 3 gode bøker om teknisk analyse.

Gode bøker om teknisk analyse.

En av mine favoritter er Technical Analysis of the Financial Markets av John Murphy. Denne boken forklarer alt. Murphy har handlet aksjer i over 40 år for CNBC, og har blitt en av de største personene innen teknisk analyse.

Bibelen til teknisk analyse, er boken Technical Analysis Explained av Martin Pring. Boken inneholder detaljert informasjon om teknisk analyse og konsepter. I tillegg dekker den noe annet som er like viktig i markedet, nemlig psykologi og markedsmekanismer.

En tredje bok jeg anbefaler er How to Make Money in Stocks av William O’Neil. Han er grunnleggeren av Investor’s Business Daily. I boken viser O’Neil forskning på over 100 år med prisbevegelser, og presenterer strategier og tips for å minimere risiko, og hvordan man skal finne kjøps- og salgspunkter.