fbpx

Min strategi for utbytteaksjer 2020 | Amerikanske aksjer

All informasjon på Investorkilden er veiledende. Reklame: Siden innholder lenker fra samarbeidspartnere. Mer innhold på sosiale medier: Instagram Twitter

Investorkilden kontaktet meg for en tid tilbake med spørsmål om jeg kunne skrive om min investeringsstrategi for utbytteaksjer.

Jeg tenkte at det er ganske enkelt, da jeg har en klar strategi og bestemte meninger om hvordan jeg investerer.

Allikvel finner man ut at det er enorm mye man ønsker å fortelle.

Jeg skal forsøke å fatte meg i korthet, samtidig som jeg begrunner det jeg skriver.

Du kan se hele min portefølje på Shareville.

Har du ikke bruker, kan du opprette gratis hos Nordnet (annonselenke).

Utbytteaksjer og kreftforskning

Jeg er en hobbyutbytteinvestor med lang tidshorisont.

Dette er min strategi:

  • Regelmessig og økende utbytte.
  • Solide amerikanske selskaper.
  • Unngå timing.
  • Reinvesterer utbytte.

Jeg foretrekker selskaper som gir regelmessige og økende utbytter. Disse finnes hovedsakelig i USA, derfor foretrekker jeg aksjer i store og solide amerikanske selskaper. Jeg prøver å gjøre gode kjøp, men timer ikke markedet. Utbyttene reinvesteres konsekvent.

Har ikke økonomiutdanning, men vært forsker i mange år innen kreftepidemiologi. Dette er befolkningsstudier som undersøker hvorfor noen får kreft, eller om noe er kreftfremkallende.

Dette handler om adferd, risiko og sannsynligheter, og jeg bruker samme tankegang i aksjemarkedet. 

Her er et eksempel på hvordan man kan bruke metode fra kreftforskning til å forstå viktige sammenhenger i aksjemarkedet:

Røyking:

Forskning viser at røykere har økt risiko for å få lungekreft. Storrøykeren som ble 90 år og døde av noe annet, har alltid hatt større risiko for å få lungekreft enn ikke-røykere. Det er ikke et bevis på at røyking er ufarlig.

Aksjer:

Forskning viser at forsøk på å slå markedet fører til økt risiko for lavere avkastning. Selv om noen klarer å slå markedet har de likevel økt risiko for lavere avkastning enn de som ikke forsøker dette.

Hvis noen klarer å slå markedet er det derfor ikke bevis på at de er smartere enn andre. Det handler om sannsynligheter og risiko, og her kommer elementer som flaks inn. 

Dette er ett eksempel på at adferd kan påvirke avkastningen. Kommer tilbake til noe av dette senere i innlegget.

Utbytteaksjer er det beste

Med utbytteaksjer får man det beste fra to verdener; penger inn på konto regelmessig og forhåpentlig økning i aksjeverdi.

Ved at det kommer penger inn på konto har man flere valg:

  • Ferie.
  • Tilskudd til bil.
  • TV.
  • Reinvestere.
  • Annet moro.

Jeg tenker at utbyttene skal bli et fint tilskudd til pensjonen når den tid kommer.

Utbyttene reinvesteres konsekvent, men ikke nødvendigvis i de samme selskapene utbyttene kommer fra. Muligheten til å få inn penger regelmessig til aksjehandel gjør dette moro.

Trenger man kontanter behøver man ikke selge seg ned, pengene kommer inn uansett. Dette gjelder spesielt ved korreksjoner og krakk, det er veldig dumt å måtte selge når kursene er mye lavere enn det du kjøpte for.

Det er mange som mener at det ikke er mer lønnsomt med utbytteaksjer enn vekstaksjer. Det er mulig det, men det er mye morsommere og veldig oppdragende.

Det er lettere å være langsiktig når det kommer penger inn jevnlig, man trenger ikke selge for å kjøpe.

Av den grunn er det sannsynlig at en utbyttestrategi vil gi best risikojustert avkastning.

Mange ser på statistikk rundt lønnsomhet hvor ulike strategier sammenlignes, men «glemmer» at adferd muligens er viktigste faktor.

Det er alt for mange som taper penger fordi de tror at de kan slå markedet. Litt det samme som at to av tre sjåfører selv mener de er bedre enn gjennomsnittssjåføren.

Hvorfor amerikanske aksjer?

Jeg har aksjesparekonto og Zerokonto hos Nordnet.

På aksjesparekontoen er det norske og europeiske aksjer, på Zerokontoen er det i all hovedsak amerikanske aksjer.

Dette innlegget omhandler aksjene jeg har på Zerokontoen.

For en utbytteentusiast som meg, er det veldig inspirerende og morsomt å følge med på det amerikanske markedet.

Hvorfor?

  • Største markedet i verden.
  • Mange selskaper.
  • Masse informasjon om selskaper og bransjer.
  • Mange diskusjonssider.
  • Gode bloggere om markedet.
  • Er aldri tomt for innhold.

Sammenligner man med det norske markedet, så er det ikke så mye informasjon å hente om ulike selskaper og investeringsstrategier.

Amerikanske aksjer står alene for over 60% av verdensindeksen, så dette er et enormt marked hvor det skjer mye spennende.

Dette er forresten noe du bør ha i bakhodet når du kjøper globale aksjefond eller ETFer, du investerer i realiteten hovedsakelig i aksjer notert på amerikanske børser. Fondene er altså ikke så globale som du kanskje trodde.

Amerikanske utbytteaksjer

Det er mye som kjennetegner det amerikanske aksjemarkedet, og jeg vil her fokusere på det jeg interesserer meg for, nemlig utbytteaksjer.

Utbytter er en viktig del for folk som investerer i amerikanske aksjer.

Hvorfor er det slik, og hva skiller amerikanske utbytteaksjer fra resten av verden?

Det er to faktorer som skiller seg ut:

  1. Disse selskapene utbetaler i hovedsak utbyttene fire ganger i året. En del selskaper betaler utbytter hver måned. Andre land kommer etter, men dette er fortsatt mest innarbeidet i USA.
  2. Mange selskapene øker sine utbytter hvert år uavhengig av aksjekurs. Det er selskaper som gjør dette jeg hovedsakelig interesserer meg for. Det er mye som kan skrives om dette, det får bli ved en senere anledning.

Min strategi for utbytteaksjer

strategi for utbytteaksjer

Nettmegler:

Jeg bruker Nordnet.

Du kan se hele min portefølje og handler på Shareville. Det er Nordnet sin sosiale plattform, og er Nordens største.

Registrer deg gratis hos Nordnet her.

Hvorfor Nordnet?

Da jeg startet med aksjehandel var det dyrt. Nordnet fremsto som billig, litt som lavpriskjedene i dagligvarebransjen nå. 

Selv om andre tilbydere har enkeltprodukter som kanskje er bedre og billigere enn Nordnet, opplever jeg at Nordnet totalt er desidert best.

Ser at enkelte har fokus på kurtasje og vekslingskostnader. I mitt evighetsperspektiv vil disse kostnadene påvirke samlet avkastning lite.

Andre faktorer som aksjekurs, er mye viktigere enn å fokusere på småbeløpene.

Derfor kjøper jeg selskaper med lav beta, altså at aksjekursene svinger lite. Så lite som to prosent opp eller ned har mye større betydning for avkastningen enn kurtasje og kostnader ved valutaveksling.

For folk som kjøper og selger ofte, har avgifter mye og si for totalavkastning, dette gjelder ikke i like stor grad for kjøp og behold strategien.

Hva slags utbytteaksjer ser jeg etter?

I all hovedsak ser jeg etter solide og trauste selskaper. Såkalte bluechip-selskaper, som uavhengig av aksjekurs og børsuro øker utbyttene hvert år.

En annen egenskap ved slike selskaper er at aksjekursen svinger mindre enn resten av aksjemarkedet.

Ved å investere i selskaper som øker utbyttene med mere enn 3% hvert år, vil utbyttene øke mer enn inflasjonen, og du får større kjøpekraft hvert år. Her kommer selvfølgelig også valutakurser inn, men hvis vi antar at kroneverdien over tid er relativt konstant mot dollar gjelder denne inflasjonstankegangen.

Relativt «trygge» bransjer med lave svingninger og stabile utbytter, er de som selger produkter folk trenger, uavhengig av hvordan økonomien i samfunnet ser ut.

Derfor har disse selskapene alltid inntekter:

  • Forsyningstjenester: De som distribuerer vann, strøm og gass til husholdninger
  • Forbrukerartikler: Varer vi trenger i hverdagen; tannpasta, bleier, mat, hygieneartikler, rengjøringsmidler, osv.
  • Energi, olje og gass: Historisk har denne bransjen vært viktig, er usikker på denne bransjen fremover. Kanskje fornybar energi overtar når den bransjen modnes?
  • Telekommunikasjon: Folk er trådløse som aldri før, både med mobil- og datatrafikk
  • Legemiddelselskaper: Alltid etterspørsel etter medisiner
  • Eiendom: I USA heter det REIT.Eiendom her er mye mer enn de fleste av oss forbinder med dette. Disse kan svinge mye da det er andre faktorer enn for «vanlige» selskaper som styrer disse. Mer om det senere.
  • Banker: Jeg investerer ikke i amerikanske banker, men denne bransjen er også gode utbyttebetalere.

Det finnes lister over selskaper som øker utbyttene hvert år. Her er en nettside med oversikt over slike selskaper, og hvor mange år sammenhengende de har økt utbyttene. Det er utbytteaksjer som har økt utbyttene hvert år mye lenger enn de fleste av oss har levd!

Det er bare å sette i gang med å finne spennende selskaper. Vil bare advare om at dette kan ta mye tid, men det er moro. Min gode Shareville-venn Kigen uttalte en gang at han brukte mer tid på dette enn på jobben sin!

Les også: Alt du trenger å vite om utbytte.

Hvordan analyserer jeg utbytteaksjer?

Det er viktig at selskapene er solide og at det er grunn til å anta at de vil være solide til «evig tid».

Da jeg startet med min utbyttestrategi var jeg nøye med å analysere selskapene. Med en del års erfaring har jeg lært at selskapsanalysene før kjøp ikke gjelder for evig, derfor har det ikke så stor betydning om man analyserer eller ikke.

Alle selskaper, også de store og solide, vil over tid ha oppturer og nedturer.

Det som kjennetegner bluechip-selskapene, er at de har ressurser til å justere retningen selv om det butter imot i perioder.

Eneste analysen jeg gjør nå, er å se til at fortjenesten per aksje er høyere enn utbytte per aksje, og at utbyttet er lavere enn 60-70% av fortjeneste per aksje.

I tillegg liker jeg at utbyttene er rundt tre prosent eller mer, og at de har økt utbyttene en del år på rad. Men, det er ikke sikkert at det heller har noe for seg.

De som ikke er enige i dette, pleier å trekke frem Kodak som et eksempel på at selv store selskaper kan gå konkurs og at det er viktig å analysere.

Ja, vi har ingen garanti for noe, men historiske enkelteksempler er ikke relevant i den store sammenhengen. Alt handler om sannsynligheter, og det er ikke sannsynlig at alle selskaper vil ende opp som Kodak.

For å slippe å tenke på alt mulig hele tiden, er det viktig å ha en portefølje som er selvgående, som ikke trenger å passes på så ofte. Men for all del, for mange er analyser en viktig del av denne hobbyen.

Utbytteaksjer for nybegynnere

utbytteaksjer for nybegynnere

Er du nybegynner og ikke aner hvilke aksjer du skal kjøpe, og heller ikke vet noe om analyse, kan det være en greit å starte med Dogs of the Dow.

Her er det en liste over solide selskaper som har ganske greie utbytter. Hvis det passer seg, så kan jeg skrive mer om dette ved en senere anledning. Investeringsstrategien Dogs of the Dow med varianter, er et veldig spennende konsept som burde passe for mange.

Nordnet har informert om dette på sin bloggside, men til min store forundring ser det ikke ut til at noen har brydd seg om det.

Ellers kan man uansett starte med store kjente selskaper:

  • Coca -Cola (KO)
  • Pepsi (PEP)
  • Colgate-Palmolive (CL)
  • Johnson & Johnson (JNJ)
  • McDonalds (MCD)

Slike selskaper kan man kjøpe når som helst uten å ha så mye fokus på nøkkeltall.

REITs

Selv om økende utbytter er viktig, tenker jeg også diversifisering av porteføljen. Av den grunn har jeg også eiendomsselskaper, såkalte REITs.

For disse selskapene gjelder egne regler i USA. Viktig for oss, er det å vite at de er pliktige til å utbetale rundt 90% av fortjenesten som utbytte.

Det innebærer at disse ofte har høye utbytter, men også mye gjeld, da det er vanskelig for dem å legge seg opp midler når det meste av overskuddet skal ut.

Med mye gjeld er de rentefølsomme, og vi ser ofte hvordan disse aksjekursene påvirkes av rentene i landet. En annen måte for REIT å få inn kapital er å selge aksjer, så utvanning kan også være en problemstilling man kan reflektere over.

Inspirasjonen min går i bølger. Hvis jeg har penger, men ikke aner hvilket selskap jeg skal kjøpe, handler jeg ETF. Disse skal også utbetale utbytter.

Les også: Utbyttefond 2020 | Norske, utenlandske, ETFer

Hva slags selskaper kjøper jeg ikke?

Selskaper i sykliske bransjer har for store svingninger i aksjekurser, og usikre utbytter til at jeg ønsker å eie dem.

Her er noen det gjelder:

  • Oljeservice.
  • Bil.
  • Luftfart.

Disse selskapene svinger veldig mye i verdi og passer ikke inn i min stabilitetsstrategi.

For øvrig kan det nevnes at jeg heller ikke kjøper amerikanske banker. Mange banker regnes som gode utbytteselskaper, så eneste begrunnelse her er magefølelsen.

SIN aksjer holder jeg meg unna. Det er bransjer som gambling, porno og våpen.

Når kjøper jeg utbytteaksjer

Jeg kjøper når jeg har penger. Pengene kommer fra månedlig sparing og utbytter.

Mange lurer på hvor mye man skal ha før man kjøper, det får hver enkelt finne ut av. Kanskje noen tusen, og øke etter hvert som man får bedre råd og mer erfaring.

Det er viktigste er å komme i gang. 

Jeg timer aldri og er fullt investert, alltid. Lytter ikke til de som sier de sitter på kontanter i påvente av å time kjøpene sine. Jeg anser det som mer lønnsomt å ha pengene mine i markedet enn å ha dem i banken.

De som sier at de har klart å time kjøpene sine har bare hatt flaks, ingen klarer å time over tid. Det er ikke relevant å trekke frem enkeltpersoner som har klart det tidligere, for du vet ikke om de klarer det i morgen.

Man vet heller ikke om de har hatt flaks flere ganger på rad.

Når selger jeg utbytteaksjer?

Som forhåpentligvis alle har skjønt, fokuserer jeg på utbytteaksjer. Jeg selger derfor bare hvis selskapene kutter eller avslutter utbyttebetalingene.

Fall i aksjekurs gir ikke grunnlag for å selge.

Hvordan jeg forholder meg til aksjetips

Det er mange som mener de vet hva som er gode kjøp, og som gjerne forteller det til andre.

Jeg lytter aldri til kjøpsanbefalinger, men jeg er veldig interessert i å se hva andre gjør og hvorfor de gjør som de gjør.

Det er mange flinke folk over alt, og det er mye og lære.

Bare husk, mange har sine egne tilpassede porteføljer, og det er ikke sikkert at aksjetipsene du får passer inn i din portefølje.

Jeg kan bruke meg selv som eksempel her.

Jeg har i all hovedsak amerikanske aksjer på min Zerokonto. Av den grunn passer jeg på å ha globale fond med lav andel amerikanske aksjer, da jeg ellers ville hatt altfor mange amerikanske aksjer i porteføljen.

For de som eier norske aksjer vil et tips om å kjøpe et globalt fond med høy andel amerikanske aksjer være bra for diversifiseringen av porteføljen, for meg vil det gi redusert diversifisering.

Til slutt

Håper dere som leser dette ser at dette er en enkel strategi med relativt lav risiko og akseptabel avkastning.

Det sikreste er nok å spare i aksjefond, men det er ikke like morsomt.

Alle hobbyer koster penger, og eventuell lavere avkastning enn for fond setter jeg på kontoen «hobbykostnader».

Det er mange aspekter rundt dette, og det viktigste er at porteføljen skal bestå av solide selskaper som til evig tid er sikre utbyttebetalere.