fbpx
All informasjon på Investorkilden er veiledende. Reklame: Siden innholder lenker fra samarbeidspartnere. Mer innhold på sosiale medier: Instagram Twitter

Vi hører overalt at det er viktig å spare i aksjefond. “Det er smart å spare i aksjefond!”, “Pengene taper kjøpekraft i banken, spar i aksjefond!”. Dette finner du på enhver økonomi nettside. Det er ingen tvilom at vi burde spare i aksjefond.

Videre kommer tipsene om hva vi må tenke på når vi sparer i aksjefond. Spar jevnlig, spar langsiktig, aktive eller passive fond, fondskostnader, kjenn forvalteren, diversifiser og lignende. Alt dette er veldig viktig, og det er grunn til at fokuset er der.

Hvorfor Spare i Aksjefond

Det finnes kun én grunn til å spare i aksjefond, høyere forventet avkastning. Nedenfor har jeg enkelt sammenlignet tre alternativer til sparing. Kontantsparing, banksparing og aksjesparing. Du kan også låne ut penger for å få rente gjennom obligasjonsfond, men jeg ønsker kun å illustrere forskjellen på de vanligste spare mulighetene.

Spare eksempel

  • Hver måned sparer vi 1000 kroner.
  • Forventet kjøpekraft tap (inflasjon): – 2,5 %
  • Forventet årlig avkastning med kontantsparing: – 2,5 %
  • Forventet årlig avkastning med banksparing: -1 %
  • Forventet årlig avkastning med aksjesparing: 5 %
Spare i aksjefond

Kontantsparing er det mest irrasjonelle vi kan gjøre, pengene er ikke sikret og taper seg mest over tid.

Banksparing er noe bedre, pengene er sikret og taper seg litt over tid, grunnet de lave rentene. Banker som er medlem av Bankenes sikringsfond sikrer alle innskudd på inntil 2.000.000 kroner.

Les også: Hva er aksjer?

Aksjesparing

Å spare i aksjefond er noe for seg selv. År til år avkastningen er mye mer usikker enn de andre alternativene, men forventet avkastning over tid er høyere.

Problemet er at det er mye vanskeligere. Sparekontoen vil bevege seg hver dag og innimellom vil alle be deg om å slutte med å spare i aksjer. Noen ganger vil til og med alle skrike til deg om å spare mer, kanskje også om å flytte på sparebeløpet ditt. Dette er en utfordring som følger med, men for de med tålmodighet, viljestyrke og kunnskap vil det lønne seg med tiden.

Men, vi kan ikke undervurdere disse krevende fenomenene som oppstår i aksjemarkedet. Avhengig av om vi er i oppgangs- eller nedgangstider, vil disse fenomenene prøve å påvirke deg og din sparing.

Høyere forventet avkastning med aksjesparing

Over tid vil vi tjene mye mer på sparepengene våre ved å spare i aksjefond, fra det 10. året begynner sparebeløpet å løpe fra de andre alternativene på grunn av renters rente effekten. Denne effekten er hele grunnen til at vi ønsker å spare mer risikabelt, over tid vil den gjøre underverker.

Utfordringen med å spare i aksjefond

Så kan man spørre seg, hvor sikre er vi på 5 % avkastning på aksjefond? Dette baserer vi på historisk data. Fra 1970 til 2017 var avkastningen i Norden 13 % årlig, og 10 % i verden, i følge Holbergfondene.

Siden 1982 har Oslo Børs gitt en årlig annualisert avkastning på 11,6 %, og fra 1926 til 2016 har S&P 500 gjort rundt 10 % årlig annualisert avkastning, så når vi prater om forventet avkastning i aksjemarkedet pleier man å være i område 7 % – 10 %. Tar vi høyde for inflasjon og kostnader ligger forventet realavkastning noe lavere, så jeg landet på 5 % som et fint tall, og litt pessimistisk. Bedre å være på den sikre siden.

Spare i aksjemarkedet

Spare i aktive aksjefond

Aktive aksjefond prøver å slå den forventete avkastningen, og indeksfond (passive aksjefond) prøver å være så lik den som mulig.

Les også: Aktive- eller passive aksjefond?

Problemet som oppstår er når vi skal investere i aksjefond for første gang og leser at vi kan forvente 10 % årlig avkastning. Vi starter med helt feil forventningsgrunnlag. Siden 1926 har S&P 500 gitt mellom 8 % – 12 % avkastning kun 6 ganger i et gitt kalenderår. 6 av 91 kalenderår siden 1926, det er under 7 % av tilfellene!

Så, når vi prater om forventet avkastning i aksjemarkedet er det med et langsiktig perspektiv. Det er ekstremt viktig å forstå, ellers vil vi bli urolige når ting ikke går som forventet. Kjenner du noen som snuser på aksjefond for første gang, forklar dette.

Les også: Hvorfor investorpsykologi er viktig når du investerer

Til gjengjeld har avkastningen på S&P 500 vært positiv 99,8 % av de 913 15-års periodene mellom januar 1926 – desember 2016. Skal man investere i aksjefond, vi har langsiktige briller på.

2 gode artikler om sparing i aksjemarkedet

How Often Have the Stock Market’s Annual Returns Actually Aligned with Its Long-Term Average? (Lesetid 3 – 5 min)

Dollar Cost Averaging(Lesetid 5 – 10 min)

One thought on “Spare i Aksjefond: Hva kan du forvente?

Kommentarfeltet er stengt