fbpx
Dette er annonsørinnhold. Det er et annonseprodukt som lar annonsører gå dypere inn på temaer som er viktig for dem. Annonsøren har skrevet innhold på egenhånd. Les mer om annonser.
All informasjon på Investorkilden er veiledende. Reklame: Siden innholder lenker fra samarbeidspartnere. Mer innhold på sosiale medier: Instagram Twitter

Kjøp av bitcoin krever grundige overveielser og forberedelser. Som investeringsform er risikoen høy, med en volatilitet man vanligvis ikke ser i markedet for aksjer og øvrige verdipapirer.

Først: Hva er egentlig bitcoin? 

Kort forklart er bitcoin en form for desentralisert og digital “valuta”. Den driftes ved hjelp av et desentralisert nettverk der noe som kalles for “minere” verifiserer transaksjoner og sørger for at verdier forflyttes. Minere løser kryptografiske oppgaver, med muligheten for å motta nytstedte bitcoin hvis de “gjetter” riktig løsning.

Bitcoin er ikke en fysisk vare, men lever utelukkende i den digitale verden som en åpen kildekode. Ettersom den er desentralisert (ingen statlige myndigheter eller organer har oversyn,) er BTC en mer risikabel investeringsform. Det er større risiko for tap, grunnet manglende investorbeskyttelse og flere utfordringer knyttet til lagring.

Hvor kan man investere?

Per dags dato er det mulig å kjøpe bitcoin på mange ulike måter. Her ser du de fleste av de, inkludert det som kalles for indirekte handel med derivatprodukter.

  • Kryptobørser: Den vanligste og mest populære valget i Norge for kjøp av bitcoin. Børser setter tradere i kontakt med hverandre, slik at de kan enes om en pris for transaksjonen. Som regel er det mulig å investere i mer enn bare bitcoin, men også et stort antall andre kryptovaluta. Noen av de mest kjente børsene er Binance, Coinbase, Bitstamp og Kraken.
  • Vekslere: Vekslere lar deg bytte bitcoin mot norske kroner eller andre typer kryptovaluta. Må ikke forveksles med vanlig børshandel da motparten alltid forblir den samme. De tjener penger på mellomlegget mellom markedskursen og hva du betaler per BTC.
  • Wrapped BTC: Dette er et relativt nytt konsept, men enkelt forklart er det snakk om bitcoin som gjøres kompatible med andre blokkjeder, for eksempel ERC-20. De er “forsikret” ved hjelp av en identisk mengde underliggende BTC. Fordelen er at de kan sendes og overføres fritt på andre blokkjeder, som igjen kan føre til betydelig lavere kostnader per transaksjon. Det er mulig å kjøpe bitcoin i wrapped utgave hos noen utenlandske børser.
  • Bitcoin minibanker (ATM): Som navnet tilsier er dette en minibank hvor man kan kjøpe bitcoin ved hjelp av et betalingskort. Tidligere var det mulig å veksle ved hjelp av kontanter, men det ble det fort slutt på grunnet mistanke om hvitvasking.
  • P2P plattformer: To kjente eksempler er Paxful og LocalBitcoins (sistnevnte er nå nedlagt). De setter selgere i kontakt med privatpersoner som ønsker å kjøpe bitcoin, i bytte mot en andel av overføringen. Har alltid vært forbundet med høy risiko for svindel og ID-tyveri. 
  • Meglere: Finansielle tjenester som spesialiserer seg innen derivatsalg, inkludert kontrakter for differanseoppgjør og futures-baserte avtaler. Kjøpet er alltid indirekte og kunden eier ikke BTC. Meglere har produkter som passer bra for daytrading og andre som ønsker rask eksponering mot kryptovaluta. Det er derimot ikke et anbefalt valg for investeringer over tid. Hos noen er det også mulig å investere i børshandlede produkter, inkludert bitcoin-warrants.

Flere detaljer om å kjøpe bitcoin ligger tilgjengelig her: kryptografen.no.

PS: I andre land, slik som USA, er det også mange som investerer i bitcoin via  fond, ETF-er eller aksjer med direkte eksponering mot bitcoins.

Noen huskeregler

  • Verifisering: Mange plattformer krever fortsatt verifisering av ID dokumenter, blant annet i form av pass eller førerkort. Det er helt greit, men forutsetter at tjenesten er legitim og regulert. Send aldri ID-dokumenter til selskaper som ikke følger gjeldende lovverk for bitcoinhandel. Bruker du nettmeglere er det smart å sjekke at tjenesten har fulgt registreringskravet som settes av Finanstilsynet.
  • Velg hvor du handler med omhu: Skal du kjøpe bitcoin for å sitte på beholdningen over tid vil det alltid være best å bruke en kryptobørs. Skal du kjøpe eller selge med korte mellomrom? Da er det langt bedre å gå via meglere for å redusere gebyrene. Børsene koster betydelig mer enn meglerhus.
  • Ordre: Bruk alltid limit ordre, med mindre du trader aktivt. En limit er en grense for hva du er villig til å betale per handel. Da slipper du overraskelser hvor ordren fylles til en langt dårligere pris enn forventet.
  • Lagring: Sørg for at du kontrollerer beholdningen din med bitcoin selv. Etter kjøpet er gjennomført, opprett din egen lommebok og trekk ut bitcoin til en adresse du selv eier. Sørg for å notere passord og adresser på et trygt sted. Skulle du miste adressen er den fortsatt tilgjengelig hos tjenesten du brukte for uttaket.
  • Skatt: Skatteetaen klarer å spore kjøp og salg av bitcoin med enkelthet. De har egne verktøy som hjelper de spore opp transaksjoner, inkludert dato og beløpets størrelse. Alle data er offentlig tilgjengelige, så det er ikke mulig å unndra seg skatt. Gevinster som stammer fra kjøp og salg av bitcoin beskattes på vanlig måte, som ordinær kapitalgevinst. Naturligvis kan du også trekke fra tap du måtte ha på skattemeldingen. Alt i alt er det viktig å kunne dokumentere hver overføring.