Etter jeg skrev Globale Indeksfond, Hva skal jeg velge? skapte det mange gode kommentarer og innspill i kommentarfeltet på bloggen, Shareville og på Twitter. Tydelig noe mange er opptatt av. Det var spesielt ett innspill fra Økonomiportalen som fikk meg interessert i å skrive og sette opp dette innlegget om indeksfond.
Økonomiportalen satt opp 5 fondsporteføljer med indeksfond som dekker hele verden, ganske likt KLP AksjeVerden Indeks jeg endte med å velge i innlegget. Her er dokumentet som ble delt. Disse 5 fondsporteføljene skal Økonomiportalen ha all ære for å ha satt opp. Jeg tar disse porteføljene et skritt videre.
Økonomiportalen er en kjekk nettside hvor man kan følge økonomi og finans bloggere enkelt, anbefales 🙂
All informasjon jeg bruker videre kommer fra dette Excel-dokumentet. Her kan du se mer detaljert om porteføljene, antagelsene, og du kan leke med tallene for å gjøre de mer gjeldende deg selv.
5 Indeksfond Porteføljer
Portefølje 1
Se Instant X-ray fra Morningstar
Portefølje 1 består av KLP AksjeGlobal Indeks V (90 %) og KLP Aksje Fremvoksende Markeder II (10 %). Denne indeksfond sammensetningen er veldig lik KLP AksjeVerden Indeks som jeg har endt med å velge. KLP AksjeVerden Indeks skal bestå av 85 – 90 % KLP AksjeGlobal Indeks V og 10 – 15 % KLP Aksje Fremvoksende Markeder II. Fordelen med å velge AksjeVerden er at man slipper å rebalansere selv, ulempen er at man ikke får velge hvor stor andel Fremvoksende Markeder porteføljen skal bestå av. Portefølje 1 er også nesten 30 % billigere (0,21 % vs 0,3 % i løpende kostnader). I Excel arket kan du leke deg med sammensetningen.
Portefølje 2
Se Instant X-ray fra Morningstar
Portefølje 2 består av KLP AksjeGlobal Indeks V (80 %), KLP Aksje Fremvoksende Markeder II (10 %) og KLP AksjeGlobal SmallCap II (10 %). Du får en enda større diversifisering siden AksjeGlobal og Fremvoksende Markeder investerer i mellomstore og store selskaper, og AksjeGlobal SmallCap investerer i små selskaper i verden. Spennende sammensetning!
Portefølje 3
Se Instant X-ray fra Morningstar
Portefølje 3 består av iShares Core S&P 500 UCITS ETF (50 %), KLP AksjeEuropa Indeks III (30 %), KLP Aksje Asia Indeks III (10 %) og KLP Aksje Fremvoksende Markeder II (10%). Første portefølje med ETF. iShares Core S&P 500 er veldig billig (0,09 % i løpende kostnader). Utfordringen med ETF er vekslingskostnaden jeg har påpekt flere ganger. Et beløp du investerer i utenlandsk ETF må veksles fram og tilbake, og koster totalt 0,5 % hvis du ikke har valutakonto hos Nordnet. Har du valutakonto koster det totalt 0,15 %.
Portefølje 4
Se Instant X-ray fra Morningstar
Portefølje 4 er lik 3, men med tilskudd av små selskaper. Den består av iShares Core S&P 500 UCITS ETF (45 %), KLP AksjeEuropa Indeks III (30 %), KLP Aksje Asia Indeks III (5%), KLP Aksje Fremvoksende Markeder II (10 %) og KLP AksjeGlobal SmallCap II (10 %). Jeg syntes det er interessant å legge til små selskaper, de blir ikke tatt med ellers.
Portefølje 5
Se Instant X-ray fra Morningstar
Dette er den mest krevende porteføljen. Den består av iShares Core S&P 500 UCITS ETF (50%), iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF (15 %), Xtrackers Euro Stoxx 50 UCITS ETF (20 %), Superfondet Norge, Sverige, Danmark og Finland (2,5 % per), og KLP Aksje Asia Indeks III (5 %). Totalt sett koster denne en god del mer enn de første porteføljene, men er du interessert i praktisk erfaring med rebalansering og generelt holde en større portefølje kan dette være spennende.
Kostnadene
Husk mine antagelser i dette stolpediagrammet. Jeg har en Normal prismodell og ikke valutakonto. På grunn av dette stiger kostnadene dramatisk for ETF’er og utenlandske indeksfond. Vi ser de løpende kostnadene synker fordi vi bruker ETF’er isteden for vanlige verdipapirfond, men de totale kostnadene er høyere. I Excel-dokumentet kan du endre på antagelsene for å gjøre de gjeldende dine forutsetninger.
Superfondene Sverige, Danmark og Finland markedsføres som gratis tilbud fra Nordnet. Det stemmer, men på grunn av vekslingskostnaden på utenlandske indeksfond koster det deg 0,15 % eller 0,5 % avhengig om du har valutakonto eller ikke. Så 100 % gratis for oss er det ikke. I min portefølje betaler jeg 0,5 % totalt sett for Superfondet Sverige og Danmark.
Enkelt eller billig?
La oss legge unna kostnadene et øyeblikk. Jo flere indeksfond man putter i porteføljen, jo mer arbeid krever porteføljen med tanke på rebalansering.
Stian Strand skriver på Odin bloggen at en enkel huskeregel er at hvis et fond utgjør 5 % mer enn hva fondet opprinnelig skulle utgjøre kan man rebalansere. Han skriver også at du bør rebalansere minst hvert halvår.
Mitt mål med fondsporteføljen er at det skal være enkelt, billig og langsiktig. Jeg har dermed valgt KLP AksjeVerden Indeks, dette indeksfondet har løpende kostnader på 0,3 % som er dyrere enn disse porteføljene, men den er enkel og blir rebalansert for meg.
Hva er dine tanker rundt en fondsportefølje? Og, hva er langsiktig for deg? 5 år, 10 år, 15 år eller enda lenger?
Se også: Bøker om aksjehandel
Nettside om finans, sparing og personlig økonomi. Vårt mål er å bli økonomisk sterke ved å spare penger og investere smart.
Tilbakeping: Skal vi velge Aktive- eller Passive Aksjefond? - Hvilken type Aksjefond er Best?
Jeg syns portefølje nummer 2 ser enklest og best ut pga da sprer man risikoen over hele verden.
Synes du at man trenger et Norden Indeks fond hvis man har portefølje nummer 2?
Godt spørsmål! Det kommer helt an på målet ditt. Jeg synes personlig at det kan være noe å vurdere, ja. Men samtidig er det ikke sikkert det har så mye å si. Man kommer til et punkt hvor man har diversifisert nok.