fbpx
All informasjon på Investorkilden er veiledende. Reklame: Siden innholder lenker fra samarbeidspartnere. Mer innhold på sosiale medier: Instagram Twitter

Hvordan spare penger på strøm? I kraftmarkedet er det fri konkurranse og det kan du utnytte. Ikke krever det stor innsats heller. Det er dessuten kostnadsfritt å bytte strømleverandør og den nye leverandøren ordner alt det praktiske rundt byttingen for deg. I skrivende stund er det faktisk en rekke avtaler med negativ strømpris.

Det finnes derimot en jungel av strømleverandører, og du bør være bevisst på ulike strømavtaler, følge opp prismatch og være oppmerksom på hva et introduksjonstilbud innebærer.

Innlegget vil gi deg det du trenger å vite for å spare penger på strøm. Det er annonselenker til sammenligningstjenestene elskling.no og tjenestetorget.no som vil gi oss en provisjon hvis du bruker tjenesten.

Forbrukerinsektørene hjalp Laila Eriksen og Jan Gunnar Hagen å spare 2500 kroner i året på å bytte strømleverandør. Dette kan vi enkelt gjøre med tjenestene nevnt over.

Hva slags strømavtale bør du velge?

Når du skal spare penger på strøm er det en ting er å velge strømleverandør, en annen ting er å velge type strømavtale.

Her er de vanligste:

Fastpris

Med fastpris betaler du samme pris for strømmen gjennom hele året. Det kan være greit om du ønsker forutsigbarhet i økonomien og vil unngå svingningene du får med en spotprisavtale. Merk at fastpris har vist seg å være dyrere enn spotpris i gjennomsnitt.

Variabel pris

Variable prisavtaler følger markedsprisen på strøm, to uker på etterskudd, og du blir varslet om prisendringer hver 14. dag. Med denne unngår du de aller største prisendringene, samtidig som strømprisen fortsatt påvirkes av strømmarkedet.

Variabel pris er noe dyrere enn spotpris i gjennomsnitt, men det kan lønne seg å velge denne avtalen om vinteren. Dette med tanke på at du mest sannsynlig bruker mer strøm i vinterhalvåret, og variabel pris svinger ikke så mye som spotpris (sistnevnte øker ofte mye om vinteren).

Spotpris

Med spotpris (også kalt markedskraft eller innkjøpspris) vil strømregningen din variere gjennom hele året, basert på svingningene i markedsprisen på strøm. Du må forvente dyrere strøm i vinterhalvåret, men får som regel igjen for det med lave strømpriser om sommeren. Spotpris har vist seg å være billigst i gjennomsnitt de siste årene, og anbefales av de fleste eksperter, inkl. Forbrukerrådet.

Vær obs på at du i tillegg til spotprisen vanligvis betaler et påslag, som varierer fra strømleverandør til strømleverandør. Noen leverandører krever et fast årlig beløp i tillegg til eller i stedet for et påslag som er knyttet til forbruket.

Så, om du har et behov for forutsigbarhet i strømprisen du betaler, på samme måte som fastrente på boliglånet, kan fastpris fungere for deg. Men er du ute etter å spare penger, er det med spotpris som flytende rente – det som historisk sett har lønt seg.

Hvordan velge strømleverandør?

Det finnes en rekke tjenester for å sammenlikne strømavtaler og leverandører når du vil spare penger på strøm. På flere nettsteder kan du fylle inn hvor du bor og hvor mye strøm du bruker i året, og få tilbud tilpasset deg:

Ble du trigget av «negative strømpriser» i starten av dette innlegget? Det er fristende å velge det billigste tilbudet du får opp når du søker etter ny leverandør, men følg med: Noen selskaper selger strøm med tap som et introduksjonstilbud med begrenset varighet, før du flyttes over til en (ofte langt) dyrere avtale.

  • Velger du et såkalt lokketilbud må du sørge for å bytte leverandør eller endre avtalen når tilbudsperioden er over.
  • Se opp for skjulte påslag og kostnader – sørg for å lese godt gjennom avtalen du velger.
  • Unngå papirgebyr – benytt alltid e-faktura eller AvtaleGiro.

Prismatch

Synes du det virker litt tungvint å shoppe strømleverandør flere ganger i året? Kanskje tilbyr din leverandør prismatch? Da kan du ringe eller chatte med strømleverandøren din og spørre om de kan matche et tilbud du har funnet på f. eks. strømpris.no.

Da må du gjerne oppgi hvilken leverandør, hva slags avtale, påslag på spotpris og fastutgift. Alt dette finner du under tilbudet du ønsker å prismatche med. Pass på å finne ut hvor lenge leverandøren din evt. matcher tilbudet.

Teori til praksis

I min husholdning er det samboeren min som tar seg av strømregningen (og abonnementet), så jeg har ikke vært veldig engasjert i sparepotensialet når det kommer til strøm. Vi har Fjordkraft som leverandør, som har prismatch, så jeg bestemte meg for å gjøre teori til praksis.

Det viste seg at vi hadde en avtale jeg ikke fant en gang da jeg sammenlignet avtaler på strømpris.no, som ikke var særlig gunstig (29,99 øre/kWh). En 5 minutters chat med Fjordkraft matchet derimot et tilbud fra NorgesEnergi på Gul garantispot:

Med Gul garantispot betaler du spotpris for strømmen du bruker, og 0 kr i månedsbeløp. I tillegg får du et avslag på 12,98 øre/kWh i 6 måneder! Påslaget er på kun 0,99 øre/kWh og inkluderer lovpålagte avgifter, en pris vi garanterer at du beholder i 6 måneder – helt uten bindingstid.

Denne avtalen har vi i 6 måneder, så jeg har plottet inn i kalenderen når vi må gjøre en ny sjekk. Vel anvendte 5 minutter!

Tibber

Når vi er inne på strøm, kommer vi ikke utenom Tibber: Den etter hvert så populære, heldigitale strømleverandøren, som skiller seg litt fra de andre har en egen app som gir full oversikt over priser og eget forbruk til enhver tid, samt mulighet for å koble på smarte dingser i hjemmet. I tillegg til å være konkurransedyktig på pris, er strømmen 100 % fornybar.

Ekstra gøy for deg som liker å følge med og ha oversikt – og stort pluss for app og miljøfokus.

Les også: Gode sparetips for 2020 + Hvor mye du kan spare.

Bare så langt, men ikke lenger

Du kan bytte strømleverandør og be om prismatch til du blir blå i ansiktet, men det er ikke til å stikke under en stol at du ikke får gjort noe med den mørke jokeren; nettleia – med mindre du faktisk reduserer strømforbruket ditt. Merk at prisen på nettleie er avhengig av hvor i landet du bor.

Nettleie er prisen du betaler for å få overført strøm til huset ditt. Nettleien skal gi nettselskapet inntekter til dekning av kostnadene ved transport av strøm, gitt effektiv drift, utnyttelse og utvikling av nettet. Det er nettselskapet selv som fastsetter nettleien, men NVE kontrollerer at inntekten nettselskapet henter inn gjennom nettleien ikke er høyere enn det nettselskapet totalt har lov til å ta seg betalt fra sine kunder. Kilde: NVE

Hvordan bruke mindre strøm?

«Den billigste strømmen er den du ikke bruker». For å spare penger på strøm, finnes det små, enkle grep du kan gjøre for å senke forbruket:

  • Senk innetemperaturen
  • Ikke la lys stå på i rom du ikke oppholder deg i
  • Skift til sparepærer eller LED-pærer som senker forbruket og lever lenger
  • Fyll opp både vaskemaskin og oppvaskmaskin før bruk
  • Ikke la varmtvannet renne når du vasker opp – bruk proppen
  • Ta kortere dusjer og fordel dusjingen utover dagen om flere skal dusje
  • Monter varmepumpe
  • Installer varmestyring

Men selv om mange bekker små, så er det oppvarming og varmtvann du bør fokusere på for å redusere forbruket. Iflg. Enova utgjør nemlig disse et sted mellom 50-75 % av strømforbruket. Bare en grad lavere romtemperatur og kjappere dusjer f. eks. gir utslag.

Til slutt

Å spare penger på strøm er som med andre sparetiltak; det krever litt innsats med jevne mellomrom. Om du hele tiden jakter den laveste prisen i markedet, må du være forberedt på å følge opp og bytte leverandør eller benytte deg av prismatch – og lese det med liten skrift.

Kraftmarkedet er såpass konkurransepreget at innsatsen lønner seg.