fbpx

4 kraftfulle egenskaper du trenger for å lykkes med aksjer

All informasjon på Investorkilden er veiledende. Reklame: Siden innholder lenker fra samarbeidspartnere. Mer innhold på sosiale medier: Instagram Twitter

Aksjemarkedet er knalltøft, og de som tror noe annet tar feil. Er du nybegynner, er det som å utfordre toppidrettsutøvere i sin sport. Hvor høy er sannsynligheten for at du klarer å slå Tiger Woods eller Roger Federer?

Liten.

Mulig du klarer å ta et poeng her eller der, og dette vil gi deg en ufortjent høy selvtillit, men du vil tape.

Nå består ikke markedet av kun Tiger Woods lignende investorer, så det gjør det mulig å tjene penger, men det er ikke en enkel utfordring.

Dermed blir spørsmålet: Hvordan kan vi bli bedre til å investere og hvilke egenskaper er viktig?

Etter 10 år i aksjemarkedet, hvor jeg har erfart opp- og nedturer og studert andre investorer, er det 4 egenskaper og handlinger jeg mener vil øke sannsynligheten for å lykkes.

Aktivt lære av feil.

Det å innse feil og lær av de, må være like vanlig som å pusse tenna når du våkner. Det er en enorm konkurransefordel, og vil gjøre at du lærer fortere enn alle andre.

Det handler om å se på hver dårlige handel som en gave fra markedet. Dette er markedets måte å gi hint, “se her, dette var en feiltakelse, tenk deg bedre om”. Klarer du å forstå hva som gikk galt, så er hvert tap en utdannelseskostnad.

En liten avstikker: Nå er det ikke sånn at hvert dårlige utfall er en dårlig handel. Du kan gjøre alt riktig, og likevel få et dårlig resultat. Det er sånn det er. Ingen strategier har 100 % treffsikkerhet.

Gransk feilene dine, lær av de og prøv på nytt.

Hvordan praktisere dette?

Det kan gjøres på flere måter, og du må ikke tape penger før det er mulig. Her er 4 måter å lære:

  1. Etter du har utført en analyse, be noen flinkere enn deg til å se gjennom for å komme med tilbakemelding.
  2. Still spørsmål og delta i diskusjoner, og vær åpen for å bli utfordret på det du tror er sant.
  3. Prøv å forstå hvorfor et aksjekjøp gikk feil. Hva skjedde som endret utfallet? Skjedde det noe uventet? Var det noe du ikke tenkte på?
  4. I forkant av et aksjekjøp, skriv ned tanker, ditt forventet utfall, hva du tror vil skje fremover og hvorfor du kjøper. Det vil effektivisere læringsprosessen.

Last ned dette dokumentet, og bruk det i forbindelse med aksjekjøp.

Hvilke andre spørsmål tenker du vil hjelpe?

Tålmodighet.

På internett er det uunngåelig å ikke komme over “suksessrike” investorer. 100 % her, 200 % der. De ekstreme historiene vil dukke opp som mygg på en ellers hyggelig sommerkveld. Dette er “clickbait”.

Disse artiklene gir inntrykk av at aksjemarkedet er en quick fix. Hvorfor ikke bare doble pengene for å kunne kjøpe den leiligheten?

Vil du bli en god investor er det nødvendig at du er tålmodig. Uansett strategi og mål.

Hvorfor må du være tålmodig?

  1. Tar tid å lære strategier.
  2. Tar tid å lære hvordan markedet fungerer.
  3. Tar tid å erfare fallgruvene.
  4. Tar tid å implementere strategier og se resultater.
  5. Tar tid å forstå hva som passer en selv.
  6. Tar tid å mestre den mentale utfordringen.

Ikke tro at disse punktene kan forstås på kort tid. Det er mennesker der ute som har studert, undersøkt og deltatt aktivt i markedet over flere år, uten at de har klart å slå markedet.

Deltar du i aksjemarkedet for rask profit, råder jeg deg til å revurdere.

I aksjemarkedet kan man lykkes på mange måter, og en av nøklene er å finne strategien som passer til deg, men det er ikke nok. 

Du må også forstå risikohåndtering og den tunge psykologiske byrden. Sistnevnte får deg til å gjøre feil selv om alt annet er gjort riktig. 

Alt må læres, og ingenting kommer gratis. De som tror det er enkelt kommer til å betale mer enn de som er forberedt på at det er vanskelig.

En av de verste tingene nybegynnere gjør, er å skyte gullfuglen på sin første handel. Personen blir overbevist om sitt naturtalent og at det er enkelt. Det ender som regel dårlig. Spesielt om personen ikke er interessert i å lære.

Jeg hadde maksimal uflaks fordi jeg fikk innertier på de 2 første tradere jeg gjorde.

Peter Warren

Vær tålmodig og ha riktig forventninger til hva aksjemarkedet kan gi deg.

Nysgjerrig.

Jeg håper det har kommet frem at jeg mener aksjemarkedet er vanskelig, og hvis man tror noe annet vil man tape penger. Er du nysgjerrig derimot, tror jeg det blir litt enklere.

Nysgjerrighet er en superkraft for læringsprosessen. Den vil effektivisere og gi deg en enorm fordel.

Nysgjerrige mennesker vil alltid stille spørsmål og se etter svar. De ønsker å lære, forstå og undersøke ting. Ikke fordi de må, men fordi de vil. Når du er nysgjerrig, er du ikke ute etter å svare riktig på testen, du er ute etter å forstå svaret.

We keep moving forward, opening new doors, and doing new things, because we’re curious and curiosity keeps leading us down new paths.

Walt Disney

Jeg mener at en nysgjerrig person vil lykkes bedre i aksjemarkedet enn en som ikke er det. Av den enkle grunn at aksjer er krevende. Du må være nysgjerrig for å kunne takle alle spørsmålene som dukker opp og du må ha et ønske om å forstå for å mestre det.

Her er kjennetegn på en nysgjerrig person:

  • Tar ingenting for gitt.
  • Er åpen for nye ideer.
  • Stiller spørsmål.
  • Graver og vil forstå alt.

Hvordan kan vi bli mer nysgjerrig? Her er noen forslag jeg fant på internett:

  1. Les om forskjellige temaer, og følg dine interesser. Finner du noe du synes er spennende grav dypere.
  2. Still spørsmål og la andre prate.
  3. Vær åpen og unngå å tro du vet hva du prater om.
  4. Utfordre deg selv med nye ting.
  5. Bli nysgjerrig på hverdagslige aktiviteter. Eksempelvis hvordan folk oppfører seg, fugler som flyr, bikkjer som bjeffer ol.

Indre motivasjon.

Du kan ikke kun være motivert av penger. Det holder bare ikke. Fordi det er så vanskelig å skape avkastning over tid og siden aksjemarkedet svinger, vil man ikke holde ut.

Blir du over snittet skuffet når en handel går feil vei, vil du få problemer.

Jeg liker å se på aksjemarkedet som en berg- og dalbane. Til forskjell fra de du finner på tivoli, så går du på med bind for øyne uten å ha sett banen i forkant.

I aksjemarkedet vil alle erfarne investorer fortelle deg at det kommer til å svinge og at rakettaksjer er flaks. Allikevel prøver stort sett alle nybegynnere å finne de.

Det er to potensielle utfall for de som kun er motivert av penger.

  1. Man går lei fordi pengene ikke vokser fort nok.
  2. Man taper penger og gir opp.

Jeg har pratet med flere som skulle ønske de startet med å investere periodisk i store aksjefond, for deretter å teste ut enkeltaksjer. Nettopp fordi de gjorde så mange nybegynnerfeil. 

Det er så vanlig å investere for mye, tro man forstår aksjer eller prøve å forutse kursen. Du vil, som alle andre, begå grunnleggende feil i starten. Er du kun motivert av penger vil du ikke holde ut.

Har du derimot en indre motivasjon om å lykkes med aksjer, vil du tåle motgang og usikkerhet. Du vil ha styrken til å reise deg etter feilkjøp. Når aksjeporteføljen er -15 % eller selskapet kommer med en nyhet som sender kursen i bakken, så er ikke dette nok til å få deg til å gi opp.

Det er greit å være motivert av penger, men det er ikke nok. Langt ifra.