fbpx

Lærdommer fra et dårlig aksjekjøp

All informasjon på Investorkilden er veiledende. Reklame: Siden innholder lenker fra samarbeidspartnere. Mer innhold på sosiale medier: Instagram Twitter

Det er søndag, og jeg er sofaliggende. I går løpte jeg mitt første maraton, og beina er helt knust. Tenkte det passer å se tilbake på litt gammel moro i aksjemarkedet.

I 2014 var jeg svært aktiv, og brukte mye tid på å lese om selskaper. Det kan du se i innlegget om mine største lærdommer som investor. Et av selskapene jeg plukket ut som en god mulighet var Oceanteam Shipping ASA, og det skulle vise seg å bli min første erfaring med vanskelig ledelse.

Slik så mine aksjekjøp og salg ut, fra start til slutt.

Avkastningen ble på rundt -50 %. 

Unngå å anbefal aksjer til venner

Dette tror jeg var min største psykologiske feil. Kort fortalt, en venn lurte på om jeg viste om noen aksjer å satse på, og jeg fortalte om Oceanteam Shipping.

Jeg leste boken Education Of A Value Investor, og Guy Spier skriver om temaet.

Instead of discussing current holdings in my letters to shareholders, I now provide a detailed postmortem on stocks that I’ve already sold. This gives shareholders a clear insight into how their money is being invested, but it doesn’t interfere with my ability to act as rationally as possible going forward. For me, this has certainly removed a psychological burden. I’d argue thatmost individual investors would also benefit from keeping quiet about their current investments since this talk onlymakes it harder to operate in a rational way. It’s so much easier when you don’t have to worry about how other people might judge you.

Guy Spier i Education of a Value Investor.

Se også: Aksjebøker for nybegynnere

Mer psykologiske utfordringer

Utfordringen med å anbefale aksjekjøp, er at du vil ha et indre ønske om å gjøre det bra, når andre følger med. Du ønsker å beholde den respekten du har, eller å øke den ved å gi gode tips. Dette kan skape ekstra press, ingen ønsker å miste omdømmet sitt.

Vi reagerer mer negativt på tap, enn vi gjør positivt på gevinst. Ettersom jeg har anbefalt en aksje, reagerer jeg enda mer.

Les et flott innlegg om dette temaet:

Why I Don’t Talk About My Stocks Publicly, And Why You Shouldn’t Either

Min første Short-squeeze

I slutten av 2017 kom det en short-squeeze. Det skjer når mange shortere må dekke posisjonen sin samtidig, dermed gikk aksjen til himmels.

Husker at jeg satt med en følelse av at dette var riktig. En seier. Spesielt når aksjen var rundt toppen. Husk, dette var dobbelt gevinst for meg. Både fysisk (penger) og psykisk (på grunn av anbefalingen jeg ga).

Når aksjen falt tilbake kjøpte jeg mer, og økte beholdningen med over 100 %. Dette var min store feilen under short-squeezen. Jeg manglet en plan for hvor mye jeg skulle, og kunne, investere. Det var lett å bare pushe på med penger når muligheten kom, da jeg ikke hadde en konkret plan.

Det er ikke feil å kjøpe mer når ting har blitt billigere, men det må fortsatt være forsvarlig ovenfor pengene du har øremerket til investeringer. Har du 100.000 til å investere, kan du ikke investere 100.000 i ett selskapet uansett hvor billig det har blitt.

Les også: Hva er en short-squeeze?

Dårlig utfall betyr ikke dårlig veddemål

Det er enkelt å si at det var et dårlig veddemål fordi utfallet var dårlig, men det stemmer ikke.

Si vi får følgende veddemål:

Ved kronekasting får vi 5 i odds på mynt. Det betyr at vedder vi 1 krone, får vi utbetalt 5 kroner ved positivt utfall.

Vil vi ta dette veddemålet? Ja. Det er 50 % sjanse for å tjene 400 % (1/2,5), og 50 % sjanse for å tape 100 %. Forventet verdi er 2,5 kroner.

Tar vi veddemålet, og taper, var det fortsatt riktig å ta veddemålet.

Poenget er at jeg vet ikke om det var et dårlig veddemål. Det jeg vet er at jeg gjorde noen feil underveis, og for å øke sjansene i fremtiden må jeg ta med meg disse feilene videre.

Les også: Aktive eller Passive aksjefond?