fbpx
All informasjon på Investorkilden er veiledende. Reklame: Siden innholder lenker fra samarbeidspartnere. Mer innhold på sosiale medier: Instagram Twitter
Rec ASA bestemte seg for å splitte opp selskapet i 2013. De mente at synergi effekten mellom å produserer råvarene og solcelle panelene i samme selskap var minimalt. De mente også at solenergi industrien ville vokse kraftig fremover så derfor var det strategisk smartere.

Selskapet.

De fisjonerte dermed ut det selskapet som i dag heter Rec Solar ASA og byttet navn til Rec Silicon ASA. De satt opp transaksjonen slik at alle Rec ASA aksjonærer ble tilbudt aksjer i det nye selskapet Rec Solar ASA. De vurderte verdien av Rec Solar ASA til NOK 800 millioner. Alle aksjonærene fikk tegningsrett på de nye aksjene, hvor 58 aksjer fra Rec ASA ga rett til 1 ny aksje i Rec Solar ASA og prisen ble satt til 20 kr per aksje. Dette ga da alle aksjonærene mulighet til å ha samme eierandel i Rec Solar ASA som de hadde i Rec ASA. De største aksjonærene garanterte transaksjonen.

Rec Silicon ASA produserer råvaren polysilisium og silisium gass. Silisium er et grunnstoff med atomnummer 14 med kjemisk symbol Si. Polysilisium er en høy renhet polykrystallinsk form av silisium. Polysilisium benyttes som råvare til solcelle og elektronikk industrien. Mesteparten av polysilisiumet Rec Silicon ASA produserer er til solcelle industrien. De produserer 4 typer silisium gass. Silane gass (SiH4), dichlorosilane (SiCl2H2), monochlorosilane (SiH3Ci) og disilane (Si2H6). De er i dag verdensledere på produksjon av silane gass (SiH4) og de bruker også dette til produksjonen av polysilisium i sine egne fabrikker.

Det finnes i hovedsak 3 teknologier for å produsere polysilisium. Den mest utbrette teknologien er Siemens prosessen og står for rundt 75 % – 80 % av produksjonen til solcelle industrien. Deretter kommer FBR prosessen som står for 10 % – 15 % og resterende er fra Oppgradert Metallurgisk Grade (UMG-Si). De 2 sistnevnte er spådd til å ta over mer markedsandeler.

Alle 3 prosessen starter med metallurgisk silisium (MG silisium) som er produsert fra grunnstoffet silisium gjennom en kjemisk prosess.

Siemens prosessen produserer høyest renhet av de 3 teknologiene. Polysilisiumet betegnes da 9N silisium som betyr 99,9999999 % silisium. Dette kalles ”Electronic Grade Polysilicon”. Denne benyttes til elektronikk industrien da det kreves høyest renhet der, men Siemens prosessen kan også produsere polysilisium til solcelle industrien.
FBR prosessen ble utviklet av Rec Silicon ASA. Denne prosessen produserer 6-7N silisium og er ofte referert til som ”Solar Grade Polysilicon”. Denne prosessen opererer på mye lavere temperatur enn Siemens prosessen og produserer ingen bi-produkter. Den benytter Silan gass (SiH4) i prosessen som Rec Silicon ASA selv produserer til eget bruk. Fordelene med FBR er at den bruker bare 10 % av strømmen som Siemens prosessen bruker og produserer mer polysilisium per kubikk meter med reaktor plass.
UMG-Si prosessen produserer litt lavere renhet enn FBR prosessen og ligger på rundt 5N-6N. Det finnes ikke 1 metode for å produserer UMG-Si da alle produsentene har sin egen metode og kjemisk mix.

Selskapet har to fabrikker i USA per dags dato. I Moses Lake benytter de FBR prosessen til produksjon av granulert polysilisium til solcelle industrien. I Butte produserer de polysilisium til solcelle industrien og elektronikk industrien med siemens prosessen, og silisium gass.

Som man kan se i histogrammet over så produserer de i hovedsak polysilisium til solcelle industrien. Mesteparten av dette er produsert med FBR prosessen.

Hvem leder selskapet?

Tore Torvund er president og administrerende direktør i selskapet og er en kjent skikkelse i energi industrien. Han ble ble født i 1952 og er utdannet sivilingeniør i petroleumsteknologi fra NTH i Trondheim. Fra 1990 til 2000 hadde han ansvar for Norsk Hydros utforskning og driftsoppgaver på norsk sokkel. Deretter jobbet han som konserndirektør for Hydros olje – og gassvirksomhet frem til 2007. I 2007 så fusjonerte Hydros olje- og gassvirksomhet med Statoil. Torvund ble da ansatt som konserndirektør i StatoilHydro med ansvar for undersøkelse og produksjon i Norge. Her ble han bare værende i 1 år frem til slutten av 2008 da han måtte gå av på grunn av Libya-saken. Les mer om saken her.Granskingen konkluderte med at toppene visste om de utvilsomme avtalene i Libya-saken. StatoilHydro ASA byttet navn til Statoil ASA i 2009.

Han ble ansatt som konserndirektør for silisiumdivisjonen i Rec ASA i starten av 2009, bare noen måneder etterfratredelsen fra StatoilHydro og Libya-saken.

 

 

 

 

Dette er en oversikt over lønn og annet til Torvund siden han startet i Rec ASA.

NOK/USD har steget fra rundt 6 til 8 i tidsperioden 2013 – 2015, derfor har Lønn NOK økt så mye. Fra 1. Desember 2013 og til nå har han vært CEO & President for Rec Silicon ASA. Han tiltrådde denne rollen da Rec ASA splittet seg i 2013 til Rec Silicon ASA og Rec Solar ASA.

Følgende er en oversikt over innside kjøp og salg.

Handelskrig.

I 2011 lanserte SolarWorld og partneren deres i Coalition for American Solar Manufacturing en anti-dumping klage og en underskriftskampanje mot Kina. De mente at Kina dumpet solar paneler under kostpris til USA. I 2012 tiltalte USA Kina for å dumpe solar paneler. Etter en gjennomgang av WTO, som konkluderte med at dette faktisk hadde skjedd, så påla USA tariffer på kinesiske solar paneler. Kina responderte med å innføre tariffer på solar grade polysilisium som ble laget i USA og eksportert til Kina. Tariffene er selskapsspesifikke og blir periodevis gjennomgått og justert.

Den 24. Juli 2013 ble Rec Silicon ASA pålagt en foreløpig tariff på 57 % på solar grade polysilisium som de eksporterte til Kina. Januar 2014 ble dette bestemt å fortsette. Rec Silicon ASA kunne fortsatt selge til Kina under noe som kalles ”processing trade”. Det betyde at polysilisium som ble importert og brukt til innenlandsk produksjon i Kina for deretter å bli eksportert igjen som ferdig produkt var unnlatt tariffen. Dette hullet ble lukket for Rec Silicon ASA 1. september 2015.

Siden dette har Rec Silicon ASA slitt. Salget til kina falt kraftig i 2015 og 2016. Litt under halvparten av inntektene forsvant. Denne saken er fortsatt veldig aktuell. Hvor lenge denne politiske konflikten vil pågå er altfor vanskelig å vurdere. Klarer Rec Silicon ASA å øke salgene utenfor Kina?

July 2017 er tariffene forventet å bli redusert i Kina.

Balanse.

Fra Q4 2016 rapporten ser vi at selskapet har $ 186 M nominell gjeld. Dette kan vi dele opp i 3 biter.

  • En obligasjon på $ 53 M som skal tilbakebetales 3. Mai 2018. De betaler 9,75 % rente per år.
  • En konvertibel obligasjon på $ 110 M som skal tilbakebetales 11. September 2018. De betaler 6,5 % rente og innløsningskursen er på 3,6 kr per aksje.
  • Et erstatnings lån (indemnity loan) på $ 23 M. Dette har med et konkurs av datterselskap å gjøre i 2012. Dette var ikke oppsigelig før etter februar 2016. Siden februar 2016 har det ikke blitt oppsagt og forventes ikke å bli før i 2018. Når det skjer så må de begynne å betale rente. Da er renten satt til NIBOR + 0,5 %.

I tillegg til denne gjelden har de et stort prosjekt gående i Kina. De har et fellesforetak med Shaanxi Non-Ferrous Tian Hong New Energy Co., Ltd. Fellesforetaket ble inngått i februar 2014 og gjelder et produksjonsselskap og et salgsselskap i Kina. Produksjonsselskapet skal bygge en fabrikk i Yulin, i Shaanxu-provinsen, som bruker FBR-B teknologien til Rec Silicon ASA (2. generasjon til FBR prosessen). Rec Silicon ASA mottok forhåndsbetalinger for rettighetene til teknologien sin i 2014. Rec Silicon ASA eier 49 % av foretaket, men har ikke betalt sin andel enda. August 2016 skulle de betale $ 15 M og i august 2017 skal de betale $ 154 M. Hva konkret som skjer med disse betalingene er enda ikke klargjort, men ledelsen har signalisert utsettelse til 2018. Fabrikken har forventet oppstart Q2 2017. Dette vil doble produksjonen til Rec Silicon ASA og åpne det kinesiske markedet igjen. En milepæl.

En kommentar fra Torvund som er verdt å sitere.

” De ansatte som har vært på opplæring har ikke fått nok kunnskap til å drive hele fabrikken ennå, noe som ifølge Torvund betyr at de kinesiske partnerne fortsatt er avhengig av REC.” – Tore Torvund. Hentet fra http://www.hegnar.no

De sitter med $ 66 M i kontanter, $ 104 M i varelager og $ 55 M i fordringer i følge Q4 rapporten for 2016.

Fram til 2018 trenger Rec Silicon $ 186 for lånene sine og $ 169 M til fellesforetaket i Kina. Lånene har mer rettigheter over Rec Silicon ASA enn hva fellesforetaket har, men samtidig er fellesforetaket veldig viktig for fremtiden.
skjermbilde-2017-02-25-kl-12-37-57

Hva slags løsning som vil komme fram her er vanskelig å vurdere. Emisjon er mulig, nytt lån er mulig og forskyve på lån er mulig. En god oppstarten av fabrikken i Kina i Q2 og Q3 2017 kan gi større rom for nye lån eller utsettelser.

Vil partneren til Rec Silicon ASA i Kina være vanskelige eller lette å ha med å gjøre når det spisser seg til? Klarer partneren å utsette betalingene fra Rec Silicon ASA eller er de avhengig av betaling på grunn av egen gjeld? Mye av det kulturelle må også stemme her. Hvordan forhold har Rec Silicon ASA og partneren egentlig? Kinesere er kjent for å vektlegge forhold mye mer enn hva vi fra vesten er.

Til Slutt

De neste 2 årene vil legge mye av grunnlaget for de neste 10. Rec Silicon ASA er midt i stormen. Handelskrig og betalings utfordringer setter store dempere på selskapet. På den positive siden så vokser solar markedet mye og Rec Silicon ASA er per dags dato en av de lavest kost produsentene der ute. Faller ting på plass så er dette et meget interessant investeringsobjekt på langsikt

21 thoughts on “REC ASA og Råvarehandelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *