Hva driver selskapet med?
Nel er et selskap i energisektoren og de har fullt fokus mot hydrogenmarkedet. Selskapet har tre divisjoner som dekker hele verdikjeden: Nel Hydrogen Electrolyser, Nel Hydrogen Fueling og Nel Hydrogen Solutions.
Nel Hydrogen Electrolyser er en verdensledende tilbyder av produksjonsanlegg med alkalisk elektrolyser. Teknologien gjør om vann (2 H2O) til hydrogen (2 H2) og oksygen (O2) ved hjelp av energi i form av elektrisitet. Den første installasjonen av et produksjonsanlegg med denne teknologien skjedde i 1927 på vegne av Norske Hydro, og de har utviklet den videre siden. Fra 1974 startet selskapet kommersielt salg av sine elektrolyser. Det finnes flere elektrolyse-teknologier. To andre eksempler er, ”Fast polymerelektrolytt elektrolyse (PEM)” og ”Høytemperatur dampeelektrolyse”. På markedet er det i per dags dato alkalisk og PEM som er tilgjengelige. PEM er litt mer effektivt, men dyrere per i dag.
Nel Hydrogen Electrolyser ønsker å treffe de tradisjonelle hydrogen markedene, men også det voksende markedet for hydrogenbiler og andre transportmidler. I dag er 4 % av all hydrogenproduksjon fra elektrolyser, så dermed er det mye å gå etter. Dette markedet vokser i hovedsak på bakgrunn av etterspørsel etter hydrogen som brensel og energilager. Markedet for elektrolyser er anslått å skulle vokse 6-gangern de neste 10 årene, ifølge Nel.
Det som gjør elektrolyse så interessant er at det kan produsere hydrogen med null utslipp. Energi fra vindkraft, sol eller vannkraft kan lagres som hydrogen og senere brukes som elektrisitet eller brensel til hydrogenbiler.
Nel Hydrogen Fueling er en av få ledende produsenter av ladestasjoner for rask fylling av hydrogen til elektriske biler. Nel kjøpte opp H2 Logic (nå: Nel Hydrogen Fueling) i 2015 som del av satsningen sin mot hydrogen. Hydrogenbiler eller Fuel Cell Electrice Vehicle er en elektrisk bil utstyrt med en brenselcelle og produserer strøm ved hjelp av en kjemisk reaksjon mellom hydrogen og oksygen. Utslippet fra disse bilene er bare noen dråper med vann. Dette er et spennende marked som det fokuseres mye på om dagen. Nesten alle de store bilprodusentene satser på hydrogenbiler for tiden og Nel Hydrogen Fueling er en tilbyder av infrastrukturen.
Nel Hydrogen Solutions setter dette sammen og utvikler løsninger for markedet. De har tatt stor del i utvikling og installasjonen av det landsdekkende nettverket av ladestasjoner i Danmark. De ønsker å være det prefererte selskapet for hydrogen markedet i California, Japan og Tyskland i utviklingen av ladestasjoner og fabrikker. De har også fått ansvar for bygging av et nettverk i Norge som dekker de store byene.
Hydrogen.
Hydrogen (H) er det enkleste elementet vi vet om og det er nesten overalt i universet. Allikevel forekommer ikke hydrogen naturlig på jorda som vi kan anvende. Det er å finne i forbindelse med andre elementer. For eksempel vann (H2O) eller metan (CH4). En av utfordringene er å effektivt trekke ut hydrogenet. Hydrogen i seg selv er ikke energi, men en energibærer som elektrisitet.
I dag er det fire hovedkilder for kommersiell produksjon av hydrogen. Gjennom naturgass, olje, kull eller elektrolyse. Hvilket står for 48 %, 30 %, 18 % og 4 % av verdens hydrogen produksjon respektivt. I stor skala så er det fortsatt billigere å produsere hydrogen fra natur- eller biogass. I Norge produseres hydrogen for det meste fra elektrolyse kontra resten av verden, mye på grunn av billige strømpriser i Norge.
Det er mange industrielle bruksområder for hydrogen i dag. Det brukes for eksempel til produksjonen av ammoniakk, for å fjerne svovel fra drivstoff, som rakettdrivstoff, til legemidler, til glass industrien, til elektronikk industrien, til luftskip eller behandling av mat. I USA går mesteparten til produksjon av ammoniakk, raffinering av petroleum og til behandling av metal og mat. Flere av områdene der hydrogen brukes er i sterk vekst.
Hvem leder selskapet?
Styret består i dag av Martin Nes (formann), Øystein Stray Spetalen (medlem), Anne Marie Gohli Russell (medlem), Eva Dugstad (medlem), Jan Christian Opsahl (medlem), Kristin Hellebust (medlem) og Mogens Filtenborg (medlem).
Ledelsen består i dag av Jon André Løkke (administrerende direktør), Anders Søreng (teknisk sjef), Bent Skisaker (finansdirektør), Bjørn Simonsen (markedsdirektør/PR), Mikael Sloth (forretningsutvikling), Lars Markus Solheim (Nel Hydrogen Electrolyser), Jørn Rosenlund (Nel Hydrogen Fueling) og Jacob Krogsgaard (Nel Hydrogen Solutions).
Spetalen & co og 5 ledende ansatte i Nel kjøpte Nel fra Statoil ASA i 2011. Spetalen & co kjøpte 60 % og resterende gikk til de 5 ansatte. Deretter initerte Spetalen & co til restruktureringen av Diagenic i 2014 for å få Nel på børs. De kjøpte 100 % av Nel for 40 millioner kontanter og 80 millioner i nye aksjer i selskapet. Det er mye detaljer rundt denne operasjonen, men resultatet ble et børsnotert selskapet som satser fullt på hydrogen og har et stort fremførbart underskudd. Dette er noe Spetalen er kjent for da han har gjort lignende operasjoner andre steder. Det er ikke lov å kjøpe opp et selskap med hovedformål om å utnytte et fremførbart underskudd, derfor er han nå under etterforskning.
Jon André Løkke ble presentert som adm. Direktør 4. Januar 2016.
Da tok han over for Lars Christian Stugaard som samtidig ble presentert som finansdirektør etter å ha vært adm. Direktør siden 1. April 2014. Stugaard jobber i Ferncliff med Spetalen, så dette var sannsynligvis planlagt av Spetalen & co. Stugaard er nå helt ute av ledelsen og Bent Skisaker ble presentert som finansdirektør 1. september 2016.
Jon André Løkke kommer fra Norske Titanium (NT) som adm. direktør og har før det jobbet 10 år i Rec gruppen i ulike stillinger. Hans periode i NT varte fra 1. april 2013 til 27. juli 2015. Altså litt over 2 år. Jeg finner lite om avskjeden hans fra dette selskapet. Jon André Løkke og assosierte eier i dag 342.000 aksjer. 200.000 aksjer er fra incentiv-programmet som til en kurs på 2,476 og 142.000 aksjer ble kjøpt 12. Januar 2016 til en kurs på 3,53.
Bent Skisaker har vært finansdirektør i Eureka Pumps, Epax, Aker Solutions, Aker Seafood og han har jobbet 8 år i Ernst & Young. Før Nel jobbet han i Eureka Pumps. Eureka Pumps er eid av Aker og HitecVision, og da kan det være interessant å vite at en kjent forretningspartner av Spetalen, Glen Rødland, jobber for HitecVision. Da kan det virke sannsynlig at Spetalen & co er godt kjent med han. Bent Skisaker kjøpte 200.000 aksjer 02.09.2016 til en kurs på 2,476, dagen etter han startet i Nel.
Anders Søreng kommer fra 8 år i Rec Gruppen. Han jobbet der litt lenger enn Jon André Løkke og sluttet cirka samtidig med at Spetalen solgte ut sitt i Rec Solar. Han eier i dag 200.000 aksjer fra incentiv programmet.
Bjørn Simonsen startet i selskapet september 2014. Han har flere ganger vært i media og pratet om hvor mye han tror på hydrogen, og virker derfor som en skikkelig entusiast. Det finnes et intervju med han på hegnar media. Han har jobbet i hydrogen bransjen siden 2008. Han eier i dag 1.905.769. Deler er kjøpt og deler er ervervet gjennom emisjoner.
Mikael Sloth kom sammen med H2 Logic når Nel kjøpte opp selskapet i 2015. Han er en av grunnleggerne til H2 Logic. Han har også vært i styret til ” European Joint Technology Initiative for Hydrogen and Fuel Cells” i perioden 2008 – 2015. Enda en som viser tydelig interesse for hydrogen framtiden. Finner ingen oversikt over hva han har konkret, men han var eier av H2 Logic når de ble kjøpt av Nel. Aksjonærene der fikk betalt i kontanter og aksjer i Nel. Hvor stor del av H2 Logic han eide er vanskelig å si, men i dag eier H2 Holding APS 18,54 %.
Lars Magnus Solheim har vært ansatt i Nel siden 2005, lenge før Spetalen & co kom i bildet. Når Nel Hydrogen gikk konkurs i 2013 så kjøpte han og 3 andre ansatte opp innmaten av konkursboet, i konkurranse med daværende ledelse. De opprettet et selskap ved navnet Elmo Holding AS. Den 28.10.2016 fordelte de selskapet opp i 4 deler i 3 nye forskjellige selskaper. Elmo Holding AS er nå eid av Erik Evju alene. Ingen av de har solgt per dags dato og eier 2,27 % vær.
Jørn Rosenlund kommer også fra H2 Logic. Han ble ansatt som sjef for operasjoner tidlig i 2015 i H2 Logic, rett før Nel kjøpte opp H2 Logic Han ble sjef for Nel Hydrogen Fueling i midten av 2016. Han gjør nok mye av det samme, da Nel Hydrogen Fueling så og si er H2 Logic. Han fikk 223.829 aksjer gjennom incentiv programmet, og eier ingen flere.
Jacob Krogsgaard er, i likhet med Mikael Sloth, en av grunnleggerne av H2 Logic. Han er sjef for Nel Hydrogen Solutions og jobber nok ganske tett med Rosenlund. Han er i tillegg adm. direktør og styremedlem for Danish Hydrogen Fuel A/S, og styremedlem for Copenhagen Hydrogen Network A/S.
Jon André Løkke og Bent Skisaker virker håndplukket av Spetalen & co. Resterende er en god blanding av ledelsen fra Nel Hydrogen og H2 Logic. Alle virker til å ha god erfaring og interesse for hydrogen eller lignende. Både Jon André Løkke og Bent Skisaker kjøpte aksjer når de startet. Om disse kjøpene er symbolske eller om de er personlig investeringer er vanskelig å si. Utenom at jeg ikke fant særlige opplysninger rundt Jon André Løkke sin avskjed fra NT så fant jeg ikke noe interessant andre steder.
Øystein Spetalen har solgt deler av beholdning sin siden starten. 24. Mai 2016 solgte han 42.000.000 aksjer, som representerte 6,17 % av utestående. Han eide etter dette 4,88 % av utestående og var i en ”lock-up” avtale inntil slutten av 2016. Dette betyr at han ikke fikk lov til å selge resterende før etter 31.12.2016. Per dags dato har han ikke solgt resterende.
Dette er noe man kan grave seg langt ned i. Det er utfordrende å gjøre en kvalitativ- og kvantitativ analyse av ledelsen, allikevel er det viktig å gjøre en lettere analyse for å se hva som kommer opp. Flere i ledelsen eierandeler i selskapet, det er bra.
Hvem konkurrerer selskapet med?
Nel er et selskap i vekst, i et marked som er sterkt voksende og det gir selvfølgelig utfordringer. Nel konkurrerer mot selskaper med lik teknologi og de konkurrerer mot selskaper med annerledes teknologi. Mye av konkurransen går ut på å gjøre teknologien mest økonomisk og effektiv.
Videre er de avhengig av råvare priser. De er avhengig av subsidier og generell satsing på hydrogen fra forskjellige aktører. De konkurrerer om oppdragene i California, Tyskland og resten av verden. Det er mange ting som er utenfor hendene til Nel ledelsen. Et godt eksempel på en lignende situasjon er i den tidsperioden hvor menneskene gikk fra hest og kjerre til biler. Et stort skifte hvor mange ville satse på det nye. Warren Buffet bruker dette eksempelet på vekst industrier. Av rundt 2000 bilprodusenter som satset på den nye teknologien, så finnes 3 igjen i dag.
Men det er også dette du satser på når du investerer i Nel. Du satser ikke på utbyttebetalinger eller lav vekst i omsetningen. Du satser på et selskap med et stort potensial som en gang vil bli realisert i fremtiden. Hva er det som skiller Nel fra konkurrentene og gjør at de vil lykkes i motsetning til 2000 andre selskaper?
En flott bok med diskusjon omkring det å investere i vekst selskaper er ”Common stocks and Uncommon profits” – Philip A. Fisher. Har selskapet en god salgsorganisasjon? Investerer selskapet nok i forskning og utvikling? Har selskapet gode forhold til leverandører og kunder? Har selskapet en sterk ledelse? Han skriver om 15 punkter han mener er viktig når man vurderer å investere i et vekst selskap.
Tall.
Per dags dato (18. Januar 2016) så er markedsverdien til Nel 1,3 milliarder (kurs: 2,03). Til forskjell så var markedsverdien i slutten av 2015 3 milliarder (kurs: 5). Det er cirka 1 år mellom de verdiene. Hva har selskapet gjort på 1 år som har fått 1,7 MILLIARDER kroner til å forsvinne? Ingenting. De har fått til noen nye avtaler, pratet mer om fremtiden til hydrogen og hvor godt Nel er posisjonert, og fått på plass en ledelse. Den toppen vi så i slutten av 2015 var mest sannsynlighet drevet av håp, dessverre. Dette er en utfordring for vekst-investorer og det er lett å bli revet med. Hvilken pris er riktig å betale for potensialet til et selskapet?
Så langt i livet til Nel ASA kan de ikke vise til et positivt kvartal og de har hentet penger 6 ganger, som man kan se nedenfor. De utestedet også flere aksjer i forbindelse med oppkjøpet av H2 Logic.
Etter de store emisjonene så kommer det mindre emisjoner for å treffe de som ikke fikk være med i første omgang slik at de har mulighet til å ikke bli vannet ut. Dette har skjedd 3 av 4 ganger. Den siste ble derimot kansellert siden kursen på emisjonstidspunktet var lavere enn emisjonskursen.
Emisjonen i Q2 15 var til oppkjøpet av H2 Logic i tillegg til at de utestedet aksjer direkte til H2 Logic eierne som del av betalingen. Emisjonene fra Q4 14, Q3 15 og Q4 15 var ikke til noe konkret på emisjonstidspunktet, men det har gått til vekst og overlevelse.
Eiendelene til Nel består i hovedsak av goodwill og kontanter. Kontantbeholdningen har de bygd opp med hjelp fra emisjoner og de er rustet for fremtiden. De har nesten 90 % egenkapital per Q3 så de er ikke tynget av gjeld, det er veldig positivt.
Nedenfor kan man se en liten oversikt over kontantstrømmen de siste kvartalene i tusen kroner. Nel blør penger enn så lenge. De har samtidig mye penger liggende og er forberedt på dette, men hvor godt rustet er de? Vil de klare å gjøre bunnlinjen positiv, og når vil dette skje? Burde man forvente flere emisjoner? Ja. Er du sikker på å få være med? Nei.
Kontantstrøm | |||
2016 | Q1 | Q2 | Q3 |
Drift | -21 275 | -24 237 | -10 532 |
Investeringer | -2 878 | -8 623 | -31 767 |
Finansiering | 102 | 9 725 | 79 |
Sum | -24 051 | -23 135 | -42 220 |
Til slutt.
Nel er et kjempe spennende prosjekt og det virker til at de treffer bra på veksten i markedet. Miljøproblemer er aldri vært diskutert og fokusert på mer enn i dag. Land og store selskaper satser på hydrogen som aldri før. Det vil videre komme positive nyheter, satsninger, prosjekter, teknologifremskritt osv. Men selv om alt ser ut til å rulle en vei, så vil det nok komme kjepper i hjulene også.
Som vekstinvestorer må man regne med mange nedturer og oppturer. Man må følge med i timen, men samtidig ikke bli påvirket av psykologiske faktorer som håp og grådighet. Det er enkelt å høre på når Spetalen prater om fremtiden til hydrogen og bli revet med. Om det er en god økonomisk investering er et annet spørsmål som du må vurdere.
Nettside om finans, sparing og personlig økonomi. Vårt mål er å bli økonomisk sterke ved å spare penger og investere smart.
Thanks for sharing. I read many of your blog posts, cool, your blog is very good.
I am sorting out relevant information about gate io recently, and I saw your article, and your creative ideas are of great help to me. However, I have doubts about some creative issues, can you answer them for me? I will continue to pay attention to your reply. Thanks.
Can you be more specific about the content of your article? After reading it, I still have some doubts. Hope you can help me. https://accounts.binance.com/zh-CN/register-person?ref=OMM3XK51
I don’t think the title of your article matches the content lol. Just kidding, mainly because I had some doubts after reading the article. https://www.binance.com/zh-TC/register?ref=DB40ITMB
At the beginning, I was still puzzled. Since I read your article, I have been very impressed. It has provided a lot of innovative ideas for my thesis related to gate.io. Thank u. But I still have some doubts, can you help me? Thanks.
I am a website designer. Recently, I am designing a website template about gate.io. The boss’s requirements are very strange, which makes me very difficult. I have consulted many websites, and later I discovered your blog, which is the style I hope to need. thank you very much. Would you allow me to use your blog style as a reference? thank you!
Your point of view caught my eye and was very interesting. Thanks. I have a question for you. https://accounts.binance.com/en/register-person?ref=P9L9FQKY
Your point of view caught my eye and was very interesting. Thanks. I have a question for you. https://www.binance.com/it/register?ref=PORL8W0Z
I am currently writing a paper that is very related to your content. I read your article and I have some questions. I would like to ask you. Can you answer me? I’ll keep an eye out for your reply. 20bet
Thank you very much for sharing, I learned a lot from your article. Very cool. Thanks. nimabi
Your point of view caught my eye and was very interesting. Thanks. I have a question for you. https://www.binance.com/ru/register?ref=YY80CKRN
Thanks for sharing. I read many of your blog posts, cool, your blog is very good. https://accounts.binance.com/zh-TC/register-person?ref=P9L9FQKY
Thank you for your sharing. I am worried that I lack creative ideas. It is your article that makes me full of hope. Thank you. But, I have a question, can you help me? https://www.binance.info/el/join?ref=V3MG69RO
Thank you for your sharing. I am worried that I lack creative ideas. It is your article that makes me full of hope. Thank you. But, I have a question, can you help me? https://www.binance.info/pt-BR/join?ref=YY80CKRN
Thanks for sharing. I read many of your blog posts, cool, your blog is very good. https://accounts.binance.com/ka-GE/register-person?ref=VDVEQ78S
Can you be more specific about the content of your article? After reading it, I still have some doubts. Hope you can help me. https://www.binance.info/bg/join?ref=DB40ITMB
Your article helped me a lot, is there any more related content? Thanks!
Thank you for your sharing. I am worried that I lack creative ideas. It is your article that makes me full of hope. Thank you. But, I have a question, can you help me?
I don’t think the title of your article matches the content lol. Just kidding, mainly because I had some doubts after reading the article.
Your article helped me a lot, is there any more related content? Thanks!
Thank you for your sharing. I am worried that I lack creative ideas. It is your article that makes me full of hope. Thank you. But, I have a question, can you help me?
Your point of view caught my eye and was very interesting. Thanks. I have a question for you.
Can you be more specific about the content of your article? After reading it, I still have some doubts. Hope you can help me.
Can you be more specific about the content of your article? After reading it, I still have some doubts. Hope you can help me.
I don’t think the title of your article matches the content lol. Just kidding, mainly because I had some doubts after reading the article.
Your article helped me a lot, is there any more related content? Thanks!
Can you be more specific about the content of your article? After reading it, I still have some doubts. Hope you can help me.
Can you be more specific about the content of your article? After reading it, I still have some doubts. Hope you can help me.
Your point of view caught my eye and was very interesting. Thanks. I have a question for you.
Thank you for your sharing. I am worried that I lack creative ideas. It is your article that makes me full of hope. Thank you. But, I have a question, can you help me?
Thank you for your sharing. I am worried that I lack creative ideas. It is your article that makes me full of hope. Thank you. But, I have a question, can you help me?
Your article helped me a lot, is there any more related content? Thanks!
Your article helped me a lot, is there any more related content? Thanks!
Thanks for sharing. I read many of your blog posts, cool, your blog is very good.
I don’t think the title of your article matches the content lol. Just kidding, mainly because I had some doubts after reading the article.
Thank you for your sharing. I am worried that I lack creative ideas. It is your article that makes me full of hope. Thank you. But, I have a question, can you help me?
Your article helped me a lot, is there any more related content? Thanks!