fbpx
All informasjon på Investorkilden er veiledende. Reklame: Siden innholder lenker fra samarbeidspartnere. Mer innhold på sosiale medier: Instagram Twitter

Denne bloggen / nettsiden er ment for alle i aksjemarkedet som ønsker å bli bedre, og det gjelder spesielt meg selv. Derfor begynte jeg å fundere over utviklingen min fram til idag som investor. Hva er mine største lærdommer som investor? Hvordan har jeg gått fram? Hvordan har jeg endret meg? Hvor er jeg nå?

Mitt første aksjekjøp var i 2010, som endte eksepsjonelt dårlig, og i 2011 var jeg i skauen med Forsvaret, derfor var det tilnærmet ingen aktivitet i den perioden. Nedenfor har jeg samlet alle handlene mine mellom 2012 og 2017, også vil jeg prøve å reflektere over utviklingen min fra da til nå. Jeg delte perioden inn i to, den første delen kaller jeg Bambi-perioden, og den andre, Cowboy-perioden.

Periode 1: Bambi

Den første perioden kaller jeg Bambi, og min Bambi periode var fra 2012 til og med 2014. Som alle kan se gjorde jeg maange transaksjoner til en nybegynner å være. Jeg var ivrig som f***. For de som ikke har sett Bambi på isen, se dette klippet, fungerer perfekt som en analogi.

En Bambi i aksjemarkedet beskrives jeg slik
  1. Ingen eller lite erfaring i aksjemarkedet.
  2. Naiv.
  3. Ingen anelse om hvor mye tid og energi som kreves.

Jeg vil påstå at jo yngre du er i en Bambi periode, jo bedre. Er du 40 år og har en familie å støtte, eller har arva penger og hørt at aksjemarkedet går bra, vil det være farlig å komme inn som en Bambi.

Kan man egentlig vite at man er naiv? Dette sier Cambridge Dictionary at naiv betyr, «too willing to believe that someone is telling the truth, that people’s intentions in general are good, or that life is simple and fair. People are often naive because they are young and/or have not had much experience of life».

Kjenner du deg igjen i disse tre punktene er du etter min mening, en Bambi.

GIFSec.com

Etter jeg var ferdig med førstegangstjenesten flyttet jeg direkte til Trondheim hvor jeg ville studere. Her startet min Bambi-periode. Jeg vil beskrive perioden som en god cocktail av mye motivasjon, stor tro på egne evner, ingen respekt for aksjemarkedet og et ønske om finansiell frihet. Vi har alle tro på egne evner, og nybegynnere i aksjemarkedet er intet unntak. Jeg kjøpte aksjebøker, lærte meg Excel, regnet på nøkkeltall, og tegnet opp tekniske formasjoner. Her lærte jeg for eksempel at alle selskaper legger ut dokumenter til investorer under Investor Relations på nettsiden sin, og dermed satt jeg timesvis å puttet dette inn i Excel.

Perioden består av masse aksjekjøp. Analysene var i hovedsak med tekniske indikatorer, dette er lettest å starte med, også la jeg til fundamentale tall etterhvert.

Det finnes løsninger

Et motiverende aspekt ved aksjer er at det er en løsning, skjønner du hva jeg mener? Det er helt klart mulig å lykkes i aksjemarkedet. Og i tillegg, det er flere løsninger. Et stort jævla puslespill, ingenting mer. Klarer du å løse dette gir det deg store muligheter i framtiden.

Løsningen derimot, er svært vanskelig å komme fram til, og la meg understreke, svært vanskelig. Løsning kan til og med endre seg. Og tror vi at vi har løsningen, tar det tid før vi får se fasiten. Del gjerne løsningen i kommentarfeltet, for jeg har ikke funnet den. Akkurat som Bambi tok rennafart ut på isen med store forhåpninger, gjorde jeg det samme.

Dette lærte jeg i denne perioden
  1. Det finnes ufattelig mange fremgangsmåter, og alle har sine negative og positive sider.
  2. Den beste strategien er den som passer personligheten din.
  3. Det er veldig vanskelig.
  4. Det tar masse tid.
  5. Det er viktig å ha kontroll på forventningene.

Jeg tok en strategi test i 2013, og jeg tok samme test på nytt for noen uker siden. Jeg gikk fra vekstsøkende contrarian chartist til contrarian fundamentalist.

Les også: Investeringsstrategi og et viktig spørsmål.

En liten digresjon

En annen ting jeg har tenkt på i det siste er hvordan man burde begynne med aksjer. Når folk spør, hvordan investerer jeg i aksjer, eller, hvordan starter jeg med aksjer? Hva er et bra svar her? Anbefaler man enkelte selskaper man har tro på? Anbefaler man aksjebøker? Anbefaler man blogger? Anbefaler man podcaster? Forklarer jeg mine største lærdommer som investor, som i dette innlegget? Jeg vet ikke, men det er noe jeg funderer på. Det første spørsmålet jeg hadde spurt ville vært, hvorfor vil du investere i aksjer? Også ville jeg sannsynligvis understreket at bruk penger du kan tape. Dette spørsmålet ønsker jeg å se nærmere på. Hvordan er det absolutt beste for nybegynnere å starte? Har du noen tanker rundt dette håper jeg du vil fortelle de i kommentarfeltet nedenfor.

Periode 2: Cowboy

Denne perioden vil jeg kalle Cowboy-perioden min. Nå hadde jeg utviklet noen ferdigheter, blitt oppmerksom på nyttige verktøy, og funnet en plass i aksjemarkedet, og jeg begynte å “løse” puslespillet.

En Cowboy i aksjemarkedet beskriver jeg slik
  1. Noe erfaring fra aksjemarkedet.
  2. Diskuterer aksjer som om man er ekspert.
  3. Funnet en strategi.
  4. «Forstår» alle aksjene man analyserer.

Min Cowboy-periode startet et sted mellom 2014 og 2015. For meg ga en verdi tilnærming mening i aksjemarkedet. Jeg hadde studert økonomi i to år, testet og lest om forskjellige metoder, og jeg var med i min andre aksjeklubb på universitetet. Nå brukte jeg mere tid på å sette sammen en analyse, pitche til gruppen og tenke gjennom investeringen. Jeg hadde på det tidspunktet kommet trygt ned på bakken, og viste at dette vil ta tid og energi. Jeg hadde derimot ikke kommet til den viktige realiseringen om at det er ting jeg ikke vet, jeg ikke vet. Dette puslespillet er svært vanskelig. I tillegg var jeg ikke god på å følge opp investeringene. Perioden består av færre aksjekjøp, og større analyser. Dette kan jeg se tydelig i stolpediagrammet. Kvalitet over kvantitet.

Slik gikk det

Her gikk jeg på noen store blemmer, men gjorde også noen gode kjøp. Dette var en periode hvor oljeprisen var i fokus og oljerelaterte selskaper ble slaktet. Jeg brukte mye tid på oljeservice sektoren, spesielt seismikk. Idag sitter jeg fortsatt i TGS som har gått veldig bra, men jeg prøvde meg på mange flere, som gikk dårlig. Som eksempel prøvde jeg meg på Prosafe før de publiserte at de måtte hente penger, som jeg forventet de måtte, men jeg hadde aldri vært borti et sånt case så det gikk alt annet enn forventet. Alt i alt fra den perioden har jeg blitt rikere på kunnskap, men ingenting annet.

Disse praktiske tingene erfarte jeg i denne perioden
  1. Gjeld er livsfarlig i nedgangsperioder.
  2. Ikke forvent at at ting går etter planen, uventede ting kan skje.
  3. En sektor vil komme tilbake når den har justert seg etter markedsforholdene.
  4. Lederteamet i selskapet er viktig.
    1. Den siste er lærdom fra Oceanteam investeringen min som jeg enda ikke er 100 % ute av. Har en psykologisk knekk med dette selskapet, ble kvalm bare jeg tenkte på det nå. Blir sannsynligvis et refleksjons innlegg senere.

Periode 3: ???

Når man nærmer seg sitt nåværende punkt i utviklingen blir det vanskelig å gjøre en god vurdering av hvordan man ligger an. Mulig jeg fortsatt er i Cowboy-perioden for alt jeg vet, men det er noen ting som har forandret seg.

Slik vil jeg beskrive min nåværende situasjon
  • Fokuserer på fondsportefølje.
  • Stor ydmykhet overfor enkeltaksjer.
  • Bruker svært lang tid på å analysere enkeltaksjer hvis jeg først setter igang.
  • Bruker mer tid på å tilegne kunnskap (bøker, podcaster, blogger, fond) og bygge opp investorkilden.

Hvis du må trekke ut din største lærdom som investor fram til nå, hva ville det vært? Hvis du kan fortelle dette i kommentarfeltet ville vi alle satt utrolig pris på det.

3 thoughts on “Mine Største Lærdommer Som Investor

  • juli 18, 2018 kl 9:48 pm
    Permalink

    Setter pris på å lære av erfaringene. Har akkurat startet opp med litt enkeltaksjer selv, dog etter å ha bygd opp en brukbar sum i fondsporteføljen (DNB Teknologi, DNB Emerging markets, DNB Miljøinvest, i tillegg til Alfred Berg Aktiv og Wellington Strategic Eurp Eq D). Mer som en blind mann på bordell enn bambi på isen; tar i det jeg blir anbefalt å ta i. Så jeg har primært fulgt de rådene jeg får fra banken (noe ukritisk), med unntak av DNB Teknologi som jeg valgte selv….Basert på at jeg hadde hørt om det tidligere (man må bare sette pris på den dyptgående analysen).

    Har over flere år drevet med valuebetting på oddsmarkedet, så jeg er ganske nummen i forhold til å se røde tall. Heldigvis, for det var ganske blodrødt de første dagene. Har dog lært mye. De første to aksjene jeg kjøpte, valgte jeg basert på (nesten litt flaut) hegnar-forumet og (ikke fullt så flaut) tekinvestor. De to andre var litt tilfeldig. Først en basert på, det jeg i min totale ignoranse, anså som et bra kursmål (uten å ha peiling på hvorfor kursmålet var som det var) og Europris, som jeg er mest inne i. Det kom som en konsekvens av at jeg så hundreogørten videoer om at børskrakket kommer med en konklusjon om at «kommer krisen begynner folk å handle såpa si på tilbud». I tillegg til at jeg ville prøve å gå motstrøms – dette var i det aksjen falt en del.

    Er overhodet ingen økonom, så den største dørstokken for min del er å skjønne hvordan alt fungerer, hva man skal se etter og hvorfor. Deretter å forstå hvordan hver sektor opererer og deres fremtidsutsikter. Leser de mest absurde og tunge rapporter, hamstrer inn bøker og ser på intervjuer til langt over sengetid.

    Igjen, fint å lese erfaringer fra noen som en gang har vært i en, om ikke annet, tilnærmet lik situasjon som jeg er i nå.

  • juli 19, 2018 kl 9:05 am
    Permalink

    Hei! Først og fremst rått at du ikke blir demotivert av tap. Det er lett å bli når man starter og kun leser om andre som gjør det bra (gjerne de som gjør det bra som prater om hvordan det går). Hahaha, en blind mann på bordell, nå ler jeg. Men ja, skjønner akkurat hva du mener. Bambi på isen, blind mann på bordell, eller et barn i en godteributikk. Analogiene er uttalige.

    Aksjeforum er livsfarlig hvis man ikke vet hvordan man skal håndtere informasjon derfra. Jeg tapte 85 % av alle pengene mine når jeg var 18 år via forum tips. Det viktigste å ha i bakhodet før man hopper inn i dette er at man må bruke penger man kan tape, og forvente å tape de pengene (det klarer ingen, alle tror de er flinkere enn hva de er). Man kan ikke ha tanken om å bli rik (lettere sagt enn gjort hvis man er ny).

    En ting jeg anbefaler er å loggføre kjøpene dine, og skrive tanken bak de og planen du ser for deg i øyeblikket. Dette hjelp deg til å lære av alt du gjør enklere. Svar på disse spørsmålene for eksempel: Hvorfor kjøper jeg? Hva kan gå feil? Hva tror jeg skjer fremover (1 år, 5 år, 10 år)? + Andre tanker rundt kjøpet du kommer på.

    Banken har jo selvfølgelig valgt ut kun aktive fond ser jeg (er jo her de tjener penger). Rådet i gata er i dag å investere i globale indeks fond. Mye billigere, og det er mange bevis på at flertallet av aktive fond ikke klarer å slå indeksen sin, uten at jeg har de bevisene for hånd. Men samtidig ser jeg flere og flere som snakker imot å investere i indeks. En av grunnene er at ved å investere i indeksfond, investerer vi blindt i alle selskaper. Uavhengig om de er dyre eller billige. Disse investeringene bidrar ikke til at markedet prissetter dyreselskaper lavere (ved å ikke kjøpe de/selge de), eller billige selskaper dyrere (ved å kjøpe de). Man mister den naturlige og rettferdige utvelgelsen. Hvis alle investerte i indeksfond ville markedet til slutt stå stille, siden ingen ville gjøre aktive veddemål og vurderinger. Dette er spennende å tygge på for de som er interessert i markedet utover det å kun tjene penger. Så dette er en vurdering du må gjøre.

    Personlig vil jeg ha største delen av min fondsportefølje i globale indeksfond, med «krydder» i form aktive fond (DNB teknolog og Franklin Tech per nå. Jeg ønsker også eksponering mot sjømat.). Etter jeg har satt opp en fondsportefølje med disse ingrediensene vil jeg begynne med enkeltaksjer igjen. Grunnen til det er at sannsynligvis vil jeg ikke være profitabel med disse veddemålene i enkeltaksjer før om mange år. Jeg har erfart hvor vanskelig det er, men jeg trenger mer erfaring og mer kunnskap før jeg virkelig kan gjøre aktive veddemål i enkeltselskaper bra. Så når jeg har fondsporteføljen i boks, kan jeg bygge videre på erfaringene mine og kunnskapen min i enkeltaksjer.

    Gleder meg til å se hvordan det går! Kan jeg følge deg på Twitter for eksempel? Og takk for tips om Tekinvestor, hadde ikke hørt om det forumet.

    Takk for en super interessant kommentar =) Håper svaret står i stil.

  • Tilbakeping: Tanker om et Feilslått Aksjekjøp - Hva jeg lærte og tar med videre!

Kommentarfeltet er stengt