fbpx
Dette er annonsørinnhold. Det er et annonseprodukt som lar annonsører gå dypere inn på temaer som er viktig for dem. Annonsøren har skrevet innhold på egenhånd. Les mer om annonser.
All informasjon på Investorkilden er veiledende. Reklame: Siden innholder lenker fra samarbeidspartnere. Mer innhold på sosiale medier: Instagram Twitter

De aller første børsene oppstod i Nord-Itaia og Flandern så tidlig som på 1500-tallet. Da samferdselen ble stadig bedre konsentrerte også handelen seg i større grad i de store byene. Forholdene lå da til rette for å starte det som i senere tid ble kalt børsen.

De aller eldste børsene omsatte valuta, eller veksel. Det var først på 1600-tallet og så sent som 1700-tallet av børsene utvidet sine repertoarer.  Da kom børshandel også med aksjer fordi det oppstod et større behov for kapital til virksomhetene og kolonialene. Først ut med handel av verdipapirer var Amsterdam i 1611.

Industrialisering

Under industrialiseringen i den vestlige delen av verden oppstod det også større behov for å innhente større mengder kapital for å etablere fabrikker, utsalgssteder og bedrifter. Selv de velstående enkeltpersonene hadde problemer med å finansiere de store investeringene som krevdes ved byggingen av jernbaner og nyere industri.

Børsen og aksjehandel løste store deler av denne problemstillingen da det muliggjorde det for alle å kjøpe mindre andeler i selskaper og prosjekter, med betydelig mindre ansvar. På denne måten kunne initiativtakerne skaffe seg de mengdene kapital de trengte for å ferdigstille prosjektene sine, og det ble mulig for enkeltpersoner å kjøpe mindre eiendeler i store prosjekter.

På denne tiden var det lite behov for veiledning innen handel av aksjer siden markedet var såpass begrenset og lite. I dag er situasjonen en helt annen siden det er nærmest uendelig med alternativer og valgmuligheten på børsen.

Børskrakk

Historisk har det også vært flere børskrakk som har oppstått når publikum raskt har endret mening om fremtiden. Krakkene oppstår når mange investorer plutselig vil selge seg ut på samme tid, og da vil prisen raskt falle på aksjene. Denne typen fall i pris kan skremme enda flere til å selge sine aksjer, og dette fører til en ond sirkel der prisen synker eksponentielt.

Det største og mest kjente børskrakket i nyere tid er det store sammenbruddet på Wall Street 29.oktober 1929. Dagen er også kjent som Black Tuesday. De få dagene i forløpet av denne historiske dagen ble verdiene av aksjemarkedet i USA halvert.

Selv om kun ca 1% av amerikanere eide aksjer på den tiden forårsaket det allikevel at næringslivet mistet all finansiering på bare et par dager, og ingen evnet plutselig å betjene sine lån. Konkursbølgen var derfor et faktum. I kjølvannet av denne finanskrisen kom den store depresjonen i USA som varte godt ut på 1930-tallet.