Visa er ubestridt det største kortselskapet i verden. Med en årlig omsetning på mer enn 240 milliarder kroner og mer enn 100 milliarder transaksjoner er de større enn alle konkurrentene, inkludert både Mastercard, Diners, American Express og Discovery. På denne siden tar vi en titt på hvordan Visakort betalinger fungerer, med netthandel som utgangspunkt.
«Alle» har et Visakort
Visa ble etablert i USA i 1958 og var opprinnelig lansert som en kriseløsning av Bank of America i en tid med sterkt presset amerikansk økonomi. Med muligheten for å kunne kjøpe ting på kreditt ble det raskt et populært betalingsmiddel, og dermed var de første kredittkortene født. Visa fant etter hvert veien ut i verden, hvor de i dag finnes i nærmere 200 land. Med et Visakort kan du betale nesten hvor som helst, selvsagt også på nettet.
Hvis du ikke fortsatt har et Visakort så er sjansene store for at du på ett eller annet tidspunkt har hatt et. Nå hopper norske banker litt frem og tilbake mellom Visa og MasterCard, men Visa fortsetter å være det mest utbredte alternativet. Enten du er i butikken, trenger raske kontanter fra en minibank, eller vil kjøpe deg noe på nettet så er Visa med deg hele veien. Enten du er i Norge eller på andre siden av kloden. Visa er der også.
Sikre betalinger også på nettet
Når netthandel virkelig begynte å ta av tidlig på 2000-tallet så var Visa på plass fra første stund. Med skreddersydde løsninger for å kunne håndtere nettbetalinger så er det både enkelt og trygt enten du gjør små eller store kjøp. Visa kan brukes til alt fra å handle matvarer på nettet til å kjøpe dyre ferier. Det er like trygt enten du er hos casino som tar norsk visa, eller du kjøper deg en ferie. Visa Secure løsningen gjør at du kan passord beskytte transaksjonene dine, og vil måtte bekrefte betalingen din på SMS eller med Bank ID.
Skulle mot formodning noe skje, som at betalingsopplysningene dine kommer på avveie, så er det her en av de store fordelene med å benytte seg av Visa kommer til syne. Med en egen avdeling som bare jobber med å løse svindelsaker kan du være trygg på at vedkommende som har svindlet deg vil ha noen som raskt puster dem i nakken. Banken din er også instruert til å refundere beløpet ditt omgående, og det er forholdsvis enkelt å bevege seg gjennom prosessen med å få stengt kortet og skaffet seg et nytt. Hele opplegget er proft fra A til Å.
Ikke den rimeligste løsningen
Der Visa ikke alltid høster like gode ordlag er på kostnadssiden. Visabetalinger er nemlig ikke alltid de rimeligste. Visa sin modell baserer seg nemlig på at de legger til rette for selskaper å utføre betalinger, men tar en avgift for transaksjonene. Denne avgiften blir ofte videreført til deg som forbruker. Det kan være snakk om noen få kroner, men også langt høyere beløp da det kan avhenge av størrelsen på kjøpet du gjør. Brukere av kredittkort kan også vente seg høye renter om de ikke betaler tilbake innen fristen.
Hvis du noen gang har hatt erfaring med at du skal få penger tilbakebetalt til et Visakort, for eksempel om du avbestiller et hotellrom eller en flyreise, så kjenner du til at dette ikke alltid er det raskeste. Mens innbetalinger alltid skjer umiddelbart, så er tydeligvis den reverserte prosessen mye mer komplisert. Er du heldig tar det et par dager å få pengene tilbake, men det kan også gå opp mot en uke.
Oppsummert, her er en oversikt over de største fordelene og ulempene med å bruke Visa:
Fordeler:
- Svært tilgjengelig
- Mange bruksområder
- Ulike kortløsninger
- Proft selskap med høy sikkerhet
- Enkelt å bruke
Ulemper:
- Kan være høye gebyrer
- Tar ofte lang tid å få tilbakebetalt penger
- Kredittkortene kan være dyre om du ber om utsettelse
Nettside om finans, sparing og personlig økonomi. Vårt mål er å bli økonomisk sterke ved å spare penger og investere smart.