fbpx

Hvordan går det med Verdens Første ETF styrt av Kunstig Intelligens?

All informasjon på Investorkilden er veiledende. Reklame: Siden innholder lenker fra samarbeidspartnere. Mer innhold på sosiale medier: Instagram Twitter

Oktober 2017 ble verdens første ETF styrt av kunstig intelligens lansert. AI Powered Equity ETF (ticker: AIEQ) er utviklet av EquBotAIEQ bruker en maskinlæring algoritme utviklet av EquBot, kalt “EquBot model”, som kjører på IBM Watson, for å velge ut aksjer. I tillegg bruker de Google Deep Mind (10 %), men det er i hovedsak IBM Watson (90 %). En blanding av AI og aksjehandel, hva er det å ikke like?

Aksjerobot = The Holy Grail?

I prospektet står det at de vil plukke ut mellom 30 – 75 aksjer og REITs notert i USA. I tillegg vekter algoritmen beholdningen slik at risikoen skal være lik en vanlig S&P 500 ETF. Algoritmen rangerer daglig utvalget av aksjer etter hvordan de sannsynligvis vil gjøre det de neste 12 månedene (med andre ord, kortsiktig spekulering). Det er ingen restriksjon på markedsverdi, og et selskap kan ikke utgjøre mer enn 10 % av porteføljen. Løpende kostnader er 0,75 %.

Enkelt sagt, maskinen prøver å holde risikoen lik markedet og samtidig skape meravkastning. Også kjent som: The Holy Grail.

Her er en 7 minutter video om IBM Watson.

Bør jeg investere i aksjeroboter?

Ved å ta en kjapp titt på utviklingen i forhold til S&P 500 kan det bli fristende å bli en troende. Siden lanseringen er AIEQ opp 18,2 %, og S&P 500 er opp 13,5 %.

Etter en trøblete start, har AIEQ utkonkurrert S&P 500 siden. Narrativet rundt den dårlige starten er at maskinen måtte lære seg aksjemarkedet før den kunne begynne ordentlig. Om dette er sant eller ikke tipper jeg kun noen få personer kan si noe om, for oss tror jeg det beste er å ikke legge noe vekt på det. Det er kun en god fortelling som er lett å godta.

Moneygeek peker også på utfordringen om at vi ikke får noe informasjon hvordan algoritmen velger ut aksjer.

I prospektet står det følgende:

“Each day, the EquBot Model ranks each company based on the probability of the company benefiting from current economic conditions, trends, and world events… “

Fra MarketWatch artikkel:

“EquBot said to develop its portfolio, the fund’s software would “constantly” analyze information for roughly 6,000 U.S.-listed stocks, scanning through regulatory filings, news articles, social media posts, and traditional financial metrics—such as factors pertaining to correlations and valuations—to find investments it perceives as undervalued. A human manager will then confirm the choices“

Les også: Hva er en aksje?

Hvordan analyserer aksjeroboter?

Det er vagt. Ser den på cashflow? Bruker den teknisk analyse? Hva slags nøkkeltall ser den på? Baserer den seg på en verdi strategi eller momentum? I tillegg til dette analyserer IBM Watson en hel del ustrukturert informasjon (nyheter, artikler, tweets, bloggere). Hvordan sorteres dette, og hva vektes?

Det er forståelig at de vil gjemme gullformelen, siden det er sannsynligvis ganske enkelt å replikere hele greia for andre med samme kunnskap og teknologi, men noe må de fortelle til oss investorer. Det holder ikke å peke på hvor revolusjonerende det er. 

Si AIEQ begynner å underprestere S&P 500. Er det på bakgrunn av strategien eller en feil i systemet? En verdi investor eller trader vil periodevis underprestere markedet, men det betyr ikke at strategien er dårlig. Når vi ikke vet hvordan AIEQ gjør det den gjør, er det enkelt å dra irrasjonelle slutninger i nedoverbakke. 

Her er et 4 minutters intervjue med med-grunnlegger Art Amador

2 andre ETF’er styrt av kunstig intelligens

The AI Powered International Equity ETF (Ticker: AIIQ)

  • Oppstart 08.06.2018
  • 80 – 250 selskaper, best for de neste 12 månedene.
  • Capped at 10 % of portfolio
  • Ingen grense på markedsverdi
  • Løpende kostnader: 0,79 %

Active AI Global Equity ETF (Ticker: MIND)

  • Oppstart 01.11.2017
  • Løpende kostnader 0,55 %
  • Investerer i sektor ETF’er

Et eksperiment inntil videre

Dette forblir kun en fascinasjon for meg. Det er helt nytt. Lite konkret informasjon. Og et felt som er ekstremt avansert. Derfor passer ikke dette til in portefølje. Jeg lar andre ta den høye risikoen, og eventuelt avkastningen det måtte medbringe. Hva tenker du?

Per nå har AIEQ følgende top 10 plasseringer (som betyr størst sannsynlighet for avkastning de neste 12 månedene):

kunstig intelligens aksjemarkedet

Noen som har tittet på denne, eller noen andre av samme slag?

Les også: Økonomiske formler for aksjeanalyse