Oslo Børs består av tre markedsplasser per dags dato, Oslo Børs, Oslo Axess og Merkur Market. Oslo Børs hadde første handelsdag i 1819, Oslo Axess i 2007 og Merkur Market i starten av 2016.
Se også: Oversikt over Merkur Market noteringer.
Merkur Market er ikke et regulert marked, som Oslo Børs og Oslo Axess, men det man kaller en Multilateral Handelsfasilitet, heretter MHF. Forskjellen er i hovedsak at en MHF er en konsesjonspliktig tjeneste etter verdipapirhandelloven, og ikke børsloven.
Dette er et sted jeg tror det kan ligge muligheter for smarte investorer, som vet hva de gjør. Det er ikke et sted for nybegynnere!
Her er 8 ting du må vite om Merkur Market før du angriper markedsplassen.
Les også: Spar penger ved å bruke spareappen Lunar. Jeg prøvde i 40 dager.
8 ting om Merkur Market
- Merkur Market gir også aksjeselskaper (AS) mulighet til å notere seg, det er ikke mulig på Oslo Børs og Oslo Axess, der kan bare allmennaksjeselskaper (ASA) noteres.
- Ved Merkur Market er det krav til minst 30 aksjeeiere, for Oslo Børs og Oslo Axess er det henholdsvis krav til minst 100, og 500 aksjeeiere.
- Det er ikke flaggeplikt på Merkur Market, det betyr at man kan kjøpe seg opp i et selskap uten å måte si ifra hvis man krysser flaggegrensene. For Oslo Børs og Oslo Axess må man flagge når man krysser en eierandel på 5 %, 10 %, 15 %, 20 %, 25 %, 1/3, 50 %, 2/3 eller 90 %.
- Tilbudsplikten gjelder ikke på Merkur Market, det vil si at hvis en aksjonær krysser 33 %, 40 % eller 50 % eierandel, trenger ikke aksjonæren å by på resten av aksjene. Det kreves på Oslo Børs og Oslo Axess.
- Ved Merkur Market er det ikke krav til å følge regnskapspraksisen IFRS, de kan også velge NGAAP eller en annen godkjent regnskapspraksis.
- Ingen krav, eller anbefaling, om å levere kvartalsrapporter på Merkur Market. Halvårsrapporten har frist en måned etter Oslo Børs og Oslo Axess.
- Det er en mye raskere opptaksprosess på Merkur Market, hvor det tar mellom 1 til 2 uker. For Oslo Børs og Oslo Axess tar det 4 – 8 uker.
- Ved opptak på Merkur Market er det ikke krav til å utarbeide et prospekt. Det må du på Oslo Børs og Oslo Axess. Ved noen tilfeller må de allikevel utarbeid dette dokumentet, hvis for eksempel noteringen skjer i sammenheng med et offentlig tilbud om tegning, eller kjøp av aksjer.
Husk, regler endres stadig, så jeg kan ikke garantere at noen av de ikke blir endret.
Les også: Alt du trenger å vite om indeksfond.
Nettside om finans, sparing og personlig økonomi. Vårt mål er å bli økonomisk sterke ved å spare penger og investere smart.