fbpx
All informasjon på Investorkilden er veiledende. Reklame: Siden innholder lenker fra samarbeidspartnere. Mer innhold på sosiale medier: Instagram Twitter

Innlegg av Bevisstinvestor om bærekraftig investering. Besøk og følg @bevisstinvestor på Twitter og Bevisstinvestor.no

Vil du skrive gjesteinnlegg på Investorkilden? Ta kontakt her.

Fokus på bærekraftig investeringer

Bærekraftig investeringer har i det siste fått mye mer oppmerksomhet i media enn før, da det ble sett på som veldig nisjepreget. Holdningen var at man fikk mindreavkastning samtidig som det hadde begrenset effekt. Nylig har det imidlertid blitt klart at man i mange tilfeller oppnår samme – eller bedre – avkastning ved å velge bærekraftig enn ved en global indeks som inkluderer alt. Det kan med stor sannsynlighet variere over tid, men det er vanskelig å finne noen som hevder at bærekraftige investeringer er gitt å gi mindreavkastning fremover.

Vindmølle

De siste årene har bærekraftige investeringer gitt god avkastning og det er en klar megatrend. Kina sier nei til mer søppel fra Vesten. EU innfører pant på flasker og restriksjoner på engangsplast. Folk er generelt mer opptatt av det grønne skiftet. Skyskam er årets nyord i Sverige. Diskusjonen er om elektrisitet eller hydrogen tar over for fossilt brensel for biltransport – ikke hvorvidt fossilt drivstoff fases ut.

Effekten av bærekraftig investeringer

Når det kommer til effekten av bærekraftig investering er det mer varierte holdninger. Nordea publiserte i november 2018 et regnestykke som viste at hvor du plasserer dine investeringer har veldig stor effekt som klimatiltak. Nordea mente at aksjer i grønne fond kan være 27 ganger mer effektivt, sammenlignet med å kutte flyreiser, bilkjøring og kjøttmiddag. Det kom også folk ut i media som mente dette ikke var riktig.

Aksjene vil kun bytte eiere og alt vil fortsette som før. Så lenge det er lønnsomt og lovlig å investere i fossilnæringen vil det alltid være folk som er villige til å kjøpe disse aksjene.

Finansprofessor Thore Johnsen ved Norges Handelshøyskole.

Det at noen kjøper de aksjene har Johnsen rett i, det vil alltid være en kjøper når noen selger for å få gjennomført en transaksjon – og så lenge aksjene gir god avkastning vil de også – i alle fall på kort sikt – tiltrekke seg ny kapital fra investorer som kun styrer etter avkastning. Dette så vi skje i Vice fond som investerte i tobakk, gambling og annet som var lovlig, men ble sett på som uetisk av noen.

Les også: Hva er en aksje?

Det at noen av oss ikke putter pengene våre i et oljeselskap vil i seg selv ikke stoppe den industrien, men de selskapene vil over tid få dyrere kapitalkostnad og være mindre lønnsomme. Samtidig som de gode og grønne selskapene får tilgang til mer og billigere kapital, kan vokse markedet sitt, øke sine R&D budsjetter og bli enda mer relevante fremover.

Du får selv finne ut om du tror bærekraftige investeringer vil gi mer- eller mindreavkastning fremover – og om det har en effekt eller ikke. Et tilleggsmoment å tenke over er at det er et verdivalg. Hva du investerer i sier noe om hvem du er. Du støtter selskaper, deres visjon og gjøremål, gjennom din investering av sparepengene dine. Dette er ingen investeringsanbefaling, men her er tre fond du kan titte nærmere på hvis bærekraftige investeringer fanger din interesse.

Det spissede alternativet: Invester i grønn energi

Vil du investere i grønn energi kan du se nærmere på DNB Miljøinvest. Det er et aktivt forvaltet aksjefond som investerer i selskaper som bidrar til å redusere energirelaterte klimautslipp. Fondet kommer i to varianter. Med og uten “R” på slutten. Forskjellen er at du uten R betaler 1,75% i året, mens du med R betaler 0,75 % pluss 20 % av avkastning over indeks. Tror du de leverer langt over indeks velger du førstnevnte, hvis ikke går du for sistnevnte (“R”).

Det brede alternativet: Invester i bærekraftig selskap generelt (og noen nøytrale selskap)

Vil du investere bredere enn bare energi, kan du vurdere Storebrand sitt aktive fond; Globale løsninger. Det inneholder bærekraftige selskaper innen et utall bransjer, samt en del “nøytrale” selskap fra teknologi og finansverden. Innslag av teknologi og finans gjelder imidlertid veldig mange andre generelle bærekraftsfond også. Fondet koster 0,75 % i året.

Les også: Skal vi velge Aktive- eller Passive fond?

Det billige alternativet: Invester i et indeksfond hvor det verste er plukket ut

KLP tilbyr et svanemerket fond som heter Mer Samfunnsansvar. Det er et globalt indeksfond som inkluderer selskaper valgt ut fra KLPs egne kriterier og ESG data fra tredjepartsleverandører. Metoden fra miljømerket Svanen er gitt, men KLP har lagt på ytterligere krav selv. Siden det ikke er et aktivt forvaltet fond kan det komme inn selskaper som ikke umiddelbart vil være på linje med generell oppfatning av bærekraftige selskaper, men i det store og hele er det et veldig godt alternativ til meget lave 0,32 % i året.

Avslutningsvis vil jeg gjerne takke Investorkilden for invitasjonen til å skrive en gjesteblogg. Du finner ham på Twitter som @investorkilden. Har du lyst til å lese mer om bærekraftig investering, kan du også følge meg på bloggen min bevisstinvestor.no og på Twitter som @BevisstInvestor.

Fotnote 1
Mener Grønne fond er 27 ganger mer effektivt enn andre klimatiltak
How we calculated the 27x efficiency on sustainable savings
Nordea’s illustrative analysis on carbon footprint from savings

Fotnote 2
Mener Nordea villeder kundene om klima

2 thoughts on “Bærekraftig Investering

Kommentarfeltet er stengt