fbpx
Dette er annonsørinnhold. Det er et annonseprodukt som lar annonsører gå dypere inn på temaer som er viktig for dem. Annonsøren har skrevet innhold på egenhånd. Les mer om annonser.
All informasjon på Investorkilden er veiledende. Reklame: Siden innholder lenker fra samarbeidspartnere. Mer innhold på sosiale medier: Instagram Twitter
Det finnes langt gunstigere måter å forvalte sparepengene dine på enn å ha dem på konto i bank. Er du en av mange som vegrer deg for å ta steget videre fra sparekonto til aksjemarkedet, har du trolig mange ubesvarte spørsmål og kanskje noen forestillinger om at man må være økonomiekspert eller ha en sjette sans.

Hvordan bør man gå frem for å få sparepengene til å vokse? Hvilke hensyn bør tas?

– En god start er alltid å teste din egen risikoevne. Se på selskapet eller markedet du ønsker å investere i, følg med på kursene og se hvordan de har utviklet seg over tid. Tenk grundig gjennom scenarier for hvordan du skal kunne leve med investeringen både i oppgangstider og nedgangstider. Det er viktig å finne investeringer man kan leve godt med over tid.

Mange gjør stikk motsatt av det de burde.

Akkurat det rådet er det ikke alle som følger. Ifølge Forvaltningshuset velger mange en strategi de ikke kan stå ved når markedet faller.

– Den første tanken som slår mange, er å selge i nedgangstider. Men det er faktisk det stikk motsatte du skal gjøre; ha is i magen og heller kjøpe litt flere aksjer, råder de.

Penger i banken eller investere?

Forvaltningshuset mener at det må være en grunnleggende aksept hos investor å ta risiko dersom man ønsker å investere i aksjer eller aksjefond.

– Å ha sparepengene i banken er risikofritt. Det kan være helt riktig for enkelte, eller for deler av kapitalen. Samtidig kan man ikke oppnå gevinst utover renteinntekten. Dersom man kan akseptere noe risiko, får man også muligheten til å kunne få en gevinst ut over risikofri rente, ofte kalt risikopremie. Den finner man f.eks. i obligasjoner og aksjer.

Ingen ekspert? Tenk langsiktig

Historisk sett har sparing i aksjer vist seg å gi høyere avkastning enn vanlig sparing i bank. Samtidig er det knyttet mer risiko til denne spareformen, og man må vurdere avkastning og risiko på egne investeringer. De færreste klarer å spå kortsiktige svingninger i markedet, derfor bør man fokusere langsiktig. For de fleste anbefaler man å bruke fond, om man ikke har veldig stor interesse for enkeltselskaper.

Flere investeringer for lavere risiko.

Videre anbefales det at man diversifiserer porteføljen, der man sprer investeringene på tvers av tid og investeringsobjekter. Diversifisering innebærer at du reduserer risiko som er knyttet til forhold som er særskilte for den enkelte aksje. Denne type risiko kalles usystematisk risiko, og kan diversifiseres bort uten å redusere forventet avkastning.

– En portefølje bør være spredt på ulike regioner, sektorer, aktivaklasser og rentesegmenter, råder Forvaltningshuset.

– Slik får man investeringer som har lav samvariasjon med hverandre.

Forvalte selv eller få hjelp?

– Man kan få god veiledning og oppfølging hos fondsforvalterne eller i bankene. De investorene som har tid og kunnskap nok til å være sin egen rådgiver, og er en bevisst innkjøper, kan trives godt i produktmiljøene som DNB og Pareto.

Dersom man har en viss størrelse på forvaltningskapitalen bør man vurdere å bruke en rådgiver med sammenfallende interesser som en selv.

– Vi som er uavhengige rådgivere tar kun betalt av investoren selv. Vår inntekt er lik uansett hvilke fond og forvaltere som velges, og hvilken risiko som er riktig for hver enkelt.

Hvem er Forvaltningshuset?

Forvaltningshuset er et frittstående finanskonsern som tilbyr tjenester tilknyttet kapitalforvaltning og finansiell rådgivning til norske privatpersoner, stiftelser og bedrifter. Forvaltningshuset har mer enn 60 ansatte fordelt kontorer i Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Drammen, Tønsberg og Stjørdal. I over 11 år har deres formuesforvaltere bistått investorer og formuende privatpersoner med rådgivning og langsiktig kapitalforvaltning. 

Proff

Offisiell foretaksinformasjon

  • Juridisk navn: FORVALTNINGSHUSET NORGE AS
  • Org nr: 990 317 844
  • Selskapsform: Aksjeselskap
  • navn: FORVALTNINGSHUSET AS
  • Daglig leder: Michael Vågen Sivertsen
  • NACE-bransje: 120 Verdipapirmegling

19 thoughts on “Hvordan få sparepengene til å vokse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *