fbpx
All informasjon på Investorkilden er veiledende. Reklame: Siden innholder lenker fra samarbeidspartnere. Mer innhold på sosiale medier: Instagram Twitter

En aksje representerer en eierandel i et selskap. For oss som investerer, er det vitalt at vi ser på en aksje slik, vi eier selskapet. Tradere derimot, de investerer ikke, de spiller markedet, og den kortsiktige eller langsiktige kursutviklingen. Det finnes selvfølgelig hybrider mellom investorer og tradere, men dette er hovedforskjellen.

Hva er forskjellen på aksjer og preferanseaksjer?

Det er to type aksjer, ordinære aksjer og preferanseaksjer. Ordinære aksjer er lavest i hierarkiet, før disse aksjonærene får en bit av fortjenesten til selskapet, må alle andre kreditorer og eiere få sitt. Preferanseaksjer er nivået før ordinære aksjer.

aksjer og gjeld

Se Investor William A. Ackman forklare

Ordinære aksjer

Å eie ordinære aksjer i et selskap gir oss rett til å motta utbytte og stemme ved generalforsamlinger. Går selskapet dårlig, vil vi tape penger siden vi eier selskapet. Har et selskap en markedsverdi på 200 millioner, og det er utestående 1 million aksjer, vil en aksje være verdt 200 kr.

Et selskap kan ha flere aksjeklasser, hvis vedtektene sier det. Det kan for eksempel skje hvis et familieeid selskap vil børsnotere selskapet, men ikke gi fra seg kontrollen. Da kan de opprette to aksjeklasser, A og B. A-aksjene kan da for eksempel gi 5 stemmer per aksje, og B-aksjene gir 1 stemme per aksje, som vanlig. Aksjeinvest har skrevet mer om dette, se her.

Det er ingen klare, og tydelige regler på forskjellen mellom aksjetyper. For å finne forskjellen til aksjeklassene i et selskap, må vi lese vedtektene.

3 måter å tjene penger på med aksjer

Les også: Mitt Første aksjekjøp, og hvordan jeg tapte 85 % over natta.

Den første er utbytte, som er en utbetaling direkte fra selskapet til eierne. Noen selskaper har klare målsetninger om å utbetale en viss andel av resultatet vært år, andre ikke. Vekstselskaper betaler vanligvis ikke utbytte, da selskapet trenger penger for å vokse. Store, stabile selskaper som Statoil og Orkla, betaler vanligvis regelmessig.

aksjer utbyttebetaling

Den andre metoden for å tjene penger på ordinære aksjer er kursstigningen. Det vil si at vi kjøper en aksje til 100 kr, og selger til 150 kr. Da har vi gjort 50 % gevinst.

Den tredje metoden er å shorte en aksje, det betyr at vi tror kursen skal gå lavere og vil vedde på det. Man shorter en aksje ved å låne en aksje, selge den, kjøpe den tilbake etter kursen har falt, og levere den tilbake til der vi lånte den fra. Det vil se slik ut:

  1. Låner en aksje fra noen, med pris 100 kr.
    • Du betaler for å låne aksjen, du kjøper den ikke for 100 kr.
  2. Selger aksjen. (+100)
  3. Kursen synker til 50.
  4. Vi kjøper den tilbake. (-50)
  5. Leverer den tilbake til opprinnelig eier.
  6. Vi har tjent 50 kr – pris for å låne aksje.

Preferanseaksjer

Denne type eierandel er mer lik gjeld enn ordinære aksjer. Preferanseaksjer gir rett til spesifikke utbetalinger, på spesifikke datoer, akkurat som en obligasjon. Disse utbetalingene vil bli utbetalt før de ordinære aksjonærene får noe, men de har derimot ikke stemmerett ved generalforsamlinger. Ved konkurs har preferanseaksjer bedre rettigheter enn ordinære aksjer.

En preferanseaksje kan enten ha kumulativt utbytte, eller ikke. Hvis en preferanseaksje har kumulativt utbytte, betyr det at hvis selskap ikke utbetaler avtalt utbytte et år, må denne utbetalingen bli betalt neste gang, i tillegg til årets, før ordinære aksjer kan motta utbytte. Det vil se slik ut:

Preferanse aksjer

Husk å sjekke detaljene i selskapets vedtekter om hvordan de har satt sammen kapitalstrukturen.

32 thoughts on “Hva er en Aksje?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *