fbpx
All informasjon på Investorkilden er veiledende. Reklame: Siden innholder lenker fra samarbeidspartnere. Mer innhold på sosiale medier: Instagram Twitter

Når det skjer en aksjekorreksjon blir det mye prat og diskusjoner rundt markedet, plutselig våkner vi. Husk at vi reagerer sterkere på tap enn gevinst, det er ved fall følelsene settes i sving. Og når dette skjer har alle eksperttips.

*Børsen faller 3 %*

“Dette må du gjøre når aksjer faller!”

eller

“På vei til aksjekorreksjon, dette bør du gjøre!”

eller

“Nå MÅ du kjøpe”

eller

Hva er en aksjekorreksjon

Disse overskriftene fant jeg på, og de ikke langt fra virkeligheten vil jeg påstå, men du skjønner poenget. Derfor blir spørsmålet, skal vi reagere som mediene reagerer på en aksjekorreksjon?

Hva er en aksjekorreksjon?

En aksjekorreksjon er et fall på 10 % eller mer. Hvis hovedindeksen på Oslo Børs falt 10 % betegner vi det som en aksjekorreksjon. Dette begrepet blir brukt om selskaper og sektorer også.

Her er aksjekorreksjonene på Oslo Børs siden 2002.

Hva er en aksjekorreksjon

Noen er veldig korte, andre varer lenger. Poenget er at de kommer hyppig og det er noe vi må forvente som investorer.

Les også: Hva er en aksje?

Fra Guggenheim Investing ser vi hvor mye og hvor mange ganger S&P 500 har gått ned i verdi. S&P 500 er en sammensettning av 500 store selskaper i USA, les mer om den her.

Hva er en aksjekorreksjon

Finn Gratis utbytteinformasjon her.

Aksjekorreksjoner er helt normalt. Vi kan ikke sitte i aksjemarkedet og bli nervøs når porteføljen synker med 10 %. Da gjør vi noe feil. Har vi tatt for mye risiko? Har vi gjort investeringer på feil grunnlag? Da bør vi justere strategien vår, eller forventningene til strategien vi har valgt.

Siden starten av 1946 fram til idag har S&P 500 falt 5 – 10 % 78 ganger. Det er omtrent 1 gang i året.

Hvorfor skjer Aksjekorreksjoner?

Det kan være uendelig mange grunner til at en aksjekorreksjon skjer i et marked. De fleste vil skylde på noe nærliggende, som at rentene heves, dårlig rapportering fra selskapene, det politiske klimaet og lignende. Innenfor psykologien er det kjent at vi mennesker vil prøve å sette sammen en historie som passer det vi ser, uten at det har noe rot i den komplekse virkeligheten vi lever i. Hva som faktisk forårsaker et fall på 10 % er sannsynligvis en miks av mange ting i tillegg til hva alle snakker om, og burde derfor ikke overtenkes.

Klarte du å håndtere 10 % fall i porteføljen din sist det skjedde eller gjorde du endringer?

Les også: Bærekraftig investering

2 thoughts on “Hva er en Aksjekorreksjon?

Kommentarfeltet er stengt