Hvorfor Aksjefond er Vanskelig

Det finnes kun én grunn til å spare i aksjefond, høyere avkastning. Nedenfor har jeg sammenlignet tre alternativer til sparing. Kontantsparing, banksparing og aksjesparing. Du kan også låne ut penger for å få rente gjennom obligasjonsfond, men jeg ønsker kun å illustrere forskjellen på de vanligste mulighetene. Til slutt vil jeg peke på ting hvorfor aksjefond er vanskelig.

Kontantsparing, banksparing og aksjefond

  • Hver måned sparer vi 1000 kroner.
  • Forventet kjøpekraft tap (inflasjon): - 2,5 %
  • Forventet årlig avkastning kontantsparing: - 2,5 %
  • Forventet årlig avkastning banksparing: -1 %
  • Forventet årlig avkastning aksjesparing: 5 %

 

Husk; renter, inflasjen, og forventet avkastning kan alle endre seg over tid, dette er kun for å illustrere et poeng.

Kontantsparing er det mest irrasjonelle vi kan gjøre, pengene er ikke sikret og taper seg mest over tid.

Banksparing er noe bedre, pengene er sikret og taper seg litt over tid, grunnet de lave rentene. Banker som er medlem av Bankenes sikringsfond sikrer alle innskudd på inntil 2.000.000 kroner. Se om banken din er medlem her.

Aksjesparing er noe for seg selv. År til år avkastningen er mye mer usikker enn de andre alternativene, men forventet avkastning over tid er høyere. Problemet er at det er mye vanskeligere, sparekontoen vil bevege seg hver dag og innimellom vil alle be deg om å slutte med sparingen. Noen ganger vil til å med alle skrike til deg om å spare mer, kanskje også om å flytte på sparebeløpet ditt. Dette er en utfordring som følger med, for de med tålmodighet og viljestyrke vil det lønne seg med tiden, men vi kan ikke undervurdere disse fenomenene.

Over tid vil vi tjene mye mer på sparepengene våre med aksjefond, fra år 10 begynner sparebeløpet å løpe fra de andre alternativene på grunn av renters rente effekten. Denne effekten er hele grunnen til at vi ønsker å spare mer risikabelt, over tid vil den gjøre underverker.

Problemet med aksjesparing

Så kan man spørre seg, hvor sikre er vi på at aksjefond vil gi 5 % avkastning? Dette baserer vi på historisk data. Fra 1970 til 2017 var avkastningen i norden 13 % årlig, og 10 % i verden, i følge Holbergfondene. Siden 1982 har Oslo Børs gitt en årlig annualisert avkastning på 11,6 %, og fra 1926 til 2016 har S&P 500 gjort rundt 10 % årlig annualisert avkastning, så når vi prater om forventet avkastning i aksjemarkedet pleier man å være i område 7 % - 10 %.

Aktive aksjefond prøver å slå denne avkastningen, og indeksfond (passive aksjefond) prøver å være så lik den som mulig. Tar vi høyde for inflasjon og kostnader ligger forventet realavkastning noe lavere for et indeksfond enn forventet avkastning for aksjemarkedet, så jeg landet på 5 % som et fint tall, og litt pessimistisk. Bedre å være på den sikre siden. 

Utfordringen

Problemet som oppstår er når vi skal investere i aksjefond for første gang, og leser at vi kan forvente 10 % årlig avkastning. Vi starter med helt feil forventningsgrunnlag. Fra 1926 til 2017 har S&P 500 gitt mellom 8 % - 12 % avkastning kun 6 ganger i et gitt kalenderår. Det er 91 kalenderår, som betyr at aksjemarkedet traff intervallet 8% - 12 %, kun 7 % tilfellene. 

Så, når vi prater om forventet avkastning i aksjemarkedet er det med et langsiktig perspektiv. Det er ekstremt viktig å forstå, ellers vil vi bli urolige når ting ikke går som forventet. Aksjemarkedet vil svinge. Kjenner du noen som snuser på aksjefond for første gang, forklar dette umiddelbart. Her kan du lese om hvorfor de fleste ikke klarer det.

Til gjengjeld har avkastningen på S&P 500 vært positiv 99,8 % av de 913 15-års periodene mellom januar 1926 - desember 2016. Første periode starter januar 1926, andre februar 1926, tredje mars 1926 osv. Skal man investere i aksjefond, vi har langsiktige briller på og vite at det vil svinge.

Disse to artiklene hjalp meg, anbefaler de:

Se også:  01 / Min Fondsportefølje 30.04.2018

Artikkel om aksjemarkedet. Lesetid 3 - 5 min.
Artikkel om viktigheten av jevnlig sparing i aksjemarkedet. Lesetid 5 - 10 min.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *