Talk Like Ted + 3 Praktiske Tips [Del 1]

Holder du presentasjoner, taler, pitcher, eller skal du selge et produkt, en tjeneste, eller skal du starte en karriere, er denne boken en lesning som vil hjelpe deg langt på vei. Den er stappfull av godbiter rundt område kommunikasjon. I det følgende vil jeg presentere boken, noen av de beste tipsene, praktiske øvelser du kan gjøre for å bedre kommunikasjonen og hvorfor denne boken burde få plass i hylla.

... it will teach you how to sell yourself and your ideas more persuasively than you’ve ever imagined.

Hva er TED?

TED er et akronym, og står for Technology, Entertainment and Design. Det er en konferanse som ble grunnlagt i 1984, med fokus på teknologi og design. Hoved konferansen ble holdt, frem til 2014, i California, USA. I 2014 flyttet de hoved konferansen til British Columbia, Canada. Konferansen har forandret seg mye siden starten, og i dag blir det holdt TED konferansen verden rundt. Siden 2006 har TED publisert presentasjonene gratis på nettsiden sin, TED.com.

Det som gjør TED konferansen spennende, er alt arbeidet som står bak en presentasjon, og hvordan de gjør presentasjonene alt utenom kjedelig. De får maks 18 minutter, hvorfor?

It [18 minutes] is long enough to be serious and short enough to hold people’s attention. It turns out that this length also works incredibly well online. It’s the length of a coffee break. So, you watch a great talk, and forward the link to two or three people. It can go viral, very easily. The 18-minute length also works much like the way Twitter forces people to be disciplined in what they write. By forcing speakers who are used to going on for 45 minutes to bring it down to 18, you get them to really think about what they want to say. What is the key point they want to communicate? It has a clarifying effect. It brings discipline.

Les mer om 18 minutter reglen her, av Carmin Callo.

Les mer om historien til TED, på wikipedia.

Her kan du høre på Carmin Gallo prate om kommunikasjon i podcasten School Of Greatness.

Boken

Dette er en bra bok, allerede 80 sider ut i boken hadde jeg fått verdi for pengene. Talk Like Ted er skrevet på 248 sider, og er delt opp i tre deler med tre kapitler i hver del. Den er strukturert på en god måte, med masse eksempler og undersøkelser for å støtte påstandene. I starten av hvert kapittel skriver han hovedbudskapet i et kort avsnitt, før han går dypere inn i det. Ved slutten gjentar han hovedbudskapet, på en litt annen måte, slik at vi blir minnet på hva han ville få fram i kapittelet.

Se også:  Talk Like Ted + Praktisk Tips [Del 2]

Boken er fylt med godsaker, derfor vil jeg dele gjennomgangen i tre innlegg. I dette innlegget skriver jeg om første del, som er kalt Emotional. Del to, Novel, og del tre, Memorable, skriver jeg om i to andre innlegg. I tillegg vil jeg skrive et innlegg som er forbeholdt praktiske tips fra boken. 

Del 1: Emotional.

Kapittel 1: Unleash The Master Within.

Above all, I’ve learned that those who are joyful about their work often make the best public speakers.

Hva får hjertet ditt til å synge? Carmin Gallo ber hos svare på dette spørsmålet. Han spør oss om hva som er drivkraften vår, noe han forteller er en av nøklene til å presentere noe fantastisk. Når du virkelig bryr deg om noe, forvandles hele utstrålingen din når du prater om det, du er mer entusiastisk, positiv, inspirert, og ditt publikum merker det. Melissa Cardon, sammen med fire andre kollegaer, fant i en studie at drivkraft spiller en kritisk rolle i entreprenørers suksess. De definerte drivkraft som: A positiv, intense feeling that you experience for something that is profoundly meaningful for you as an individual.

Kapittel 2: Master The Art of Storytelling.

Her får vi en innføring i de tre pilarene innenfor kommunikasjon, Pathos, Ethos og Logos, introdusert av Aristoteles noen hundre år før kristusfødsel. Ethos er kredibilitet, hva slags bakgrunn har personen som presenterer, Logos er data og logikk, om hva personen presenterer stemmer, og Pathos, om personen treffer følelsene våre. Carmin Gallo skriver at Pathos er den viktigste, fortell historier som treffer følelser! Han kommer med tre typer historier vi kan fortelle, personlige historier med direkte tilknytning til temaet, om andre personer med en lekse publikum kan relatere seg til, eller om en suksess eller feil tilhørende et produkt, eller merkevare.

Praktisk tips 1: Pathos burde stå for en stor del av presentasjonen. Gå gjennom presentasjonen din, når du legger fram statistikk eller lignende, marker dette som Logos, når du forteller historier, merk dette som Pathos, og når du forteller om en jobb du gjorde eller en erfaring, merk dette med Ethos. Hvis du har lite Pathos, burde du vurdere å legge til noen historier og anekdoter.

Se også:  Hør 6 Investeringsbøker Gratis

Kapittel 3: Have A Conversation.

Når du presenterer må det virke naturlig, som om du prater med en venn. Og, hemmeligheten er, øvelse. Carmin Gallo skriver flere eksempler om hvor mye tid og arbeid som ligger bak en TED fremføring. Amanda Palmer er artist og holdt en TED presentasjon i 2013, hun har skrevet en 30 sider lang blogg om presentasjonen, hun brukte alle muligheter til å fremføre foran mennesker før presentasjonen. Dr. Jill, for eksempel, øvde 200 ganger på sin presentasjon. Her kan du lese en artikkel om akkurat dette, av Carmin Gallo. Og, her er noen praktiske tips.

Verbale Virkemidler

Deretter får vi en innføring i de fire verbale virkemidlene vi burde bruke i en presentasjon. Hastighet, Volum, Tone og Pauser.

The verbal equivalent of a highlighter is to raise or lower the volume of your voice, change the speed at which you deliver the words, and/or set aside the key word or phrase with a pause before or after voicing it.

Studier har visst at 150 til 160 ord i minuttet er den beste hastigheten for en lydbok, når du presenterer foran et publikum er det optimalt å ha litt høyere hastighet enn dette, siden publikummet får tilgang til ansiktsuttrykk og gestikuleringer. Til sammenligning, motivatoren Tony Robbinson ligger på 240 ord per minutt, og en auksjonarius ligger på 250 ord per minutt. Carmin Gallo skriver at, ideelt burde en presentasjon bli holdt i en hastighet på 190 ord per minutt.

Praktisk tips 2: Tell ordene i presentasjonen din, ta tiden og presenter foran et kamera. Del antall ord med antall minutter du bruker. Rundt 190 ord per minutt er bra. Husk, har du lagt inn kunstpauser eller andre virkemidler, vil dette påvirke ord per minutt.

Kroppsspråk

I siste del av kapittel tre går Carmin Gallo inn på kroppsspråk. Se på denne TED presentasjonen, av Amy Cuddy, om kroppsspråk.

In a group presentation, the person with the best «command presence» is usually the leader. He or she understand the material best, shows it, and has the confidence to take charge. They are typically dressed a little better than everyone else. Their shoes are polished and their clothes pressed. They make strong eye contact and have a firm handshake. They speak concisely and precisely. They don’t get flustered. They remain calm. They use “open” gestures, palms up or open and hands apart. Their voices project because they’re speaking from their diaphragms. They walk, talk, and look like inspiring leaders.

Studier har vist at å gestikulere gir publikum tillit til den som presenterer. Carmin Gallo gir oss fire tips for å forbedre vår gestikulering.

  1. Begynn å gestikuler.
  2. Nå som du vet at det er viktig, ikke overdriv.
  3. Gestikuler ved viktig poenger og øyeblikk.
  4. Gestikuler innenfor «power sphere».
    • Power sphere er område fra toppen av øynene, ut til tuppen av dine utstrakte armer, ned til navlen, og tilbake til øynene.
    • Hender som er under navlen mangler energi og selvtillit.
Se også:  Hjernen er stjernen av Kaja Nordengen

Han avslutter med å forklare tre vanlige kroppsspråkfeil vi gjør. Den første, å fikle med hendene. Dette får deg til å virke nervøs og usikker. Løsning: film deg selv mens du holder presentasjonen, legg merke til hva du gjør med hendene. Bare det å bli oppmerksom på dette vil hjelpe.

Den andre, å stå helt i ro. Han skriver at bevegelse er viktig, «Walk, move, and work the room.» Løsning: når du filmer deg selv holde presentasjonen, innimellom, gå inn og ut av bildet.

Den tredje, å ha hendene i lomma. Dette får deg til å virke uinteressert, kjedelig, og kanskje nervøs. Løsning: ta hendene ut av lomma. Disse tre kroppsspråkfeilene løses ved å være oppmerksomme på de.

Praktisk tips 3: Film deg selv når du holder presentasjonen. Legg merke til gestikulering, kroppsspråk, fikling og annen bevegelse. Noter ned de negative, og de positive, jobb med å fjern de negative. Husk «power sphere».

You delivery and gesture, mastered through hours and hours of practice, will enhance your overall message, but without passion and practice, your presence will be severely diminished.

Del 2 og 3 vil komme fortløpende, hvis du er vil ha mer å lese i mellomtiden, anbefaler jeg denne ekstremt morsomme, og lærerike teksten av Tim Urban, om hans opplevelse med å holde en TED presentasjon.


Kjøp boken på Tanum med denne linken, da mottar investorkilden 10 % av kjøpesummen uten at du betaler mer, det ville vært rått!

Lik og del innlegget, det betyr mye!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *