fbpx
All informasjon på Investorkilden er veiledende. Reklame: Siden innholder lenker fra samarbeidspartnere. Mer innhold på sosiale medier: Instagram Twitter

Hvor mye får du ut av denne boken? Er den verdt pengene og tiden din? Hva vil den lære deg? Er dette en bok for investorer? Dette er spørsmålene jeg skal besvare nå.

Mine forventninger:

Jeg plukket opp denne boken fordi jeg tenkte den ville gi tips og triks for å motvirke de negative tendensene hjernen vår har og forklare hvorfor vi har disse. Dette var mine forventninger til boken.

Kort intro:

Boken er skrevet av Kaja Nordengen som har doktorgrad i nevrologi fra Universitet i Oslo. Den er skrevet på 188 sider, delt opp i 13 kapitler. Lillesøsteren hennes, Guro, har tegnet alle figurene i boken. Hjernen er stjernen er lettlest, men innimellom blir det teknisk med ord som acetylcholin og cingulum. Det jeg liker godt er når hun forklarer hvorfor vi gjør det vi gjør eller føler det vi føler, dette er spennende! Kapitlene og underkapitlene er delt opp fint og oversiktlig, det er lett å bruke boken som et lite oppslagsverk når du lurer på hvorfor og hvordan man blir avhengig av ting, som kaffe for eksempel, og hva man kan gjøre.

På en generell basis anbefaler jeg denne boken, da den er veldig informativ og tar opp interessante dagligdagse ting som påvirker oss alle. Fra et investor ståsted anbefaler jeg den ikke. Det er for lite investor materiale i den.

Investor

Den er ikke skrevet for investorer, men allikevel finner jeg noe interessant stoff som indirekte gjelder de som investerer.

Alle som har lest bøker om trading eller om å investere, har blitt introdusert til at vi blir påvirket av adrenalin, dopamin og andre kjemiske stoffer når man handler i markedet. Det er ikke å komme bort fra. Spesielt når man er ny. Les om mitt første aksjekjøp og hvordan det var en følelsesmessig berg og dal bane for meg. Dette temaet skriver hun om i kapittel 5 under tittelen Den følende hjernen.

Her skriver hun om hvordan følelser er i hjernen, altså hvor de tar veien og hvilket områder i hjernen de er innom.

Følelser er kontrollert av forskjellige kjemiske stoffer i hjernen din.

Dette er interessant for investorer. Klarer man å kjenne i kroppen at man blir oppspilt når man kjøper aksjer, at man blir nedfor når man taper eller at man forelsker seg i selskaper og noterer dette kan man bli bedre rustet.

Hva er forventningene dine til en aksje? Forventer du kun gevinst, blir du enda mer nedfor når det går dårlig. Hvis du forventer både gevinst og at det kan bli tap (da mener jeg virkelig forventer det), er det mye enklere å godta det, lære og gå videre. Ingen treffer 10 av 10. De beste treffer jo 6 / 10. Jeg finner det enklere å styre dette, når jeg forstår mer av hvordan følelsene fungerer, som for eksempel at følelser kun er kjemiske stoffer man kan lære seg å kjenne igjen.

I kapittel 7, som er veldig kort, skriver Kaja om multitasking.

Hjernen din kan bli paralysert hvis du forsøker å gjøre noe mens du fortsatt jobber med noe annet, fordi den prefrontale hjernebarken ikke klarer å skifte fokus umiddelbart. Det vil igjen resultere i et kort utføringsgap. Hjernen er ute av stand til å gjøre to liknende ting samtidig, for oppgaver konkurrerer om de samme nervecellenettverkene.

Dette kan være veldig aktuelt å vite for tradere, fordi de krever en høyere grad av fokus når de handler. Din kognitive energi burde være optimal når du skal gjøre viktige handler.

Generell basis

På en generell basis finner jeg boken spennende og enkel. Jeg vil bruke boken videre som et oppslagsverk, da det er flere gode og interessante punkter hun tar opp.

De første to kapitlene introduserer oss for hjernen. Disse kapitlene er krydret med gode og enkle illustrasjoner som gir et bildet av hvordan hjernen er bygd opp. Selv om det blir brukt vanskelige ord, som jeg stort sett ikke husker, opplever jeg at det gjør teksten enklere å følge. Hun tar oss med tilbake til de første menneskene, forklarer hvordan hjernen har utviklet seg over tid og hva vi vet i dag. Det blir aldri for teknisk og kjedelig.

 

Jeg fant spesielt kapittel 3,8,9 og 10 veldig gode og givende.

Kapittel 3 handler om hukommelse og læring. Vi lagrer ting overalt i hjernen. Synsinntrykk lagres i synsbarken, hørselsinntrykk lagres i hørselsbarken, emosjonelle inntrykk i amygdala og berøring i den sensoriske hjernebarken. Jo mer inntrykk du bruker for å huske noe, jo bedre husker du det.

Alt du tenker, lærer og husker sendes som en serie med elektriske og kjemiske signaler i sammenhengende nervecellenettverk.

En synapse er altså stedet der et signal overføres fra en nervecelle til den neste. Du burde ønske deg mange synapser. Har du mange synapser, er det lettere å tilpasse seg nye utfordringer. Hvordan få flere synapser? Lær nye ting!

Kapittel 8,9 og 10 tar for seg spennende temaer som for eksempel avhengighet, hvordan matbransjen gjør det de kan for å påvirke hjernen vår, og at mozart musikk ikke gjør deg smartere.


Kjøp boken på Tanum med denne linken, da mottar investorkilden 10 % av kjøpesummen uten at du betaler mer.

 

20 thoughts on “Hjernen er stjernen av Kaja Nordengen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *