Mitt Første Aksjekjøp, og 8 Nybegynnerfeil

Sommerferien er akkurat over og vi er i midten av september 2010. Jeg var endelig ferdig med videregående og hadde mye ekstra tid å fylle den kommende høsten. Tiden gikk til festing, venner og en deltidsstilling hos Dolly Dimples. Jeg hadde et halvt år før jeg skulle i militæret så dagene var som regel like. Opp 11:00, ned 03:00 og drive dank på dagen. Jeg husker ikke akkurat hvorfor jeg plutselig skulle sjekke ut aksjer, men broren min og jeg hadde tidligere arvet noen DNB aksjer til en verdi av 5000 ,- så mulig jeg husket disse og ville ta en titt. Kanskje jeg funderte over hvordan jeg kunne bli rik fortest mulig, og da var aksjer det mest originale jeg kom på. Uansett, fra det tidspunktet var det bare et tidsspørsmål før kontoen min var tømt i god stil og de fleste nybegynnerfeil var begått.


Les mer om Investorkilden, og hva målet er.


Uten noe som helst forkunnskap brukte jeg Google flittig. Søkene var sikkert noe som ”aksjetips”, ”hvordan kjøpe aksjer?” eller ”hvordan tjene penger på aksjer”. Jeg havnet på aksjeforumet til Hegnar Media etter kort tid. Her pratet folk åpent om aksjer og hva man burde kjøpe, dette var å finne en tusenlapp i lommeboka du ikke visste om. Dette var jo folk med peiling. De kjøpte X og solgte Y. En hadde tjent så mye og en annen hadde tjent enda litt mer. Dette blir jo enkelt.

 

Dette er mitt første innlegg på Hegnar forum. ”Hvilken aksje syntes dere er best å satse på?” Det spørsmålet er ganske ræva sett i ettertid. Eller, det er ræva fordi om jeg hadde fått noe svar ville jeg kjøpt det blankt uten å gjøre min egen analyse. Slik funker det ikke, men jeg trodde sannsynligvis det var så simpelt den gangen.

Det andre spørsmålet er mer i riktig retning. ”Hvordan går jeg fram når jeg skal finne aksjer?” Det tyder hvertfall på at jeg ønsket noe mer enn bare å få et enkelt aksjetips.

Det siste spørsmålet viser bare hvor kunnskapsløs jeg var på det tidspunktet, men heldigvis fikk jeg et realt svar. Kudos til simenlie.

Se også:  25 Gyldne Regler for Investorer av Peter Lynch

 

Jeg fant til slutt aksjen som skulle gjøre meg rik og finansiere mitt første hus. Det var Bionor Pharma ASA. Gutta på forumet var iallfall enige om at dette ville ende på et privat cruiseskip i Karibien og jeg var ikke akkurat vanskelig å overtale.

Er jeg spesielt smart? Hvem skal jeg invitere over på cruisebåten min? Hvor mange leiligheter skal jeg kjøpe? Sannsynligvis kokte selvtilliten min over i det jeg kjøpte. Nyhetene var bare bull bull bull og dette var sikkert som banken. Nedenfor ser du et utdrag av nyhetene i denne perioden. Jeg postet innlegget mitt 16.09 og den neste uken, samtidig som jeg var på leting etter rikdom, dukket det opp nyhetsoverskrifter med teksten ”Kan aksjen gå over 350 %?” og ”Aksje doblet seg på åtte dager”. Dette var jo perfekt, mildt sagt.

 

Dette var meg på det tidspunktet:

 

Så enkelt skulle det vise seg å ikke være.

I korte trekk forsket Bionor Pharma ASA på en HIV medisin og de skulle straks publisere resultatet av ”an international, randomized, double-blind, placebo-controlled multi-center phase IIb trial designed to test HIV-patients' ability to stay off their ART (Anti Retroviral Therapy) drugs after having been immunized with the company's therapeutic HIV-vaccine candidate, Vacc-4x.”

Det var bra jeg fulgte tipset til Warren Buffett om å investere i min sirkel av kompetanse.

Alle nyheter, forumposter og kommentarer ventet et positivt resultat. Insidere kjøpte seg opp i en periode før publiseringen så de signaliserte et positivt resultat også. Alt og alle var positive. Dette skulle bli en dans på roser. Aksjen hadde jo doblet seg allerede, til og med triplet seg.

Markeringen er der jeg postet det første innlegget mitt.

 

Jeg var enig med de andre. Dette kunne ikke slå feil. Etter noen dager på Hegnar Forum endte jeg må å kjøpe Bionor Pharma ASA. Jeg har ikke eksakt tidspunkt for kjøpet, men at jeg kjøpte en plass i den røde ringen er sikkert og visst.

 

Noe jeg er veldig glad for sett i ettertid er at jeg leste meg opp på risikohåndtering. Det skulle vise seg å redde meg. Av min totalkapital på 20.000 ,- investerte jeg... 20.000 ,-.

Å si jeg ”investerte” blir det samme som å pisse i buksa. Jeg hadde ikke peiling.

Se også:  Investeringsstrategi, og 1 Viktig spørsmål

Altså, jeg vet ikke hvordan jeg skal beskrive det neste på en måte som får fram alle følelsene jeg opplevde rundt det som skjedde. Ting gikk fra himmel til helvete.

Dette skjedde:

 

og jeg gikk fra

 

til

 

Kursen falt fra 4,31 til 0,64 på 2 dager. Det er et 85 % kursfall.  Mine 20.000,- ble gjort om til  3.000,-. Hvordan hadde du reagert på denne situasjonen? Du står opp rundt 09:00 for å sjekke børsåpning, som du akkurat har lært deg er tidspunktet børsen åpner, for å følge med på at alle pengene dine du har ”investert” skal bli mer penger, men i det du titter på skjermen er det blodrødt. BLODRØDT. Kapitalen din er blitt pulverisert. Jeg ble helt lamslått.

Se på de påfølgende nyhetene etter 24.09.2010.

 

Jeg husker pulsen skjøt fart og hendene mine ble klamme som en våt svamp. Dette kan ikke stemme, tenkte jeg. Jeg hadde jo lest meg opp, alle var enige og vi skulle fjerne HIV fra jorda. Men den gang ei. Jeg ble helt knust og alt var fortapt. Som den nybegynneren jeg var så solgte jeg alt med en gang i affekt. I full panikk måte jeg komme meg ut av denne katastrofen.

Slik så mitt første aksjekjøp ut.

Sett i ettertid så er dette en ganske interessant historie hvor alle nybegynnerfeil ble begått. Jeg kjøpte på bakgrunn av et tips uten å gjøre min egen analyse, jeg tok maksimal risiko ved å vedde alt jeg eide og nyhetene i forkant av annonseringen grep meg. Følelsene styrte dette showet. Jeg hadde heller ikke brukt en tanke på hva som kunne skje om resultatet av prøven slo feil, som den gjorde. Alt jeg gjorde var feil.

Det tok rundt 2 uker fra jeg fattet interesse i aksjer til jeg kjøpte. På de 2 ukene gjorde jeg disse feilene:

  1. Å ikke gjøre min egen analyse.
  2. Bli påvirket av overskrifter.
  3. Tro dette er enkelt.
  4. Ingen risikohåndtering / overeksponering.
  5. Ingen plan for exit.
  6. Tilnærmet ingen virkelig forståelse for selskapet.
  7. Kjøpe noe som allerede er tydelig reflektert i aksjekursen.
  8. Kjøpe for å bli rik, ikke for å lære.

Jeg kan nok fylle ut denne listen enda mer, men det handler i bunn og grunn om at jeg ikke visste hva jeg drev med på noe som helst plan. Jeg hadde vært i gamet i 2 uker og bare lest forumposter. Herregud å kunnskapsløs jeg var på den tiden.

Se også:  02 / Min Fondsportefølje Q2 2018

Dette kunne vært slutten på min interesse for finans, men en uke etter så kjøpte jeg denne aksjeboken og var interessert i å lære mer. Dermed kom det noe godt ut av episoden hvertfall.

Affiliate lenke via Tanum

 

Noen som gjorde bedre avkastning på sitt første aksjekjøp? Noen som gjorde dårligere kanskje?? Haha, neppe.

Jeg vil fortsette å skrive om alle feilene jeg har gjort og hva som kan læres av de. De refleksjonene vil nok bestå av litt mindre humor enn denne episoden.

Lik og del innlegget, det betyr mye!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Håper du fant nytte her! Diskusjoner og oppdateringer skjer der :)