fbpx

Informasjonsfella og Hvordan vi blir Påvirket

All informasjon på Investorkilden er veiledende. Reklame: Siden innholder lenker fra samarbeidspartnere. Mer innhold på sosiale medier: Instagram Twitter

Vi er i en situasjon lignende ingen annen i historien. Vi har ufattelig mye informasjon lett tilgjengelig, dette er positivt og negativt. I dette innlegget går vi nærmere inn på utfordringen, og ser på hva dette betyr for investorer.

Informasjon er makt, denne påstanden har du sikkert hørt noen sitere før. Om du ikke har, la meg sitere Kofi Atta Annan.

Knowledge is power. Information is liberating. Education is the premise of progress, in every society, in every familiy.

Han har et godt poeng, og det stemmer sannsynligvis. For en investor derimot, så kan dette være et hinder. En utfordring som vil skille vinner og tapere. Markedspsykologi har fått et større og større inntog i finansbransjen de siste 10 – 15 årene, og det er en reel ting som vil påvirke avkastningen din. Bare se på denne artikkelen, 5 min lesning.

Vi lever i en ny verden, og informasjon er ekstremt lett tilgjengelig. Dagens teknologi blir ofte sammenlignet med teknologien som ble brukt under den første månelandingen i 1969, konklusjonen er at vi sitter på mange flere ganger bedre teknologi i dag. Sjekk ut denne listen. På noen sekunder kan jeg finne ut hvor lang tid det vil ta for meg til jobb, trafikkbildet, og når jeg burde dra for å komme tidsnok. I likhet kan du finne utallige artikler, nyheter og meninger om et selskap.

Daniel Kahneman og Amos Tversky introduserte ideen om at vi har to systemer som styrer oss. Et system som tenker fort, og et som tenker sakte. Fra boken Thinking fast and slow så skriver Kahneman følgende.

A remarkable aspect of your mental life is that you are rarely stumped. True, you occasionally face a question  such as 17 x 24 = ? to which no answer comes immediately to mind, but hese dumbfounded moments are rare. The normal state of your mind is that you have intuitive feelings and opinions about almost everything that comes your way. You like or dislike people long before you know much about them; you trust or distrust strangers without knowing why; you feel that an enterprise is bound to succeed without analyzing it. Whether you state them or not, you often have answers to questions that you do not completely understand, relying on evidence that you can neither explain nor defend.

 


Jeg anbefaler virkelig boken Thinking fast and slow. Det er en rik bok som legger fram stoffet grundig, og med mange eksempler.

Bare ta en titt på bilde nedenfor (klikk for mer detaljer). Alle disse tendensene påvirker oss i forskjellig grad.

 


En tendens vi mennesker har er å søke informasjon som forsterker et bilde vi allerede har eller ønsker å ha. Se her. For eksempel, hvis du har investert i Bitcoin og tror dette vil revolusjonere hele verden, vil du ha større tilbøyelighet til ny informasjon som forsterker ditt bilde, enn motsatt. Når du har veldig mye informasjon lett tilgjengelig vil det være vanskelig å bestemme seg for hva som er god, eller bra, informasjon, og dermed velger vi den enkle veien, informasjon som bekrefter det vi tror.

Flokk mentalitet er en annen kjent tendens. Når vi har mye informasjon (eller lite), og usikkerheten råder (les: Kryptomarkedet), så gjør vi som alle andre. Det er enkelt. Kryptomarkedet er et stjerne eksempel på dette. Det finnes ekstremt mye informasjon og meninger der ute om Bitcoin, i en tid hvor alt er tilgjengelig for alle. Ta en titt på dette Youtube klippet hvor flokk mentaliteten testes blant folk. Du kommer inn i en heis hvor alle står med ryggen til døren, og ser rett i veggen. Veldig unormal oppførsel. Hva ville du gjort?

Julie Agnew og Lisa Szykman publiserte en undersøkelse i 2004, de konkluderte med at de med lavere finansiell kunnskap var mer påvirkelig til å ta feil beslutning ved situasjoner hvor man har for mye informasjon. Det blir lettere å ta veien med minst motstand. De forteller om tre grunner til at man havner i en situasjon med for mye informasjon.

  • Veldig mye tilgjengelig informasjon.
  • For mange muligheter.
  • For mange like muligheter.

Hva kan vi gjøre for å motvirke disse tendensene?

For det første, så må vi øke kunnskapen vår mot den problemstilling vi ønsker å løse. Enten det er som investor, lege eller et hvilket som helst annet yrke. Lese bøker, ta utdannelse og gjøre erfaringer. Tenk alltid at det er ting du ikke vet, du ikke vet.

For det andre, reflekter over informasjon du får. Hva er kilden til informasjonen? Har informasjonsgiveren andre incentiver enn deg? En klassisk problemstilling for investorer er hvordan man skal forholde seg til selskapsanalyser fra banker, de har et tydelig incentiv om å få deg til å kjøpe aksjer. Dette kan gjøre det enklere å fjerne informasjonskilder.

24 thoughts on “Informasjonsfella og Hvordan vi blir Påvirket

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *